Îndreptarea dinților la orice vârstă!

Este posibilă în prezent îndreptarea dinților la orice vârstă? Și dacă da, de ce să recurgem la ea? Care sunt consecințele ne-îndreptării dinților asupra sănătății prezintă pe larg pentru videomedicina.ro. dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială.

În prezent, îndreptarea dinților și obținerea unui zâmbet armonios sunt posibile la orice vârstă. Identificarea problemelor în dezvoltarea armonioasă a danturii este bine să fie făcută în copilărie, atunci când problemele sunt cel mai ușor de corectat, întrucât dinții sunt în formare. În general, medicul ortodont recomandă prima vizită la cabinet să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani, iar eventualele tratamente pot fi aplicate după apariția dinților permanenți, adică între 9 și 14 ani. Adulții pot opta pentru îndreptarea dinților la orice vârstă, doar că durata tratamentului este mai mare.

Purtarea aparatului dentar în copilărie

Îndreptarea danturii în copilărie se poate folosind mai multe metode, inclusiv de prevenție, educație sau îndrumare. Aplicarea aparatelor dentare la vârstă fragedă, imediat după apariția dinților permanenți are o serie de avantaje, dar este foarte importantă grija pentru purtarea corectă a acestora și urmarea în tocmai a indicațiilor medicului specialist. Copiii care poartă aparate dentare trebuie să fie învățați să le îndepărteze sau aplice, la nevoie, precum și momentele în care trebuie să facă acest lucru, să le îngrijească (spele), să fie atenți la alimentele ingerate, să se spele corect pe dinți și să efectueze vizite regulate la cabinetul medicului specialist. Aici intervin limitările și specificul vârstei la care sunt aplicate aparatele, unii copii sunt pregătiți să poarte aparate de la 9 ani, în timp ce alții pot fi mai responsabili la o vârstă mai înaintată. Părinții au un rol foarte important în aplicarea, continuarea și întreținerea tratamentului. Dacă aceștia nu se pot implica alături de copii în acest ”proiect” rezultă o durată extinsă a tratamentului și costuri suplimentare.

Dinții sunt mai greu de îndreptat la maturitate

Îndreptarea danturii la vârsta adultă reprezintă o alegere conștientă a persoanei care dorește să beneficieze de un zâmbet frumos. Pentru realizarea acestui demers nu este limită de vârstă. În prezent, studiile derulate atât în Europa, cât și în S.U.A. demonstrează o creștere a cererilor pentru îndreptarea dinților, motivate de obținerea unui zâmbet armonios. Era digitală, mai ales dezvoltarea exponențială a social-media a dus la creșterea subsecventă a rolului imaginii în comunicare. Din fericire, există soluții de tratament moderne și discrete (aparate ceramice de culoarea dinților sau translucide, gutiere etc.), care acoperă cererea. Aparatele dentare acționează similar la orice vârstă, doar că tratamentul variază în funcție de complexitatea problemelor constatate, precum și de metoda folosită. Desigur, amânarea acestui proces de corectare a danturii, poate avea efecte atât în ceea ce privește stima de sine, cât și în durata tratamentului. Dinții sunt mai greu de îndreptat la maturitate sau mai târziu, de multe ori fiind nevoie de purtarea gutierelor mult timp după înlăturarea aparatelor.

Deși oamenii pot trăi foarte bine și fără să aibă dinții perfect aliniați, de cele mai multe ori neglijarea acestui aspect generează probleme de sănătate. Cele mai comune dintre aceste probleme sunt: afecțiuni gingivale, întrucât dinții strâmbi sunt mai greu de curățat și favorizează acumularea de placă bacteriană; uzură dentară accentuată, mai ales a dinților ectopici; probleme de masticație, aceasta fiind mai dificilă; respirație urât mirositoare; predispoziție în dezvoltarea cariilor dentare, care, acutizate sau netratate pot genera afecțiuni cardiace; fracturi dentare; presiune suplimentară asupra maxilarelor, articulațiilor și oaselor feței, inclusiv a coloanei, care poate avea ca efect dureri de cap, probleme legate de echilibru; afecțiunea articulației temporomandibulare, foarte dureroasă etc.

Medicul specialist ortodont este cel care poate recomanda cele mai bune metode de tratament pentru obținerea unui zâmbet armonios, la orice vârstă.

Vezi și  Ce legături există între gingivită, cancer și alte boli

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Cenușăreașa ucraineancă Victoriia Grytsenko visează să-și practice meseria de stomatolog în România

Victoriia Grytsenko este medic stomatolog, cu experiență în protetică dentară. Refugiată din Ucraina din cauza …

Lasă un răspuns