duminică , 27 noiembrie 2022
Prima pagină / Dictionar Medical / H / Prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, medic cardiolog despre hipertensiunea arterială: ,,Tratamentul medicamentos se urmează toată viața”

Prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, medic cardiolog despre hipertensiunea arterială: ,,Tratamentul medicamentos se urmează toată viața”

Aproape jumătate dintre românii adulți au hipertensiune arterială. Peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. ,,Practic toți românii au auzit de hipertensiune arterială, un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a valorilor tensiunii arteriale: măsurarea periodică a tensiunii chiar în absența simptomelor sau semnelor, urmarea întocmai a tratamentului prescris”, a declarat Profesorul Universitar Bogdan Alexandru Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică în România, contribuie major la mortalitatea prin boli cardiovasculare din România, bolile cardiovasculare fiind principala cauză de deces din țara noastră. La vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane suferă de hipertensiune arterială, pentru ca la vârste între 25 și 34 de ani să avem de-a face cu o persoană din 5 afectate, la vârste între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială, potrivit studiului SEPHAR III din 20[1]6.

Hipertensiunea arterială (HTA) se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce în timp la urmări severe precum accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, insuficiența renală, și alte complicații.

,,În cadrul unei analize recente referitoare la atitudinea față de hipertensiunea arterială, o treime dintre românii între 56 și 70 de ani consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită odată ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% consideră că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar dacă nu o tratezi. Convingeri evident greșite care zădărnicesc eforturile de a reduce mortalitatea prin această boală” a spus prof.dr. Bogdan Alexandru Popescu.

Dacă analiza SEPHAR III din 2016 arăta că doar o treime dintre români aveau valorile tensionale optim controlate și că aproximativ 70-75% din pacienții hipertensivi urmează tratament, în 2021 (în cadrul unei analize cantitative) 31% dintre românii între 56 și 70 de ani considerau că medicația antihipertensivă poate fi oprită odată ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar dacă nu o tratezi.

Vezi și Stresul, factor determinant al hipertensiunii arteriale

Un procent mai mic decât în 2019 (78% vs 83%) cunoaște faptul că în cazul hipertensiunii tratamentul medicamentos se urmează toată viața.

,,Doar trei sferturi dintre români cunosc faptul că tratamentul medicamentos al hipertensiunii arteriale se urmează toată viața. La fel de îngrijorător este și faptul că niciunul dintre cei chestionați nu a știut că hipertensiunea arterială poate să nu prezinte simptome. Educarea pacienților este esențială pentru succesul terapiei. Măsurați corect tensiunea arterială, respectați recomandările de regim de viață și tratamentul prescris de medic, comunicați cu medicul ori de câte ori sesizați modificări ale tensiunii arteriale”, a subliniat Prof. Univ. Bogdan-Alexandru Popescu.

Societatea Română de Cardiologie derulează campania de informare „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” prin intermediul căreia se încearcă conștientizarea bolii de către români prin creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi.

Mai puteți urmări și Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog despre tensiunea arterială: Starea de anxietate întreține creșterea valorilor tensionale

[1] Studiul SEPHAR III, 2016

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Iarna poate fi la fel de periculoasă ca vara pentru hipertensivi

Majoritatea persoanelor care au probleme cu tensiunea arterială, respectiv au valori peste cele normale, știu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*