Premiul întâi pentru „Mituri despre homeopatie” și „Trusa de urgență homepată”, la Concursul „Să cunoaştem Homeopatia”

Videomedicina.ro a realizat două materiale video informative despre homeopatie şi terapia medicamentoasă homeopatică, pe care le-a înscris la Concursul ,,Să cunoaştem Homeopatia”. Clasamentul și premierea au fost anunțate de către organizatorii concursului în cadrul unui eveniment restrâns cu jurnaliști din sănătate cu vastă experiență în domeniu, ce concuraseră. Premiul cel mare, adică Premiul întâi a fost acordat echipei Videomedicina.ro.

Nu este prima dată când materialele Videomedicina.ro sunt apreciate și premiate. În 2020, serialul video ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe” a primit premiul special CJI. Aceeași echipă formată din Alexandra Mănăilă și Costin Bleotu a concurat atunci, dar și acum.

Anul acesta provocarea a fost însă mult mai dificilă. Concursul, lansat în vară, presupunea ca în maxim 5 săptămâni, participanţii să realizeze materiale (articole, video, radio, podcasts) informative despre homeopatie şi terapia medicamentoasă homeopatică. Subiectul extrem de provocator, având în vedere că nu toată lumea, chiar nici din rândul celei medicale, nu îmbrățișează homeopatia, deși din ce în ce mai mult, în întreaga lume, terapiile complementare și cu precădere homeopatia sunt considerate un aliat puternic al medicinei convenționale. Terapiile complementare există în aproape fiecare țară din lume, iar cererea de servicii în acest domeniu este în creștere.

Homeopatia este considerată o ramură a medicinei și a industriei farmaceutice în sine, în 40 din 42 state europene, până şi în țările din nordul Europei, precum Suedia, Norvegia și Finlanda. Aceste state, ale căror sisteme de sănătate sunt recunoscute pentru calitatea lor, au făcut din homeopatie o parte integrantă a sistemelor lor de îngrijire ale pacienților. În Germania, de exemplu, îngrijirea homeopatică este rambursată atât de sistemul de sănătate public, cât și de cel privat, iar practicienii beneficiază, de asemenea, de finanțare publică și privată pentru medicii homeopaţi.

Am decis să demolăm miturile referitoare la homeopatie și remedii homeopate și am recurs la prieteni, cititori, la cei care ne urmăresc și ne dau feddback-uri sau idei, la medici, pacienți și i-am întrebat ce prejudecăți și mituri cunosc pe acest subiect. Apoi am căutat un specialist în domeniu, și am găsit-o pe dna dr. Laura Ion, medic pediatru cu competență în homeopatie, Coordonatorul Departamentului de Pediatrie din cadrul Ponderas Academic Hospital, Șef de lucrări la Catedra de Pediatrie și Puericultură din cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea „Titu Maiorescu” București, care a luat rând pe rând miturile și le-a demontat.

Nu ne-am rezumat la atât văzând că are experiență atât în homeopatie, cât și în pediatrie și am continuat discuția într-un alt material video în care am rugat-o să ne ne ofere câteva sfaturi privind afecțiunile sezoniere ale copiilor care pot apărea în vacanță și care pot fi rezolvate cu remedii homeopate. Mulțumim, dna doctor Laura Ion pentru disponibilitate și pentru informațiile spuse clar și pe înțelesul tuturor. Și dvs vi se datorează premiul!

Și pentru că nu mai abordasem homeopatia la Videomedicina.ro, am pus și un glosar de termeni pentru cei interesați să afle mai multe detalii.

Bătălia pentru primele trei locuri a fost mare, fiindcă au concurat jurnaliști din sănătate cu experiență, jurnaliști din televiziuni importante, de la posturi de radio, din online și din presa scrisă națională. Emoțiile au fost mari când s-a anunțat clasamentul. Știam că vor câștiga materialele cele mai complexe, cele care aveau informații corecte, dar și care se bucurau de număr mare de vizualizări sau aprecieri ale platformelor pe care au fost distribuite. Acestea erau criterii de departajare. Și, da aveam emoții, apropo de vizibilitate. Așadar, mulțumim tuturor celor care s-au uitat la materialele video și s-au implicat, au dat „like”, le-au distribuit, le-au promovat, au încercat să le facă mai vizibile. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să realizăm filmarea, dar mai ales le mulțumim celor care au fost cu ideea concursului Să cunoaștem Homeopatia, MSC Agency și Boiron. Ne-ați motivat să mergem mai departe cu acest proiect minunat, să fim din ce în ce mai buni, să abordăm și subiecte de medicină complementară, precum homeopatia.

Videomedicina.ro îi felicită pe toți colegii care au participat la concurs pentru munca depusă și în mod special, pe cei care au câștigat locul II și III.

Premianții locului întâi, Alexandra Mănăilă și Costin Bleotu, promit să revină și cu alte rezultate frumoase care să vă încânte ochii, să vă aducă cele mai bune și noi informații și cât mai utile pentru a vă păstra sănătatea.

Urmăriți materialele premiate:

Mituri despre homeopatie și remedii homeopate cu dr. Laura Ion

Sfaturi de vacanță: Trusa de urgență homeopată și remedii homeopate pentru afecțiuni sezoniere ale copiilor

Puteți consulta Glosarul de termeni în Homeopatie  

#homeopatie

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

România pe harta Europei, pusă de pacienții cu distonie. Adunarea Generală a organizației Dystonia Europe la Timișoara

Reprezentanții asociațiilor de pacienți cu distonie din  20 de țări din Europa își dau întâlnire …

Lasă un răspuns