Gripa nu face echipă bună cu bolile cardiovasculare și nici cu diabetul, prin urmare persoanele cu aceste afecțiuni cronice trebuie să fie extrem de atente la infecția cu virusul gripal. În acest episod al serialului despre Gripa, cel de-al doilea, dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România arată care sunt complicațiile pe care le pot avea din cauza gripei persoanele care suferă de boli cardiovasculare și diabet.
Videomedicina.ro și-a propus un nou serial video în care pe parcursul a trei episoade medici renumiți din România, din specialități diferite: boli infecțioase, medicină de familie, pneumologie, vorbesc despre gripă și repercursiunile sale asupra sănătății adulților și copiilor.
,,Gripa reprezintă o boală infecțioasă virală care din păcate poate evolua foarte sever, atunci când afectează o persoană purtătoare a unei patologii cardiovasculare”, a declarat pentru Videomedicina.ro dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România și președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.
Medicul a subliniat că la risc sunt în special pacienții tarați, pacienții vârstnici.
,,Bolile cardiovasculare se pot decompensa atunci când un pacient face o astfel de inflamație a tuturor țesuturilor, pentru că gripa nu este doar o afecțiune a căilor respiratorii superioare sau inferioare. Ea poate să producă adevărate drame în întreg organismul uman. Pacientul se decompensează, funcția dejecției scade, inima este suprasolicitată și pacientul intră foarte repede în ceea ce noi numim complicații majore ale bolilor cardiovasculare”, a precizat Dr. Valeria Herdea,.
Gripa poate crește riscul de atac de cord de 10 ori și poate declanșa complicații cardiovasculare chiar și la adulții fără istoric de infarct miocardic.
,,Asistăm din păcate la creșterea ratei de infarct la acești pacienți, vedem edem pulmonar acut, vedem accidente vasculare cerebrale, iar la pacienții hipertensivi decompensările sunt foarte, foarte serioase”, a explicat medicul de familie.
Și pacienții mici care au malformații cardiovasculare și care au fost operați sunt extrem de fragili, au un deficit imunitar și necesită multă atenție. ,,Trebuie să fim extrem de atenți să-i ținem echilibrați. Sigur, și protejați. Există vaccinare, posibilitatea de a vaccina de la vârsta de 6 luni, fără niciun fel de riscuri adiacente. Este esențial să înțelegem că formele severe de gripă sunt cele care decompensează organismul”, a spus președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.
O gripă poate duce la o naștere prematură în cazul gravidelor, poate duce la o pneumonie extrem de severă, cu insuficiență respiratori și poate duce chiar la decesul fătului sau chiar al mamei.
Gripa poate afecta nivelul glicemiei, în plus persoanele cu diabet au risc de pneumonie de 7 ori mai mare.
,,Forma de boală de obicei este mult mai severă decât la pacientul care nu are patologie asociată. De obicei afectează persoane vârstnice, seniorii noștri, dar nu în ultimul rând poate afecta gravida, pentru că din ce în ce mai multe gravide dezvoltă diabet gestațional și se vorbește foarte puțin despre acest aspect, și, sigur, copilul”, avertizează vicepreşedinte Colegiului Medicilor din România.
Persoanele cu diabet atunci când se îmbolnăvesc de gripă trebuie să știe că s-ar putea să aibă modificări ale valorilor glicemiei, motiv pentru care trebuie să-și monitorizeze foarte bine glicemia, starea generală, dieta și nu în ultimul rând să se adreseze medicului de familie și medicului diabetolog pentru orice fel de problemă care apare subit.
Urmăriți și primul episod al serialului realizat de Videomedicina.ro, în care Şef lucr. dr. Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, vorbește deschis despre sezonul gripal în România și ce trebuie să facem.
Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro
Filmare și montaj video: Costin Bleotu
_____________________________________________________
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
- Website: https://videomedicina.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
- YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina_ro/videos
- Instagram: https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
- Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com