Gripa: Ce trebuie să știm despre noul sezon gripal – dr. Virgil Musta, medic infecționist

Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. Videomedicina.ro și-a propus un nou serial video în care pe parcursul a trei episoade să invite medici renumiți din România, din specialități diferite: boli infecțioase, medicină de familie, pneumologie, care să vorbească despre gripa și repercursiunile sale asupra sănătății adulților și copiilor. În primul episod, Şef lucr. dr. Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli infecţioase de la  Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, vorbește deschis despre sezonul gripal în România și ce trebuie să facem.

 

Dacă vrem să știm din timp cum va fi sezonul gripal în România ne uităm la Australia. Sezonul de gripă în emisfera sudică a debutat mai devreme ca de obicei și a ținut mai mult. În prima lună Australia a înregistrat aproape jumătate din numărul total al cazurilor de gripă din 2020. În luna iunie au fost raportate 90.000 de cazuri, epidemia actuală depășind media cazurilor de gripă din ultimii 5 ani.

,,Datorită faptului că am avut doi ani în care numărul de cazuri a fost mic, datorită măsurilor de prevenție pe care le-am avut în COVID și care sunt aceleași cu gripa, foarte probabil ca numărul de cazuri să fie mai mare”, a declarat pentru videomedicina.ro dr. Virgil Musta, medic infecționist.

Potrivit specialistului timișorean, având un număr mic de cazuri imunitatea pentru această afecțiune în populație este scăzută.

,,Se știe că imunitatea este dată fie de trecerea prin boală, fie prin vaccin. Imunitatea prin vaccinare nu are o durată foarte mare, în general între 6 luni și un an. Din acest motiv se și recomandă vaccinarea anuală, dar mai este un motiv important pentru care se recomandă vaccinarea anuală și anume faptul că virusul gripal este foarte plastic. Are o plastie care face să-și schimbe structura de la un an la altul. Adică tipul care apare în fiecare an are mici modificări la nivelul proteinelor structurale, care nu toate sunt recunoscute de către sistemul nostru imun”, a explicat şeful Secţiei de Boli infecţioase de la  Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Medicul a spus că imunitatea prin boală este ceva mai bună decât imunitatea prin vaccin, dar din cauza faptului că virusul își schimbă structura, s-ar putea ca după un an să nu mai recunoască noua structură, ceea ce duce la apariția de cazuri noi, chiar de epidemii, în cazul în care structura virusului este mult modificată față de virusul precedent.

Și gripa trebuie luată în serios fiindcă poate crește riscul de pneumonie de 8 ori, riscul de atac de cord de 10 ori și riscul de accident vascular cerebral de 10 ori.

Sunt multe voci care susțin că nu are rost să te vaccinezi pentru că boala asta nu-i o boală gravă, nu te omoară.

,,Nu te omoară dacă nu ai factori de risc. Dar în marea majoritate a bolilor infecțioase, unde există posibilitate de-a face vaccin, formele de boală severă apar la persoanele cu factori de risc: persoanele vârstnice, peste 65 de ani, persoanele cu comorbidități importante cum sunt diabeticii, obezii, femeile gravide, persoanele cu boli cronice pulmonare, persoanele cu boli cardiace, boli renale cronice sau copiii mici, copiii în primii ani de viață, cu malformații congenitale, cu probleme de astm bronșic, probleme pulmonare sau alte afecțiuni cronice, reprezintă risc de a declanșa o formă severă de boală și astfel să existe posibilitatea – sau riscul – de a ajunge chiar în terapie intensivă”, a precizat dr. Virgil Musta, medic infecționist.

În cazul acestor persoane, medicul recomandă vaccinarea antigripală.

Despre gripă, acea infecție a căilor respiratorii superioare sau inferioare care poate avea o evoluție mai severă la persoanele cu boli cardiovasculare sau cu diabet veți afla mai multe de la dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România în cel de-al doilea episod al serialului Gripa.

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Montaj video: Costin Bleotu

_____________________________________________________

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

© europontis.com

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

Împreună cu soțul și cei doi copii, ucraineanca Larisa Dovgopola de profesie neurolog și medic …

Lasă un răspuns