Premiu special pentru Serialul video ,,Gripa și vaccinarea antigripală”

Serialul video ,,Gripa și vaccinarea antigripală” realizat de echipa Videomedicina.ro a primit premiul special din partea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul concursului „Epidemia ignorată – de ce e importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși”. Este cel de-al treilea premiu primit de Videomedicina.ro pentru materialele realizate. În acest serial, medici specialiști în boli infecțioase, obstetrică-ginecologie și medicină de familie explică pe parcursul a 6 episoade pe larg tot ce trebuie să știți despre gripă și vaccinarea antigripală, ținând seamă și de contextul pandemiei de COVID-19.

Centrul pentru Jurnalism Independent a desemnat câștigătorii concursului „Epidemia ignorată – de ce e importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși”, implementat cu sprijinul companiei Sanofi România. 30 de materiale jurnalistice au fost înscrise în concurs în 2021 de jurnaliști din redacții locale și naționale, fie că a fost vorba despre presă scrisă sau de cea audiovizuală. Doar 5 premii au fost acordate, unul la categoria Presă Națională, altul la Presă Locală și trei premii speciale, din care unul acordat echipei Videomedicina.ro, respectiv Alexandra Mănăilă și Costin Bleotu.

„Articolele din acest an au evidențiat o realitate ignorată multă vreme – vaccinarea antigripală. Au expus nu doar lipsurile sistemice, dar și lipsa noastră de cunoștințe când vine vorba de gripă, miturile de care ne folosim pentru a evita vaccinarea. E o realitate care, într-o oarecare măsură, ne ajută să înțelegem inclusiv reticența față de vaccinarea împotriva Covid-19”, a declarat jurnalista Diana Oncioiu, membră a juriului.

Materialele premiate contribuie la o mai bună prevenție, aducând informații corecte și bine documentate au spus reprezentanții CJI.

„E important să îi putem sprijini, cu informații și resurse, pe jurnaliștii care-și fac meseria cu profesionalism și încearcă să răzbată în noianul de informații falsificate, de clickbait și titluri alarmiste și să aducă în fața publicului experți și oameni care pot face diferența”, a precizat Cristina Lupu, director executiv CJI.

Puteți urmăriți toate episoadele serialului premiat ,,Gripa și vaccinarea antigripală” aici:

Cine poate face gripă: categorii aflate la risc

Gripa și vaccinarea antigripală: gravide, mămici și viitoare mămici

Gripa și vaccinarea antigripală la copii

Gripa și vaccinarea antigripală la vârstnici

Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși

Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19

 

Le mulțumim medicilor: dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” București, dr. Brîndușa Cimpoca, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul clinicii Nativia, care și-au arătat disponibilitatea de-a ne împărtăși toate informațiile, de-a răspunde la toate întrebările noastre și de-a-și face timp pentru a demola mituri într-o perioadă dificilă, în care pandemia de COVID-19 a pus presiune pe lumea întreagă, iar lupta cu timpul a fost extrem de dificilă.

Acest premiu ne bucură și ne determină să ținem standardul calității la fel de ridicat și ne oferă o motivație suplimentară să continuăm să livrăm informații factuale, corecte și verificate.

Este al doilea premiu special acordat de CJI echipei Videomedicina.ro, primul a fost pentru serialul video ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”. Ne onorează încrederea și girul pe care ni le-a dat CJI, o organizație non-guvernamentală activă de peste 25 de ani în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale, care sprijină jurnalismul de calitate din România.

Tot la finalul anului trecut aceeași echipă formată din Alexandra Mănăilă realizator și  Costin Bleotu – filmare și montaj, a mai obținut Premiul întâi pentru „Mituri despre homeopatie” și „Trusa de urgență homepată”, la Concursul „Să cunoaştem Homeopatia”.

Pentru a vedea articolele premiate, accesați link-ul: https://cji.ro/concurs-vaccinare-antigripala-castigatori/

 

Serialul video ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”, premiul special CJI

 

_____________________________________________

 

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV – Olga Zernosek: Cehia a eliminat taxele de echivalare a studiilor pentru medicii și asistenții ucraineni refugiați

Olga Zernosek este fondatoarea organizației  neguvernamentale Doktor Čechov din Cehia, creată pentru a oferi suport …

Lasă un răspuns