Dr. Ana-Maria Vintilă, cardiolog: ,,Omul trebuie să își măsoare tensiunea arterială, chiar dacă se crede complet sănătos”

Hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”, se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări. ,,Doi din zece nici măcar nu știu că au hipertensiune arterială, nu se tratează și în consecință se expun riscului de complicații severe precum infarctul acut de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, ceea ce le poate afecta calitatea vieții sau poate să le determine un deces prematur”, a precizat Șef de Lucrări Dr. Ana-Maria Vintilă, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

https://youtu.be/iSx2zVAwz8w

Aproape jumătate dintre adulții din România suferă de hipertensiune arterială. Dacă ne referim la diverse categorii de vârstă românii între 45 și 54 de ani sunt cei mai afectați, jumătate din populația cu aceste vârste suferă de hipertensiune arterială. O treime din românii cu vârste între 35 și 44 de ani au de-a face cu valori tensionale ridicate.

,,Hipertensiunea arterială este o boală care, de multe ori, nu se simte, nu doare, nu dă alte manifestări și atunci omul nu știe că are hipertensiune arterială. Dacă nu știe, nu se tratează și se expune riscului de complicații. Multă lume crede că hipertensiunea arterială este o boală a vârstnicului ori nu este deloc așa”, a mărturisit cardiologul Ana-Maria Vintilă.

Controlul valorilor tensionale se menține optim printr-un regim de viață echilibrat și un tratament antihipertensiv stabilit de către medic potrivit profilului fiecărui pacient, în condițiile respectării întocmai a acestui tratament de către pacient și monitorizării regulate a valorilor tensionale, așa cum a recomandat medicul.

,,Omul trebuie să își măsoare tensiunea arterială, chiar dacă se crede complet sănătos. Să și-o măsoare, să știe care este valoarea tensională care trebuie să îi atragă atenția că nu este sănătos. Și să meargă la medic, să se trateze și să fie mai bine”, a completat Dr. Ana-Maria Vintilă, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Dacă nu știți cum se măsoară corect tensiunea arterială, aveți mai jos câteva sfaturi oferite de Societatea Română de Cardiologie.

ALEGEREA DISPOZITIVULUI:

ghidurile recomandă folosirea unui tensiometru de braț și nu cel pentru încheietura mâinii. Măsurarea trebuie să se facă cât mai aproape de inimă, pentru o înregistrare corectă a valorilor tensionale.

PREGĂTIREA PENTRU MĂSURAREA TENSIUNII:

 • atmosferă liniştită, fără stress, cel puţin 5 min. înainte de măsurarea tensiunii arteriale
 • cameră bine încălzită cu o temperatură potrivită
 • nu consumaţi cafea şi nu fumaţi cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii
 • nu folosiţi substanţe sau medicamente care pot creşte tensiunea arterială (antiinflamatoare, picături în nas contra răcelii)
 • fără haine strânse pe braţ/antebraţ, ridicați manșeta cămășii sau îndepărtați cămașa pe timpul măsurătorii astfel încât brațul la care se face măsurătoarea să nu fie strâns de haine
 • repaus cu cel puţin 5 minute anterior măsurătorii
 • nu vorbiţi înainte şi/sau în timpul măsurătorii
 • nu mișcați mâna, degetele și nu contractați mușchii brațului pe parcursul efectuării unei măsurători
 • mergeți la toaletă înainte de măsurarea tensiunii arteriale

POSTURA:

 • aşezat, cu spatele bine sprijinit şi cu braţul sprijinit la nivelul inimii
 • picioarele trebuie să atingă podeaua şi să nu fie încrucişate
 • brațul este sprijinit pe masă și situat la nivelul inimii
 • marginea inferioară a manșetei se va poziționa cu 2-3 cm mai sus de plica cotului

RECOMANDĂRI PENTRU MĂSURARE

 • iniţial se va măsura tensiunea la ambele braţe pentru a se identifica dacă există diferențe între măsurători
 • ulterior tensiunea se va măsura la braţul cu valoarea cea mai mare
 • dispozitivul de automăsurare prezintă două valori în mmHG – mm coloană de mercur (ex. 138 si 89); valoarea mai mare se numește tensiune arterială sistolică și valoarea mai mică se numește tensiune arterială diastolică
 • pentru monitorizarea tensiunii arteriale (control TA la domiciliu) se vor efectua două măsurători, la distanţă de 1-3 minute, dimineaţa la trezire, şi seara, la culcare
 • valorile astfel obţinute să vor nota într-un tabel
 • înainte de vizita la medic se recomandă măsurarea valorilor tensionale dimineața și seara, timp de 7 zile și notarea acestor valori într-un tabel.

Puteti vedea și:

Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog despre tensiunea arterială: Starea de anxietate întreține creșterea valorilor tensionale

Prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, medic cardiolog despre hipertensiunea arterială: ,,Tratamentul medicamentos se urmează toată viața”

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Oleksandra Bilash

EXCLUSIV: Oleksandra Bilash, medic ucrainean refugiat: Un medic care nu lucrează zilnic își pierde calificările, experiența și interesul pentru muncă. Polonia a oferit cu 100% mai multe oportunități

După doi ani de locuit în Polonia, îi este greu să spună acum unde este …