Campioana Ancuța Bobocel, inspirație pentru stil de viață sănătos – partea I

Ancuța Bobocel este câștigătoarea Semimaratonului București, proba feminin din 2021. Are 33 de ani și este mama a doi copii, cel mai mic fiind născut în 2020. Cum își găseste sportul loc în viața unei mame, persoana despre care se știe că are cel mai mare grad de sacrificiu de sine și cum poate deveni alergarea un stil de viață sănătos, povestește Ancuța Bobocel, într-un interviu realizat de Videomedicina.ro în cadrul campaniei Măsoară-ți tensiunea arterială a Societății Române de Cardiologie. Vă prezentăm prima parte a materialului video.

Ancuța Bobocel este o alergătoare profesionistă, cu 20 de ani de experiență în acest domeniu.

,,Am aproape 25 de ani de când fac sport, din care ultimii 20 au fost atletism. Pentru a reuși să fac față la probe atât de lungi, a trebuit să încep cu probe mai scurte – 1500m – 3000m. Am fost specializată în proba de 3000m obstacole. Apoi am trecut pe probe mai lungi după prima sarcină. În 2015 am avut primul copil; prima binecuvântare a fost o fetiță. Mi-a fost foarte greu să reiau proba de 3000m obstacole așa că am decis să schimb culoarul pentru probele mai lungi”, a spus campioana.

Pentru a face față în probele de semimaraton a fost nevoie să alerge mulți kilometri, lună de lună, pentru a se putea ridica la nivelul așteptărilor atât pe plan național cât și internațional.

,,La București am alergat 1h14 minute în cursa de 21 de kilometri, dar nu este acesta cel mai bun timp al meu. Cel mai bun timp al meu este de 1h10min, la Campionatul Mondial de Semimaraton de la Valencia din 2018, unde am avut o performanță extraordinară făcând acest personal best care m-a încurajat să merg mai departe către probele acestea lungi”, a precizat Ancuța Bobocel.

Nu este deloc simplu să alergi când ai un copil mic acasă, iar când apare și al doilea antrenamentele devin cu adevărat o provocare. La fel a fost și pentru Ancuța Bobocel, care își dorea să prindă și ediția Jocurilor Olimpice de la Tokio.

,,În 2015 am născut-o pe Eva-Maria, iar în 2016 am fost la JO de la Rio de Janeiro. Pentru mine, aceasta a fost încununarea muncii și a ambiției și a dovezii că nu există „nu se poate” atât timp cât îți dorești cu ardoare să realizezi ceva, mai ales atât de măreț. Cu atât mai mult seriozitatea trebuie să fie pusă la punct.

Am încercat și după al doilea copil să îmi revin. A fost destul de greu pentru că în august 2019 l-am născut, iar în ianuarie 2020, februarie, deja se anunța pandemia, începuse toată lumea să fie panicată. A trebuit să mă conformez, să alerg pe dealuri, să alerg cât mai departe de oraș, cu declarația pe proprie răspundere în mână, pentru a reuși să acumulez numărul de kilometri pe care mi-i propusesem. Mai exact 400 km pe lună trebuia să alerg, lună de lună, ca să pot să particip la competițiile acestea pe distanțe atât de lungi. Nu a fost ușor, desigur. Nu este ușor în continuare”, a mărturisit atleta.

Deși copiii și familia sunt prioritare pentru sportivă, își face timp și pentru antrenamente.

,,Mă trezesc dimineața la 5.30 să apuc să alerg până se trezesc ei. Și seara, când ies ei la locul de joacă cu soțul, eu îi dau drumul și alerg. Ce mă motivează să alerg este faptul că acest sport a devenit pentru mine un mod de viață. Fac de la vârsta de 14 ani atletism și am avut extrem de multe satisfacții sufletești și financiare datorită performanțelor pe care le-am avut”, a spus Ancuța Bobocel.

Sportiva reprezintă în continuare România pe plan internațional și a devenit un exemplu, inclusiv pentru copiii ei.

Sunt extraordinar de fascinați când merg cu mine la antrenamente, văd că mă imită la stretching, vor să alerge cu mama, se simt bucuroși când aleargă cu alți copii și văd că ei aleargă foarte bine pentru vârsta lor, sunt felicitați, încurajați. Lucrul acesta este extraordinar. Pe fetița cea mare chiar o iau cu mine de câte ori pot la concursuri și după ce alerg și mă vede și mă încurajează, se urcă cu mine pe podium. Aceasta este o împlinire sufletească extraordinară”, a povestit sportiva.

Atât din perspectiva sa de mamă, cât și de atletă, Ancuța Bobocel îi încurajează pe români să-și ducă copiii la sport.

,,Sănătatea este foarte importantă. Trebuie să facem mișcare prin orice mod, orice sport ne-am alege, orice ramură sportivă este extraordinară pentru copii, în principal. De acolo trebuie să plecăm cu educația asta față de copii – să facă mișcare la vârste fragede”, a mai spus campioana.

Ancuța Bobocel a început la 8 ani cu handbal pe care l-a practicat până la 14 ani, apoi a trecut la atletism.

Ce le recomandă sportiva persoanele cu vârste mai înaintate care vor să facă mișcare veți afla din partea a doua a materialului video.

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Serialul despre virusul West Nile realizat de Videomedicina.ro, inclus între cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est

Serialul multimedia intitulat „West Nile în România: Impactul schimbărilor climatice și măsurile de prevenire împotriva …

Lasă un răspuns