În interacțiunea cu pacienții, medicul specialist ortodont discută despre temerile sau așteptările acestora privitoare la procesul de îndreptare a danturii. Unele teme sunt recurente și reprezintă modul în care este reflectată ortodonția în spațiul public. Însă ele nu reprezintă întotdeauna adevărul sau îl prezintă trunchiat. De aceea, este bine ca aceste opinii, pentru unii „adevăruri” de necontestat, să fie analizate și să aibă un răspuns avizat. Am invitat-o pe dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială să ne prezinte care sunt cele mai populare mituri despre îndreptarea dinților și să le demonteze pentru videomedicina.ro.
Îndreptarea dinților este un moft
Procesul de îndreptare a danturii nu era considerat o necesitate stringentă, numai cazurile grave ajungând să beneficieze de ajutor de specialitate. Temerea populară viza mai degrabă starea dinților decât aspectul lor (dacă nu doare și nu se vede, nu deranjează). Fiind de durată și mai costisitor decât o vizită ocazională la stomatolog, tratamentul ortodontic era considerat un moft. Odată însă cu progresul științei, implicit al medicinei, dar și a mijloacelor de comunicare în masă efectele anomaliilor dentare asupra întregului organism au devenit mult mai cunoscute publicului larg. Efectul imediat a fost creșterea gradului de conștientizare din partea pacienților, care au început să solicite ajutor de specialitate pentru rezolvarea problemelor de aliniere dentară. La acestea se adaugă creșterea exponențială a social-media și a importanței imaginii personale. Și astfel, obținerea unui zâmbet frumos a ajuns să se transforme din moft în necesitate. Dar, procesul de îndreptare al dinților nu vizează doar aspectul estetic. Ortodonția urmărește corectarea în primul rând a problemelor funcționale ale aparatului oro-facial. Astfel, zâmbetul frumos este o consecință, nu un scop în sine. Datorită beneficiilor pe care le aduc pe termen lung sănătății orale, dar și a întregului organism, tratamentele ortodontice sunt din ce în ce mai căutate.
Adulții nu pot purta aparate dentare sau aparatele dentare sunt doar pentru copii și tineri
Această opinie este cum nu se poate mai greșită. De fapt, o parte importantă a pacienților care caută tratament de specialitate o reprezintă adulții. Existența unei oferte variate pe piața aparatelor dentare și a tehnicilor de tratament aplicate a făcut ca îndreptarea dinților să fie posibilă la orice vârstă. Deși specialiștii în ortodonție recomandă ca prima vizită la cabinetul medicului să fie programată în jurul vârstei de 7 ani (pentru a surprinde apariția dinților permanenți), atunci când o persoană dorește să-și corecteze o problemă de aliniere dentară este bine să se adreseze specialistului, care va adopta cea mai bună metodă de tratament.
Cine pune odată aparate nu mai scapă de ele toată viața
Așa cum am afirmat anterior, este bine ca tratamentul ortodontic să înceapă cât mai devreme în viață. Aplicarea acestora concomitent cu procesul natural de creștere a dinților crește șansele de reușită. Dar aceasta nu înseamnă că tratamentul durează toată viața. După stabilirea diagnosticului, în acord cu pacientul, medicul specialist stabilește scopul tratamentului. Durata acestuia variază în funcție de problemele constatate și cooperarea pacientului.
Îndreptarea dinților este un proces dureros și inestetic
Purtarea aparatelor necesită o perioadă de adaptare din partea pacientului, iar procesul implică și manifestarea durerii la nivelul danturii. Din fericire durerea este, de obicei, de intensitate scăzută și trece repede, prin urmare suportabilă. Durerea poate fi cauzată de intensitatea forței aplicate asupra dinților pentru a fi îndreptați, cât și de unele părți ale aparatelor care intră în contact cu obrajii sau gingiile, provocând iritații. În prezent, noile tehnologii fac posibilă aplicarea mult mai precisă a aparatelor, astfel încât confortul pacientului să fie cât mai puțin afectat. De asemenea, aparatele dentare pot fi reglate cu precizie pentru a fi evitată afectarea gingiilor sau a interiorului obrajilor.
Este suficient să porți aparate și vei avea dinții perfect aliniați
Mulți pacienți cred că simpla purtare a aparatelor este suficientă pentru îndreptarea definitivă a danturii. Cert este că mișcarea dinților, chiar dacă imperceptibilă, continuă și după purtarea aparatelor. Riscul de recidivă este real și el trebuie luat în considerare. Pacientul trebuie să respecte întocmai indicațiile medicului ortodont și să fie conștient că îi revin o parte din reușita sau eșecul tratamentului. Medicul ortodont știe să aplice măsurile necesare pentru păstrarea pe termen lung a rezultatelor tratamentului aplicat.
Purtarea aparatelor dentare distruge dinții
Această temere nu este pe deplin nejustificată. Există, chiar dacă redusă, posibilitatea afectării smalțului sau rădăcinilor dentare. Din fericire, pentru fiecare dintre aceste probleme există soluții, iar beneficiile depășesc cu mult eventualele neajunsuri. Totodată, grija pacientului față de propria dantură are un rol foarte important, mai ales în ceea ce privește igiena strictă cerută de purtarea aparatelor
Măselele de minte sunt cele care „strâmbă” dinții
Acest mit are la origine o situație cât se poate de reală, anume anomaliile în eruperea molarilor, sau în dezvoltarea incompletă a maxilarelor, care generează lipsă de spațiu pe maxilar. Dar aceste anomalii nu sunt atât de comune. Este adevărat că măselele de minte sunt responsabile pentru cele mai multe cazuri de ectopie și că, fiind mai greu accesibile, deci mai greu de periat, se cariază mai repede, dar nu ele reprezintă principala cauză a problemelor de aliniere dentară.
Vezi și Îndreptarea dinților la orice vârstă!
Alte mituri desființate de medici
Mituri despre homeopatie și remedii homeopate cu dr. Laura Ion
Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof. dr. Dragoș Vinereanu – partea I
Mituri despre hipertensiunea arterială cu prof.dr. Dragoș Vinereanu – partea a II-a
7 mituri legate de infertilitate, desființate de dr. Andreas Vythoulkas
Despre consultul la psihiatru și miturile legate de medicamente
4 mituri legate de somn, desființate de prof. dr. Florin Mihălțan
Fotografie de Quang Tri NGUYEN on Unsplash