Poluarea ucide anual peste 21.000 de români. Petiție pentru politici antipoluare și registru de boli cauzate de poluare

În România 21.500 de morți sunt înregistrate, anual, din cauza poluării. Potrivit unui studiu național privind efectele poluării asupra sănătății, realizat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), România se află pe locul 13 într-un top al celor mai poluate țări europene. Pe lângă faptul că țara noastră nu a adoptat politici publice de sănătate, ca să contracareze efectele poluării, are la activ și 6 proceduri de infringement la Comisia Europeană, pe tema calității aerului, după cum informează  ȘtiriMed, care a inițiat o petiție online în care pledează pentru înființarea unui registru național al bolilor cauzate de poluare.

Studiul INSP scoate la iveală faptul că în România există orașe care au mereu depășiri ale valorilor maxim admise, pentru calitatea aerului. Iași, Timișoara, Ploiești, București sunt doar câteva dintre orașele în care locuitorii respiră zilnic aer contaminat. Ce înseamnă asta pentru români?

Riscul de-a face diverse boli cauzate de poluare precum: alergiile, astmul, virozele respiratorii, bolile cardiovasculare. Pe lângă slăbirea sistemului imunitar, poluarea poate agrava deja bolile existente, astfel că românii cu: TBC, cancer pulmonar, BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă) pot avea mult de suferit.

„Trebuie să fim realiști și să ne gândim că mai bine prevenim, decât să tratăm, deoarece este mai ieftin să lucrezi la prevenție decât la tratament, care este foarte costisitor. Sunt spitalizările, sunt medicațiile, la fel, extrem de costisitoare. Și toate aceste costuri merg din buzunarul nostru, al contribuabilului. Iar dacă vorbim de bolile cauzate de poluare sau de bolile cronice agravate de poluare, este foarte important să avem un registru național al acestor afecțiuni. Este important pentru societate și pentru sistemul medical. De ce? Pentru că având un registru unic unde înregistrezi aceste boli cronice, ai o privire de ansamblu a acestora. Ai o privire de ansamblu a ceea ce înseamnă profilul pacientului cu boli cronice, care te ajută să iei măsuri, chiar măsuri administrative”, a declarat prof. dr. Doina Todea, din cadrul UMF Cluj-Napoca, medic primar pneumolog pentru ȘtiriMed.

Vezi și: Poluarea agravează COVID-19. Cum își protejează suedezii sănătatea reciclând plastice

Particulele și gazele care scurtează viața sunt: PM 2.5, PM 10, oxizi de zinc, benzen, oxizi de azot, dar România nu are un sistem centralizat pentru măsurarea calității aerului.  Pulberile fine din atmosferă pătrund, cu fiecare respirație, în organele vitale ale organismului. În câțiva ani efectele sunt dezastruoase și se traduc în boli pulmonare, cancere, AVC-uri și morți premature. Datele reies dintr-un studiu amplu, care vizează trei orașe mari, dintre care, unul este Bucureștiul și se referă la particulele nocive din traficul rutier.Medicii cardiologi susțin că expunerea la particule crește riscul de AVC cu 20%.

,,Persoanele care locuiesc în zonele cu trafic rutier intens au risc de 2 ori mai mare să dezvolte boli și crize de astm”, e de părere dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog.

Oamenii care locuiesc în zona urbană a României știu că poluarea le distruge sănătatea, pulbere cu pulbere, potrivit ȘtiriMed care a aplicat un chestionar, pentru a afla care este percepția românilor, vizavi de efectele negative ale poluării și ce demersuri ar trebui făcute pentru îmbunătățirea calității vieții.

Majoritatea covârșitoare a respondenților, 95%, consideră că în România ar fi nevoie de un sistem unitar și integrat pentru măsurarea calității aerului. 85% dintre respondenți consideră că autoritățile nu fac demersuri suficiente pentru îmbunătățirea calității aerului, în timp ce aproape 6% dintre ei nu sunt interesați de demersurile instituțiilor. Majoritatea respondenților cred că toate categoriile de vârstă sunt vulnerabile în fața poluării. Iar ca măsuri viabile, oamenii consideră că este nevoie de împăduriri și parcuri amenajate în marile orașe.

Plecând de la aceste date, două jurnaliste, Ancuța Ciolan și Gabriela Onț, co-fondatoare ale site-ului www.stirimed.ro, au inițiat o petiție prin care își propun să schimbe lucrurile în România.

,,Un registru național al bolilor cauzate de poluare ar fi de ajutor, nu doar pentru medici, care ar avea protocoale clare și unitare, pentru fiecare boală în parte, ci și pentru autorități. România nu are încă politici publice, pentru protejarea sănătății populației de poluare. Un registru național al bolilor cauzate de poluare ar ajuta și la conturarea acestor politici publice și ar pune un mai mare accent pe prevenție”,  declarat Ancuța Ciolan.

Puteți intra să citiți și să semnați petiția aici.

Comisia Europeană a avertizat autoritățile din România că gropile de gunoi din jurul marilor orașe sunt focare de infecție pentru cetățenii acestei țări.

Citiți si:

MULTIMEDIA. Dușmanul nevăzut al sănătății. Poluarea scurtează viața românilor particulă cu particulă

Vizionați și:

VIDEO Interviu cu Prof.Dr. Doina Todea, medic primar pneumolog: Cum este afectată sănătatea de poluare

 

Sursa foto: Tom Fisk / pexels.com/@tomfisk/

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Investigații în premieră în România pentru nodulii tiroidieni, efectuate de dr. Emin Mammadov

Nodulii tiroidieni sunt des întâlniți în rândul populației. Potrivit studiilor  între 20% și 70% din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*