– Articol de Catinca Bejenaru –
Testarea și vaccinarea împotriva COVID-19 este un subiect controversat încă de la începutul pandemiei. Medicii îndeamnă populația către testare în condițiile în care 25% dintre românii care au răspuns unui studiu, recent publicat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), nu au făcut niciun test pentru COVID-19 în ultimele 12 luni, dar 15% au avut pe cineva apropiat care a murit din cauza acestei boli.
Testarea pentru COVID-19 este extrem de importantă, atâta vreme cât coronavirusul SARS-COV-2 există încă printre noi, iar medicii infecționiști și de familie atrag atenția că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat.
Conf. dr. Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale” Victor Babeș”, Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Daciana Toma, medic de familie și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina de Familie (SNMF) au discutat în cadrul unei conferințe de presă (ce a avut loc pe 1 noiembrie 2022 în București) despre importanța testării și vaccinării împotriva COVID-19, dar și despre importanța vizitei și contactarea medicului de familie în cazul confruntării cu simptomele aferente.
„Un român din patru declară că nu s-a testat pentru COVID-19 niciodată de la izbucnirea pandemiei, în contextul în care 74% declară că au avut apropiați care au trecut prin boală (12% a murit din cauza COVID-19, 16% – cineva apropiat a fost internat în spital, 46% – cineva apropiat a fost diagnosticat, dar nu a fost internat)”. Acest lucru reiese în urma unui studiu realizat de CULT Marketing Research în perioada 10-17 august, studiu realizat pe 1120 de persoane prin chestionare de la persoane între 30 și 65 de ani din mediul urban.
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat campania “Noua rutină de sănătate” alături de Societatea Națională de Medicina Familiei, Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale “Victor Babeș”, MSD România și Synevo. Această campanie își dorește să mobilizeze oamenii pentru a avea un comportament responsabil referitor la sănătate, la testarea și vaccinarea împotriva virusului COVID-19, dar și a altor boli infecțioase precum HIV, HPV, tuberculoza sau hepatitele.
,,Este crucial să creștem nivelul de cunoștințe al populației privind sănătatea, oferind informații pe subiecte de interes,”traduse” în limbaj simplu, ușor de urmărit și înțeles. În sprijinul acestei campanii, vine expoziția interactiv 3D Atlasul Virusurilor, deschisă în perioada (20 octombrie – 13 noiembrie 2022) în cadrul Muzeului temporar Art Safari. Aceasta oferă vizitatorilor informații științifice din domeniul medical prezentate într-un format atractiv, cu privire la caracteristicile a 8 virusuri dintre cele mai frecvente și a efectelor acestora”, au declarat reprezentanții COPAC.
În România încă persistă o neîncredere mare privind vaccinarea împotriva COVID-19, în ciuda faptului că acest coronavirus a răvășit timp de 3 ani viețile multor români.
,,Și eu sunt o susținătoare frecventă a vaccinării, atât în copilărie, clasica schemă de imunizare a copilului, care e susținută de către stat până la 14 ani, dar și a vaccinării adultului, care ar trebui să fie, și sperăm să fie de acum încolo un capitol important și el. Vorbim aici de vaccinurile sezoniere, gripale, de vaccinările de SARS-COV-2, de vaccinările chiar și de HPV care se pot face și la adult, de vaccinările hepatitice, de orice alte tip de vaccinuri de care ai avea nevoie, vaccinările de călătorie. Vorbim de atlasul virusurilor. E mult mai bine să previn lucrul ăsta, e mult mai bine să te vaccinezi, e mult mai bine să te testezi. De ce să nu prevenim, dacă putem”, a declarat conf. dr. Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale” Victor Babeș”.
Vezi și Dr. Adrian Marinescu, infecționist explică diferența dintre Long-Covid și sechelele post Covid-19