Servicii medicale gratuite pentru refugiații ucraineni din București timp de 4 luni

Milioane de ucrainenii au fugit din calea războiului, din 24 februarie 2022, când Rusia a lansat o agresiune militară împotriva Ucrainei. Peste 4,2 milioane de persoane din Ucraina au fost înregistrate în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în UE, potrivit datelor UNHCR. În România, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 10.10.2022, la nivel național, au intrat în România 2.549.170 cetățeni ucraineni. Cei care s-au refugiat în București pot beneficia de consultații medicale gratuite, de luni până vineri în perioada octombrie 2022 – februarie 2023, grație proiectului ,,Sănătate în comunitate” demarat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România cu sprijinul financiar al Majorel România.

La aproape opt luni de la escaladarea conflictului din Ucraina, lucrurile nu par să se liniștească, dimpotrivă nevoilor umanitare ale cetățenilor care fug din calea războiului sunt tot mai mari.

Deși statul român a anunțat că accesul la asistență medicală pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră pe teritoriul României, este similar cu cel al cetățenilor români, sunt nenumărate situații în care refugiații au nevoie de ajutor imediat și îndrumare pentru a nu se rătăci în hățișul sistemului medical românesc și pentru a-și rezolva urgent problemele de sănătate.

Prin proiectul Sănătate în comunitate, refugiații ucraineni beneficiază de suport psihologic, teste de glicemie, măsurători tensiune, puls, greutate, înălțime, EKG, Consult general de evaluare a stării de sănătate (medicină generală), recomandări pentru continuarea investigațiilor/tratamentelor, după caz și consultații, doctorii de specialitate fiind invitați să facă consultațiile periodic în funcție de numărul de solicitări. Copiii vor beneficia și de tratamente stomatologice.

„Viața într-o țară străină poate fi deosebit de dificilă, mai ales pentru o familie care a trecut printr-o traumă. Prin toate proiectele pe care le implementăm în sprijinul cetățenilor ucraineni din România, încercăm să abordăm nevoile lor cele mai urgente. Și pentru că știm că un conflict poate fi devastator pentru sănătatea mintală, implementăm proiecte care să aibă ca obiectiv aceste aspecte. Mulțumim Majorel România pentru încrederea pe care ne-o oferă.”, a declarat, dl. Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române.

Potrivit  expertului în comunicare al Crucea Roșii Române,  Nadia Lazăr, programul punctului de asistență medicală S6 va fi de 4h/zi, de luni până vineri, în perioada octombrie 2022 – februarie 2023.

,,Estimăm un număr de minim 100 pacienți/lunar, numărul de consultații per beneficiar fiind determinat de patologia individuală. Consultațiile sunt gratuite pentru beneficiar și sunt în următoarele specialități medicale: medicină generală, stomatologie pentru copii, oftalmologie și orice alte domenii în care vom reuși să atragem medici voluntari disponibili”, a precizat pentru videomedicina.ro Nadia Lazăr.

Fiindcă una din marile probleme în ceea ce privește comunicarea medic-pacient în cazul refugiaților ucraineni o reprezintă bariera lingvistică, Crucea Roșie Română asigură translatori care vor asigura traducerea pentru fiecare pacient ucrainean.

Dată fiind durata prelungită a acestui conflict, implicarea comunității este esențială pentru derularea unor proiecte pe termen lung, menite să asigure o oarecare stabilitate familiilor ucrainene care acum au nevoie mai mult ca oricând de un punct de sprijin.

În acest sens, Majorel România a făcut o donație în valoare de 50 000 de euro, fonduri împărțite în mod egal între cele două proiecte derulate de Crucea Roșie Română.

“ Încă de la începutul acestui conflict am simțit nevoia să ne implicăm oferind ajutor pentru nevoile reale ale celor afectați. Suntem conștienți că bariera limbii îngreunează accesul cetățenilor ucraineni la toate tipurile de servicii și că adaptarea la noua lor viață este un proces de durată, de aceea ne-am dorit foarte mult să susținem proiecte care  facilitează accesul refugiaților la  servicii medicale sau after school.“ a afirmat Daniela Micușan, Director General Majorel România.

În ceea ce privește consilierea psihologică, având în vedere traumele suferite, civilii care fug de războiul din Ucraina și se adăpostesc în București, în cadrul proiectului derulat de Crucea Roșie Română pot primi suport psihologic/emoțional, servicii pentru care se asigură și translatori.

Autoritățile române au dezvoltat platforma https://dopomoha.ro/ro special pentru civilii care fug de războiul din Ucraina ca să poată găsi toate informațiile relevante pentru a căuta protecție în România, inclusiv cele legate de sănătate.

Videomedicina.ro a realizat în premieră pentru România, serialul video ,,Bolile cu transmitere comunitară: hepatite, HIV, tuberculoză și accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni” care îi ghidează pe refugiații ucraineni pe parcursul a patru episoade cum să se orienteze în sistemul medical românesc, explicându-le despre accesul la servicii medicale în România.

­­­

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Victoria Hălmagi

Dr. Victoria Hălmagi: ,,Fără a avea o școală de transfuzie în pas cu dezvoltarea științifică, actul transfuzional este cu riscuri”

Cu o experiență vastă de peste trei decenii ca medic de laborator clinic la Centrul …

Lasă un răspuns