Cu ce probleme de sănătate se confruntă refugiații ucraineni și de ce servicii medicale gratuite pot beneficia la Centrul de Promovare a Sănătății

Starea de sănătate fizică și psihică a ucrainenilor refugiați în România este medie pentru 56% dintre respondenții unui sondaj, efectuat de Crucea Roșie Română, care a lansat în București “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect pentru cetățenii ucraineni din România.

Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetățenii ucraineni refugiați în România este accesul la serviciile de sănătate. Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic și lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetățenilor ucraineni la serviciile medicale. Cei mai mulți dintre ucrainenii refugiați în România sufereau deja de probleme articulare, ale oaselor, osteoporoză sau de probleme digestive.  Nu puțini sunt cei care suferă de probleme ale tiroidei, gută, hipertensiune arterială ori probleme cardiace. 53% dintre ei au o stare de sănătate psihică medie.

,,Am constatat că problemele de sănătate mentală au ocupat un loc prin fruntaș. Au fost multe persoane, mulți respondenți care ne-au spus că nu se simt în siguranță și că ar dori să participe la aceste activități, lucruri care ne-au bucurat. În ceea ce privește sănătatea fizică, există, ca și la populația României, aceste boli cardiovasculare care să zic că ocupă un loc fruntaș. Există această predispoziție spre boli reumatice sau, boli ale vârstei a treia, tocmai în ideea în care și alături de mame, și copiii au venit și persoane în vârstă”, a declarat Raluca Buzea, manager de proiect, Crucea Roșie România.

Cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Franța, Crucea Roșie Română a deschis în București “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect prin care cetățenii ucraineni beneficiază de consiliere și acces la servicii medicale gratuite.

“Centrul de Promovare a Sănătății’’ oferă refugiaților ucraineni acces gratuit la medici specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, medicină generală, diabetologie, oftalmologie, stomatologie. Refugiații își pot măsura la centru tensiunea arterială și glicemia, pot face EKG, ecografie abdominală și au parte de consiliere psihologică atît adulții și copiii.

Conform datelor din sondajul Crucii Roșii, în ultimele 3 luni, peste 68% dintre ucrainenii refugiați în țara noastră s-au confruntat cu depresie, 58% au avut probleme cu somnul. Printre serviciile medicale prioritare pentru ucrainenii refugiați se numără oftalmologia, ginecologia, pediatria, stomatologia.

,,Desigur, un loc fruntaș l-a ocupat solicitarea de pediatrie. Din studiu a reieșit că peste 50 % dintre persoanele intervievate de noi nu au medic de familie. În România, neavând medic de familie singurul acces al copilului la tratament este doar printr-o cameră de gardă, lucru care inclusiv pentru populația României înseamnă ore în șir de așteptare. Medicul pediatru cu care lucram ne spunea că săptămâna trecută la spital a ajuns să consulte peste 200 de copii pe zi. Deci, un sprijin real ar fi ca refugiații ucraineni să poată veni aici cu copilul și nu să ajungă într-o camera de gardă”, a mai spus Raluca Buzea.

În urma acestor consultații, se vor elibera rapoarte medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice. Pentru comunicarea cu pacienții, la fiecare specializare, medicii vor avea alături traducători de limba ucraineană sau rusă.

‘’Centrul de Promovare a Sănătății’’ va funcționa sub formă de centru fix pentru o perioadă de 4 luni, după care se va transforma într-o caravană mobilă de sănătate ce se va deplasa în mai multe județe din țară. Caravana de Sănătate va oferi servicii medicale gratuite în cinci regiuni din România, selectate în funcție de dinamica migrației cetățenilor ucraineni din zonă, dar și de nevoile populației locale.

„Caravana de sănătate este un proiect de amploare, pe care îl demarăm într-o primă etapă în București, dar pe care îl vom continua anul viitor în mai multe zone ale țării. Vom acoperi atât zona urbană cât și zona rurală și ne vom adresa atât cetățenilor ucraineni, cât și românilor din aceste zone. Suntem recunoscători partenerilor noștri, Crucea Roșie Franceză care susțin financiar acest proiect atât de necesar persoanelor cu acces dificil la serviciile de sănătate. Dorim să dăruim oamenilor încredere, speranță și informații utile care să le ușureze acomodarea în România“, a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, Director General al Crucii Roșii Române.

„Centrul de Promovare a Sănătății’’ din București are punctul fix în str. Avrig nr. 63, programarea pacienților se poate face la numerele de telefon  0747 278 486 sau 0748 185 714  în limba română, rusă, ucraineană sau engleză, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

‘’Niciun beneficiar care va ajunge la noi nu va pleca fără a înțelege care sunt pașii următori pentru rezolvarea problemelor lor de sănătate. Uneori este dificil și pentru noi, cetățenii acestei țări să înțelegem ce acte sunt necesare sau unde trebuie să mergem când avem o problemă mai complicată. Încercăm să fim pentru cetățenii ucraineni un ghid de orientare în acest sistem medical”, a declarat Raluca Buzea, manager proiect, Crucea Roșie Română.

 

 

 

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Sarcina în România: Servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina

Să fii gravidă în vreme de război nu e deloc simplu. Marina, Hanna, Svetlana sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*