Campioana Ancuța Bobocel, inspirație pentru stil de viață sănătos – partea a II-a

Nu este deloc simplu să alergi zeci de kilometri în fiecare zi când ai doi copii acasă. Dar pentru Ancuța Bobocel, câștigătoarea Semimaratonului București, proba feminin din 2021,  antrenamentele sunt un mod de viață pe care l-a adoptat din copilărie și la care nu a abandonat nici când a devenit soție și mamă. Campioana la atletism face sport de la vârsta de 8 ani și acum îi încurajează și pe copiii ei să facă mișcare. Bobocel îi încurajează pe români să-și ducă copiii la sport. ,,Sănătatea este foarte importantă. Trebuie să facem mișcare prin orice mod, orice sport ne-am alege, orice ramură sportivă este extraordinară pentru copii, în principal. De acolo trebuie să plecăm cu educația asta față de copii – să facă mișcare la vârste fragede”, a spus Ancuța Bobocel, în prima parte a interviului realizat de Videomedicina.ro în cadrul campaniei Măsoară-ți tensiunea arterială a Societății Române de Cardiologie. Urmăriți și partea a doua a interviului pentru a afla ce le recomandă sportiva persoanelor cu vârste mai înaintate care vor să facă mișcare.

Dacă sunteți la a doua tinerețe și până acum nu ați făcut sport în mod regulat, Ancuța Bobocel vă încurajează să faceți mișcare fizică.

,,Este foarte benefică alergarea, mersul rapid. Dacă ar fi să fie o vârstă mai înaintată, peste 60 de ani sau peste, recomand cu încredere mersul rapid, alergările ușoare, mersul pe bicicletă. Este foarte benefic acest gen de mișcare pentru circulație în primul rând, pentru aerisirea plămânilor”, a spus campioana.  Atleta a povestit că în cantonamentele sale în Olanda, în Nijmegen vedea persoane de 50, 60, 70+ de ani care alergau prin parc, mergeau pe bicicletă și care spuneau că alergarea, mersul rapid și mișcarea în sine pentru ei este porția de sănătate pe care și-o iau garantat, zi de zi.

Ancuța Bobocel a făcut o meserie din sportul de performanță și una chiar foarte frumoasă. La vârsta de 18 ani a fost angajată la Clubul Dinamo București unde a primit și grad, carte de muncă. ,,Acesta a fost un lucru extraordinar și spun adesea tinerilor că pot să își găsească o meserie prin sport și pot să fie în rândul lumii chiar și prin sport. Sportul nu este doar la nivel „fac că îmi place, când îmi aduc aminte”; poți să faci o meserie foarte frumoasă. Mai târziu am terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport. Pot să fiu, după ce mă retrag din activitate, profesoară, antrenoare. Și acesta e un lucru un minunat; pot să dau, la rândul meu, din experiența mea și celor din jur”, a mărturisit Ancuța Bobocel. În ceea ce-i privește pe părinții ei și pe românii care sunt părinți și chiar bunici, sportiva îi sfătuiește să meargă regulat la control la medicul de familie să vorbească despre toate simptomele pe care le au, să facă mereu un set de analize, să meargă la doctorul de specialitate, să nu se ia după informațiile doar de pe Internet sau de ce spune vecina… cum simte că are palpitații, ce pastile ia.

,,Trebuie să fim recunoscători că avem doctori foarte buni în acest domeniu și să ținem cont de sfaturile pe care ni le dau. Cu siguranță lucrurile acestea sunt individuale, adică nu ține ca ceea ce simțiți dumneavoastră, dacă simt și eu cumva la fel, să urmăm același tratament. Din punctul acesta de vedere sfătuiesc pe toată lumea să consulte un medic și să vorbească exact despre stările pe care le are fiecare și ce trebuie făcut”, a spus campioana.

Măsurați-vă tensiunea arterială

Și pentru că peste 45% dintre români au probleme cu tensiunea arterială, e bine ca aceștia să învețe să-și măsoare singuri acasă tensiunea arterială.  E important ca bunicii să aibă grijă de sănătatea lor, dar și de sănătatea celor mici, ori practicarea sportului este o componentă esențială.

,,În primul rând vreau să mă adresez bunicilor care au grijă, de cele mai multe ori, de nepoței, să îi îndrume și să le îndrepte pașii spre fiecare sport în parte. Adică să nu fie pe premisa că dacă e băiat să se ducă la fotbal, dacă ești fată te duci doar la dansuri sau doar la balet. Să își facă un program și puțin timp spre a trece prin toate sporturile. Să fie așa, sportul, ca un curcubeu în viața copilului. Să treacă prin toate ramurile sportive: puțin la înot vara; toamna, când afară se face frig… și au impresia că dacă aleargă copii și transpiră se îmbolnăvesc – total greșit. Nu este un impediment în a face sport, că dacă transpiră și răcesc. Să îi treacă prin toate ramurile sportive, să îi încurajeze și să nu pună presiune pe copii.

Dacă merg deja de un an la înot, dau un exemplu, deja să se aștepte să aducă medalii, cu rezultate, să fie mai bun decât copilul vecinului. Adică să îi lase să facă de plăcere, să simtă că le place ceea ce fac la antrenament. Și să simtă și atunci când nu le mai place un sport anume, să schimbe imediat. „Hai să încercăm altceva, hai la handbal, hai la volei, hai la baschet, la atletism, hai să învățăm școala alergării, hai să ne jucăm cu mingea, hai să sărim”, a îndemnat Ancuța Bobocel.

În opinia campioanei, sportul trebuie să facă parte din educația noii generații. Este o disciplină care face numai bine copiilor!

 

Urmăriți și prima parte a interviului cu Ancuța Bobocel

Campioana Ancuța Bobocel, inspirație pentru stil de viață sănătos – partea I

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

3.930 de medici și stomatologi ucraineni au primit o decizie pozitivă în legătură cu depunerea …

Lasă un răspuns