Farmacist Simina Chilea:  ,,Nu te poți numi farmacist, dacă nu știi să prepari o simplă rețetă magistrală”

 

Vremurile în care farmaciștii preparau rețetele după formule prescrise de către medici, personalizate pentru fiecare pacient în parte au apus. Pe de o parte astfel de specialiști sunt din ce în ce mai rar întâlniți, pe de alta receptura, acolo unde se produce ,,magia” acestor medicamente, creme și soluții, nu este obligatorie în România. Farmacist Simina Chilea, coordonator farmacii din cadrul lanțului DONA, a explicat în exclusivitate pentru videomedicina.ro de ce nu mai beneficiază românii de astfel de medicamente preparate direct în farmacii și de ce sunt rara avis farmaciștii care știu să citească o rețetă magistrală.

Oficina este spațiul destinat pacienților, în care se efectuează eliberarea produselor către ei și este obligatoriu să aibă fiecare farmacie un astfel de spațiu. Nu este valabil și pentru receptură.

Ce înseamnă rețete magistrale? Câte din farmaciile Dona prepară rețete magistrale?

Rețetele magistrale (Rp magistrale) sunt rețetele care se prepară în receptură, după formule prescrise de către medic, personalizate pentru fiecare pacient. În București avem aproximativ 9 locații cu receptură. Dar receptura nu este obligatorie, însă ea este esența profesiei. Din păcate, majoritatea tinerilor absolvenți de farmacie nu știu să citească rețetele magistrale, nu știu să le prepare și nu își doresc să lucreze în receptură.

Mai vin totuși români cu rețete magistrale la farmacie. Pentru ce afecțiuni?

Cele mai multe prescripții vin pentru afecțiuni dermatologice, cam 9 din 10, rar vin și preparate de uz intern, gen diviziuni cu pulberi pentru copii sau animale.

Cât înseamnă rețetele magistrale din activitatea farmaceutică și ca valoare și ca pondere a activității?

Depinde la ce moment al existenței noastre profesionale ne raportăm! Acum 20 de ani era activitatea principală a farmaciei, însă în prezent nu mai reprezintă o activitate principală, având în vedere că multe din rețetele magistrale se găsesc deja preparate.

Rețetele magistrale sunt ieftine din cauza limitării adaosului la substanțe, lipsei taxei de preparare, dar pot valora destul de mult în activitatea unei farmacii, deoarece ele nu sunt singulare pe Rețetă decât în puține cazuri, în general vin însoțite și de alte produse care pot fi luate în majoritatea cazurilor din farmacia care prepară.

Cât de dificilă este tehnica preparării medicamentelor și în cât timp se poate învăța?

Nu este nimic greu, consider că nici nu te poți numi farmacist dacă nu știi să prepari o simplă Rețetă magistrală. În momentul de față se lucrează cu kituri de substanțe astfel încât orice farmacist începător poate lucra corect un preparat.

Considerați că farmacia vremurilor noastre trebuie să aibă și receptură și să prepare rețete magistrale?

Răspunsul este categoric DA. În opinia mea, receptura ar trebui să fie obligatorie. În lipsa recepturii, farmacistul a ajuns să fie văzut ca un simplu vânzător, nu mai are ,,magia” aceea din trecut, când omul bolnav îl vedea amestecând trei prafuri și se punea pe picioare, când făcea poțiuni, creme de înfrumusețare etc. DA, este necesară!

 

Vezi și Videomedicina.ro este partener SCIENCE +, o rețea în domeniul jurnalismului de sănătate și științific din Europa Centrală și de Est

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV – Olga Zernosek: Cehia a eliminat taxele de echivalare a studiilor pentru medicii și asistenții ucraineni refugiați

Olga Zernosek este fondatoarea organizației  neguvernamentale Doktor Čechov din Cehia, creată pentru a oferi suport …

Lasă un răspuns