Dr. Anca Oltean, ortodont, explică ce este tratamentul cu myobrace și cine îl poate urma

Aparatele dentare sunt cea mai recomandată soluție terapeutică oferită de medicul specialist pentru corectarea anomaliilor preezente la nivelul aparatului oro-facial (mușcătură anormală, probleme de respirație, vorbire, înghițire etc.). Aparatele dentare clasice au o rată destul de ridicată de recidivă post tratament, lucru care a impulsionat eforturile specialiștilor în direcția identificării unor soluții alternative cu mult mai eficiente pe termen lung. Dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială, explică pentru videmedicina.ro ce este tratamentul cu myobrace și cine îl poate urma.

Sistemul myobrace tratează cauzele apariției majorității anomaliilor sistemului oro-facial, contribuind efectiv la corectarea obiceiurilor proaste în ceea ce privește respirația, masticația, vorbirea. El ajută la creșterea și alinierea corectă a maxilarelor, alinierea danturii, dezvoltarea armonioasă a oaselor feței și la îmbunătățirea stării de sănătate a organismului. Acest tratament presupune purtarea succesivă a unor aparate dentare asemănătoare unor gutiere, prin urmare mobile, pentru o perioadă determinată de timp.

Din punct de vedere practic, este indicată purtarea acestor aparate de la vârste cât mai mici, atunci când organismul este în creștere. Din fericire, tratamentul myobrace se poate face la orice vârstă, în copilărie, adolescență sau maturitate.

Vezi și Îndreptarea dinților la orice vârstă!

Myobrace la copii

În conformitate cu specificațiile producătorului, tratamentul myobrace aplicat în copilărie presupune trei etape. Prima etapă este dedicată corectării respirației și înghițirii prin purtarea unui aparat din silicon, care poziționează limba astfel încât respirația să se facă pe nas. Aparatul va fi purtat pe timpul repaosului nocturn. În a doua etapă, pacientul va purta un aparat creat special pentru dezvoltarea corectă a maxilarelor și asigurarea unei respirații corecte, prin amplasarea limbii în poziția corectă. Iar în a treia etapă, pacientul va purta un aparat creat pentru asigurarea unei dezvoltări și alinieri corecte a danturii și maxilarelor, concomitent cu definitivarea dentiției (creșterea completă a dinților permanenți).

Aplicarea tratamentului myobrace în adolescență presupune purtarea a câte unui aparat pentru: corectarea obiceiului, dezvoltarea optimă a maxilarului, alinierea normală a danturii și retenția.

Alternativă la aparatele clasice, fixe, scopul principal al tratamentului este, pe lângă corectarea respirației și a mușcăturii, forțarea dinților să erupă în poziția corectă și menținerea alinierii naturale a acestora. Aparatele trebuie purtate de pacient atât ziua, cât și noaptea. Pentru această perioadă a dezvoltării oro-faciale, aparatele myobrace au elemente în plus, care ajută la corectarea formei maxilarelor, implicit a danturii. Astfel, se obține spațiu pentru păstrarea limbii în poziția corectă și asigurarea unei înghițiri și respirații corecte. De asemenea, aparatele asigură spațiu suficient pentru eruperea dinților, prevenind îngrămădirea acestora. Ultimul aparat din seria pentru adolescenți trebuie purtat o perioadă mai îndelungată, în vederea păstrării și permanentizării rezultatelor tratamentului.

Vezi și Mituri despre îndreptarea dinților

Myobrace la adulți

Pentru pacienții adulți, alternativa myobrace presupune trei etape de tratament, cu scopul corectării mușcăturii, tratarea aglomerării dentare anterioare, inferioare sau superioare și tratarea recidivelor apărute în urma tratamentelor anterioare cu aparate fixe. În perioada adultă, rezultatele sunt mai greu de obținut, din cauza permanentizării obiceiurilor vicioase dobândite în copilărie și a încheierii dezvoltării osoase, structurale la nivelul oro-facial. Acest lucru face ca tratamentul alternativ propus de myobrace să fie eficient în cazurile ușoare spre medii. Cu toate acestea, datorită modului în care se prezintă aparatele și a celui de aplicare a tratamentului, acesta este preferat de majoritatea pacienților adulți, care doresc rezultate mai bune.

În concluzie, tratamentul cu myobrace este o soluție completă și eficientă pentru corectarea anomaliilor diagnosticate de medicul ortodont, care asigură rezultate foarte bune atunci când este aplicat din copilărie, inclusiv pubertate sau adolescență, precum și rezultate bune atunci când este aplicat adulților, inclusiv în combaterea recidivei după alte tratamente dentare.

Bibliografie:

https://www.researchgate.net/publication/350463766_How_the_myobrace_appliance_works_Advantages_and_disadvantages

https://myobrace.com/en-au/what-is-myobrace

https://www.breathoflifedental.com/myobrace-appliance

https://www.dr-elmar-jung.com/myobrace/

https://us.dental-tribune.com/news/adult-orthodontics-a-new-myofunctional-appliance-system/

https://www.ohsdentalgroup.com/blog/effective-myobrace/

https://airwayandsleepgroup.com/blog/the-benefits-of-myobrace-pre-orthodontic-treatment/

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Ciprian Ene

Dr. Ciprian Ene: Deficitul de seleniu este foarte frecvent subdiagnosticat!

Deficitul de seleniu din organism, prezența metalelor grele, stresul, infecțiile virale pot avea repercusiunui asupra …

Lasă un răspuns