Investigații necesare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este cauza principală de deces prin cancer. Numărul cazurilor va crește cu 30% în doar 10 ani, astfel că în 2030 vom ajunge la peste 550.000 de noi decese cauzate de anual de această cumplită boală. Totuși cifrele pot fi schimbate în bine, dacă acest tip de cancer este depistat precoce. Când se indică radiografia pulmonară, CT sau RMN pentru diagnosticarea cancerului pulmonar,  care dintre ele sunt decontate de către stat explică pentru videomedicina.ro  As. Univ. Dr. Alecsandra-Iulia Sălcianu, medic primar radiologie și imagistică medicală, specializare în CT, RMN, imagistică senologică și ecografie generală la Medima Health.

Dr. Alecsandra-Iulia Sălcianu

Care sunt investigațiile necesare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar?

Pacienții cu suspiciune de cancer pulmonar trebuie îndrumați pentru evaluare rapidă prin imagistică. În primă instanță se efectuează o radiografie toracică, urmată de o tomografie computerizată. Bronhoscopia și modalitățile de biopsie vor fi mai eficiente dacă sunt ghidate CT. În toate cazurile, diagnosticul de neoplazie, indiferent de locație, necesită examen histopatologic şi imunohistochimie.

Care este diferența între radiografia pulmonară și alte investigații de imagistică? Care dintre aceste investigații este mai precisă?

Radiografia toracică este o procedură imagistică care utilizează o cantitate foarte mică de radiații, care trece prin corpul de examinat pentru a capta o imagine 2D a acestuia.

Scanarea CT este o metodă imagistică care utilizează tot raze X, dar oferă informații mult mai detaliate decât radiografia, determinând o vedere 3D a regiunii.

Ce investigații sunt necesare pentru monitorizare din timpul sau după tratament și care ar trebui să fie frecvența lor?

Ghidurile internaționale propun un protocol general de monitorizare. Astfel, se recomandă un examen CT la aproximativ fiecare 3 luni în primii doi ani după tratament, aproximativ la fiecare 6 luni în următorii câțiva ani, apoi cel puțin anual după 5 ani. Însă, monitorizarea imagistică, prin radiografie, CT sau PET-CT, depinde foarte mult de tipul histologic, stadiul neoplaziei, starea generală a pacientului şi terapia aplicată.

Care este diferența între CT pulmonar și RMN de torace? Când facem CT și când RMN?

Tomografia computerizată este o metodă imagistică ce utilizează raze X, deci este iradiantă. Imagistica prin Rezonanţă Magnetică (IRM), așa cum îi spune şi numele, se bazează pe magnetizare, deci nu iradiază.

Evaluarea pulmonară presupune o examinare în apnee post-inspir, astfel că IRM-ul nu este indicat întrucât timpul de examinare depășește cu mult posibilitatea apneei prelungite chiar şi la persoanele antrenate. Pentru regiunea toracică, imagistica RM este rezervată aprecierii patologiei peretelui toracic.

Ce investigații sunt necesare pentru a vedea daca cancerul pulmonar a metastazat? În ce zone metastazează cancerul pulmonar?

Determinările secundare neoplasmului pulmonar pot apărea pe cale hematogenă, cale limfatică sau prin ambele căi. Cele mai frecvente locuri de metastazare sunt la nivel pulmonar, hepatic, cerebral, osos şi la nivelul glandelor suprarenale.

Tomografia computerizată este metoda utilizată pe scară largă pentru evaluarea bolii metastatice. Se poate folosi, de asemenea, PET-CT-ul, iar pentru evaluarea răspândirii secundare osoase se indică scintigrafia.

Ce rol are examinarea PET/CT?

Imagistica combinată tomografie cu emisie de pozitroni/tomografie computerizată, pe scurt PET-CT, oferă informații valoroase pentru stadializarea clinică sau pre-terapeutică. Aceasta metodă îmbină atât informațiile despre metabolism din PET, cât și detaliile anatomice din CT și are aplicații în diagnosticarea, stadializarea și tratamentul cancerului, indiferent de localizare.

Ce evidențiază examinarea de tip CT si PET/CT?

Scanarea CT poate fi utilă pentru a ajuta la identificarea unei mase tumorale și caracterizarea ei, prin determinarea locației, dimensiunilor, contururilor, structurii, tipul şi gradul de vascularizație ale acesteia. De asemenea, poate identifica dacă şi unde există adenopatii tumorale, precum și alte determinări secundare, făcând un bilanț complet al neoplaziei.

Tomografia cu emisie de pozitroni aduce medicului informații suplimentare despre funcția metabolică a țesuturilor și organelor, utilizând o substanță radioactivă, numită trasor, care se fixează în celulele cu rată metabolică mai mare decât celulele normale.

De ce nu ar trebui pacienții să evite investigațiile de imagistică medicală?

Trebuie înțeleasă importanța examinărilor radio-imagistice în diagnosticul şi monitorizarea neoplasmului pulmonar. Fără evaluarea imagistică nu avem cum să ştim de existența bolii pentru a o trata, sau ce se întâmplă post-tratament.

Care din aceste investigații sunt decontate de către stat și de ce acte are nevoie pacientul asigurat?

Atât examenul CT, cât şi PET-CT-ul sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Documentația este simplă. În cazul CT-ului, pacientul trebuie să prezinte CI-ul sau buletinul, cardul de sănătate şi biletul de trimitere pentru investigații paraclinice, servicii de înaltă performanţă – CT. Pentru examinarea PET, documentația este disponibilă pe orice site al caselor de asigurare județeană sau a Bucureștiului.

Care este lista de așteptare la investigațiile de tip CT/ RMN/ PET-CT și cum afectează aceste lucru evoluția bolii?

Lista de așteptare diferă de la un centru de imagistică la altul. Nu există un standard general. Această listă de așteptare este, de fapt, dependentă de adresabilitatea populațională. Şi bineînțeles că evoluția neoplaziei este influențată de perioada de timp ce se scurge între suspiciunea de boală – diagnostic – tratament. Frecvent, cu cât terapia este aplicată mai târziu, cu atât opțiunile de tratament şi șansele de remisie a neoplaziei sunt mai reduse.

Vezi și Ce mă interesează, ca medic, să știu despre pacientul pe care îl am în grijă

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Postul intermitent – beneficii și riscuri explicate de dr. Alexandru Popa, diabetolog și nutriționist

Postul intermitent este din ce în ce mai des utilizat pentru a pierde în greutate …

Lasă un răspuns