Dr. Michael Matzner, chirurg ortoped WPK: ,,Osteopenia și osteoporoza sunt reversibile într-o măsură limitată”

La fiecare 22 de secunde la nivel mondial cineva suferă o nouă fractură vertebrală. Potrivit datelor furnizate de Federația Internațională de Osteoporoză (IOF) 50% dintre femei și 20% din bărbații caucazieni în vârstă de peste 50 de ani va avea o fractură de fragilitate în timpul vieții. Despre osteoporoza, boala oaselor fragile și felul în care poate prevenită și tratată, în ce condiții este reversibilă a explicat mai multe detalii pentru videomedicina.ro dr. Michael Matzner, specialist în ortopedie și chirurgie ortopedică, la Wiener Privatklinik (WPK).

Incidența fracturilor vertebrale crește odată cu vârsta, fiind mult mai frecvente la femeile și bărbații de peste 50 ani.

De la ce vârstă apare osteoporoza și cât de des este această afecțiune cauza decesului vârstnicilor?

Vorbind despre osteoporoza vârstnicilor, pierderea osoasă se produce la persoane sănătoase, în paralel cu declinul hormonilor sexuali. În cazul femeilor, unul dintre cei mai importanți factori este declinul estrogenului, odată cu începutul menopauzei, iar la bărbați este pierderea de testosteron, în ultimii ani de viață.

Dr. Michael Matzner
Dr. Michael Matzner

Decesul se produce mai ales în urma fracturilor de șold sau a fracturilor vertebrale. În studiile recente, mortalitatea anuală, din aceste cauze, este de aproximativ 20% în primele șase luni și de aproximativ 25% în primele 12 luni. Ulterior, mortalitatea începe să se stabilizeze în funcție de grupa de vârstă specifică. Factorii vertebrali pot avea mai multe implicații, ducând la efecte secundare, cum ar fi cifoza, apariția dezechilibrului și, mai ales, la scăderea semnificativă a funcției pulmonare.

Cum devin oasele poroase și cum se declanșează osteoporoza?

Pentru a explica în termeni foarte simpli: osul se află într-un proces constant de resorbție a masei osoase și, în același timp, de formare a osului. Dacă acest proces este acum perturbat din orice cauză, echilibrul se pierde și osul este mai mult resorbit decât construit. Acest lucru duce la reducerea masei osoase și la modificarea mircoarhitecturii osului, perturbând osul trabecular și slăbindu-l.

Care sunt principalele cauze pentru apariția osteoporozei? Persoanele scunde și și cu o greutate mai mică sunt mai predispuse acestei afecțiuni?

Malnutriția din orice motiv, o boală severă prelungită, zone mari ale corpului expuse la radioterapie sau chimioterapia pot cauza reabsorbția masei osoase. Acest lucru crește riscul individual de osteoporoză. Înălțimea nu este un factor ce influențează. Factorii genetici pot contribui, dar, în prezent, aceste testări nu sunt unele de rutină.

Vezi și: Mai multe exerciții fizice, mai mulți ani de viață

Care este diferența dintre osteopenie și osteoporoză? Ambele boli pot afecta atât bărbații, cât și femeile?

Osteopenia este un precursor al osteoporozei, cu un risc mai mic de fracturi osoase. În principiu, luând în calcul pierderea densității minerale osoase, osteopenia este prima etapă a scăderii masei osoase. Următoarea fază este osteoporoza. Femeile și bărbații pot fi afectați de oricare dintre aceste boli.

Care sunt principalele simptome ale osteoporozei?

Din păcate, la mulți pacienți nu există semne clare și, prin urmare, trebuie să facem o scanare pentru osteoporoză înainte ca pierderea să devină semnificativă din punct de vedere clinic. Analizele de sânge pot da un indiciu, dar măsurarea densității minerale osoase este metoda aleasă pentru a obține o imagine de ansamblu – ambele investigații fiind recomandate concomitent. Ca regulă generală, testarea la femei trebuie făcută la 10-15 ani după menopauză, la bărbați scanarea trebuie efectuată între 70 și 75 de ani. Pierderea înălțimii poate fi secundară osteoporozei, dar de cele mai multe ori contribuie și alți factori.

Care este tratamentul împotriva osteoporozei și de ce trebuie să se ferească pacienții ce suferă de această boală?

Terapia de bază constă în suplimente cu calciu de aproximativ 1000 mg și vitamina D de 800 UI. Acestea sunt recomandările generale, fiind influențate și de dieta pacientului. Dozajul trebuie să fie stabilit în final de medic.

În cazul tratamentului hormonal la femeile ce se află la menopauză, există anumite riscuri precum apariția cheagurilor sau anumite forme de cancer?

Tratamentele hormonale asistate pot fi administrate la femeile care nu au acești factori de risc.

Poate fi osteoporoza prevenită prin alimentație? Ce dietă alimentară ar trebui să urmeze un pacient cu osteoporoză?

O dietă deficitară poate cauza osteoporoză, însă această afecțiune nu poate fi evitată doar prin dietă.  Suplimentele de calciu și de vitamina D sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor, vitamina D ajutând la absorbția calciului în oase. Recomandarea mea este să vă informați la medicul specialist sau din surse avizate în ceea ce privește suplimentul de calciu care vi se potrivește.

Osteopenia este reversibilă și în cât timp?

Osteopenia și osteoporoza sunt, într-o măsură limitată, ,,reversibile”. Dacă sunt acuzate de o altă afecțiune preexistentă, aceasta trebuie tratată în primul rând. Medicamentele pot împiedica scăderea densității osoase sau chiar la o pot îmbunătăți. Prin urmare, trebuie să monitorizăm permanent densitatea osoasă, deoarece unele medicamente își pot pierde eficacitatea, ceea ce duce la schimbarea abordării terapeutice. Nu trebuie să se creadă că o îmbunătățire a densității osoase înseamnă vindecare.

Ce sporturi pot practica persoanele care suferă de osteoporoză?

În principiu, pe lângă medicația recomandată, activitatea fizică și expunerea la lumina soarelui sunt factori cheie. Activitatea fizică trebuie să fie adaptată vârstei și să urmărească antrenamentul muscular. Este foarte important ca pacienții să facă activitate fizică, în special după căzături, pentru a-și recăpăta forța și încrederea în sine în activitățile din viața de zi cu zi și în cele sportive. Practic, pacienții trebuie să facă acele sporturi care le plac și pe care le-au practicat și în trecut. Aș renunța la sporturile care presupun impact fizic cu alte persoane sau cele care presupun un efort fizic intens sau cu energie ridicată pentru acești pacienți.

S-a descoperit tratamentul care vindecă osteoporoza?

Se caută tratamentul, dar cel mai important în acest stadiu este să evităm instalarea osteoporozei. Deoarece controalele nu se fac la timp, suntem mereu cu un pas în urmă în tratarea acestei afecțiuni.

Vezi și: 4 sfaturi de autoîngrijire. Generația Net nu-și protejează suficient sănătatea

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Aurelian Pintiliescu, biolog

Biologul Aurelian Pintiliescu despre lupta cu țânțarii și West Nile: ,,Tratamentele de dezinsecție ar trebui să vină în completarea măsurilor de prevenție. La noi, din păcate, se întâmplă invers”

În lume trăiesc peste 3.500 de specii de țânțari, iar unele dintre ele răspândesc virusul …

Lasă un răspuns