Cu ce probleme de sănătate se confruntă refugiații ucraineni și de ce servicii medicale gratuite pot beneficia la Centrul de Promovare a Sănătății

Starea de sănătate fizică și psihică a ucrainenilor refugiați în România este medie pentru 56% dintre respondenții unui sondaj, efectuat de Crucea Roșie Română, care a lansat în București “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect pentru cetățenii ucraineni din România.

Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetățenii ucraineni refugiați în România este accesul la serviciile de sănătate. Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic și lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetățenilor ucraineni la serviciile medicale. Cei mai mulți dintre ucrainenii refugiați în România sufereau deja de probleme articulare, ale oaselor, osteoporoză sau de probleme digestive.  Nu puțini sunt cei care suferă de probleme ale tiroidei, gută, hipertensiune arterială ori probleme cardiace. 53% dintre ei au o stare de sănătate psihică medie.

,,Am constatat că problemele de sănătate mentală au ocupat un loc prin fruntaș. Au fost multe persoane, mulți respondenți care ne-au spus că nu se simt în siguranță și că ar dori să participe la aceste activități, lucruri care ne-au bucurat. În ceea ce privește sănătatea fizică, există, ca și la populația României, aceste boli cardiovasculare care să zic că ocupă un loc fruntaș. Există această predispoziție spre boli reumatice sau, boli ale vârstei a treia, tocmai în ideea în care și alături de mame, și copiii au venit și persoane în vârstă”, a declarat Raluca Buzea, manager de proiect, Crucea Roșie România.

Cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Franța, Crucea Roșie Română a deschis în București “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect prin care cetățenii ucraineni beneficiază de consiliere și acces la servicii medicale gratuite.

“Centrul de Promovare a Sănătății’’ oferă refugiaților ucraineni acces gratuit la medici specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, medicină generală, diabetologie, oftalmologie, stomatologie. Refugiații își pot măsura la centru tensiunea arterială și glicemia, pot face EKG, ecografie abdominală și au parte de consiliere psihologică atît adulții și copiii.

Conform datelor din sondajul Crucii Roșii, în ultimele 3 luni, peste 68% dintre ucrainenii refugiați în țara noastră s-au confruntat cu depresie, 58% au avut probleme cu somnul. Printre serviciile medicale prioritare pentru ucrainenii refugiați se numără oftalmologia, ginecologia, pediatria, stomatologia.

,,Desigur, un loc fruntaș l-a ocupat solicitarea de pediatrie. Din studiu a reieșit că peste 50 % dintre persoanele intervievate de noi nu au medic de familie. În România, neavând medic de familie singurul acces al copilului la tratament este doar printr-o cameră de gardă, lucru care inclusiv pentru populația României înseamnă ore în șir de așteptare. Medicul pediatru cu care lucram ne spunea că săptămâna trecută la spital a ajuns să consulte peste 200 de copii pe zi. Deci, un sprijin real ar fi ca refugiații ucraineni să poată veni aici cu copilul și nu să ajungă într-o camera de gardă”, a mai spus Raluca Buzea.

În urma acestor consultații, se vor elibera rapoarte medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice. Pentru comunicarea cu pacienții, la fiecare specializare, medicii vor avea alături traducători de limba ucraineană sau rusă.

‘’Centrul de Promovare a Sănătății’’ va funcționa sub formă de centru fix pentru o perioadă de 4 luni, după care se va transforma într-o caravană mobilă de sănătate ce se va deplasa în mai multe județe din țară. Caravana de Sănătate va oferi servicii medicale gratuite în cinci regiuni din România, selectate în funcție de dinamica migrației cetățenilor ucraineni din zonă, dar și de nevoile populației locale.

„Caravana de sănătate este un proiect de amploare, pe care îl demarăm într-o primă etapă în București, dar pe care îl vom continua anul viitor în mai multe zone ale țării. Vom acoperi atât zona urbană cât și zona rurală și ne vom adresa atât cetățenilor ucraineni, cât și românilor din aceste zone. Suntem recunoscători partenerilor noștri, Crucea Roșie Franceză care susțin financiar acest proiect atât de necesar persoanelor cu acces dificil la serviciile de sănătate. Dorim să dăruim oamenilor încredere, speranță și informații utile care să le ușureze acomodarea în România“, a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, Director General al Crucii Roșii Române.

„Centrul de Promovare a Sănătății’’ din București are punctul fix în str. Avrig nr. 63, programarea pacienților se poate face la numerele de telefon  0747 278 486 sau 0748 185 714  în limba română, rusă, ucraineană sau engleză, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

‘’Niciun beneficiar care va ajunge la noi nu va pleca fără a înțelege care sunt pașii următori pentru rezolvarea problemelor lor de sănătate. Uneori este dificil și pentru noi, cetățenii acestei țări să înțelegem ce acte sunt necesare sau unde trebuie să mergem când avem o problemă mai complicată. Încercăm să fim pentru cetățenii ucraineni un ghid de orientare în acest sistem medical”, a declarat Raluca Buzea, manager proiect, Crucea Roșie Română.

 

 

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Pharma Nord, 20 de ani în România. Lucian Blaga, dir. gen:  ,,Am devenit un simbol al calității. Ne pregătim să lansăm produse pentru vegani”

Pharma Nord este unul dintre cei mai mari producători de suplimente alimentare şi remedii naturale …

Lasă un răspuns