Sfaturi dietetice pentru persoanele cu intoleranțe alimentare

Intoleranţele alimentare sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul copiilor şi adulților. Jumătate din populația globului suferă de intoleranță alimentară, conform Organizației Mondiale a Sănătății. ,,Sunt din ce în ce mai frecvente în România aceste intoleranțe. În momentul acesta există acest interes pentru că se observă foarte multă simptomatologie și medicul alergolog este primul care ajută”, a declarat pentru videomedicina.ro lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu, Președintele Societății Române de Educație Nutrițională.

 

În România intoleranțele alimentare sunt încă subdiagnosticate, cel mai adesea se prezintă la medic doar persoanele care au simptome deranjante.

,,Dacă vorbim despre alimente, intoleranțele se manifestă de cele mai multe ori din copilăria mică și medicul pediatru în echipă cu medicul alergolog pediatru sunt cei care ajută, susțin familia pentru a putea trata copilul cât mai bine și mai corect”, a atras atenția lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu, Președintele Societății Române de Educație Nutrițională.

Frecvența acestor intoleranțe alimentare este în continuare scăzută în România, comparativ cu America de Nord, dar paneleurile de alergeni de tip lactoză, caseină, deci proteine de lapte, albumină, se pot face în orice laborator, cu trimitere de la medicul de familie la medicul specialist.

Cea mai frecventă formă de intoleranță alimentară este intoleranța la lactoză. Dar există și alte intoleranțe alimentare precum intoleranța la ouă. Aceste persoane trebuie să excludă din alimentație pentru o perioadă de timp produsele alimentare la care au intoleranță.

În momentul în care un copil sau un adult este diagnosticat cu intoleranță la lactoză sau la ouă, de exemplu, este dezorientat atunci când trebuie să facă schimbări în alimentația cu care era obișnuit.

,,Nutriționistul ar trebui să fie cheia principală în acest demers al vindecării, este un în partener în această echipă. Și într-adevăr, va face o dietă și un program regim alimentar de eliminare a respectivului alergen pe o perioadă de la 3 până la 6 luni în funcție de cât de gravă este și cât de pregnantă este această intoleranță”, a explicat lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu.

Organismul are nevoie de un restart și dieta de cruțare ajută în acest sens.

,,Greu este când te trezești cu o intoleranță atât la proteina din lapte, cât și la albumina din ou, la gluten este complicat să înlocuiești. Practic trebuie o dietă de substituție dificil de ținut în frâu. E greu și pentru copil că are restricții și nu este deloc ușor să-i explici că la ziua unui prieten nu poate mânca anumite alimente sau nu poate participa tocmai pentru că nu poate mânca; este complicat și pentru părinți, fiindcă bugetul este uneori limitat și le este greu să ajungă la informația corectă.

Cu ce poate fi înlocuit oul

Oul este considerat cel mai complet aliment, dar sunt și persoane care prezintă intoleranță la acest produs.

,,Dacă avem șansa ca acel copil să nu fie intolerant în lactoză sau la proteina din lapte, atunci aminoacizii din carne, din brânză vor substitui pe bucățele anumiți nutrienți, adică tot ce înseamnă vitamine liposolubile, adică vitamină E, A din ouă, iar ovalbumina, va fi înlocuită într-adevăr de aminoacizii din alte surse animale”, a spus Lygia Alexandrescu.

Intoleranța la lactoză, cea mai simplă

A avea intoleranță la lactoză înseamnă a fermenta până la urmă laptele și a transforma lactoza în acid lactic. ,,Iar acidul lactic e de mare ajutor pentru colon și pentru imunitate”, a precizat nutriționista.

Vestea bună este că aceste intoleranțe alimentare se pot remite pe termen lung și dacă diagnosticul se face precoce și se face foarte bine dieta de cruțare, adică se exclude pe o perioadă de 6 luni respectivul stresor, pot fi și 10 ani de liniște.

,,Am văzut și remisii de 10 ani ceea ce e un lucru foarte bun și foarte confortabil pentru pacientul respectiv”, a mărturisit Președintele Societății Române de Educație Nutrițională.

Persoanele cu intoleranțe alimentare au probleme cu greutatea

Acești pacienți au riscul de a se îngrășa, dar și de-a slăbi, iar dacă nu-și tratează intoleranțele alimentare imunitatea le-ar putea scădea.

,,La risc sunt și să se îngrașe, pentru că, de exemplu, mănâncă anumite alimente care nu conțin gluten: multă mămăligă, mult orez, multe pastă fără gluten și pâine fără gluten și acești carbohidrați nu sunt sățioși. Dar la risc și să scadă în greutate în momentul în care se face dieta de eliminare, când persoanei nu-i plac alimentele cu care a înlocuit și atunci preferă să sufere de foame, să mănânce mai puțin”, a declarat Lygia Alexandrescu.

Ce riscă cei care nu își tratează intoleranțele alimentare? O scădere imunitară este prima mare problemă, e de părere nutriționista care a precizat că aceste persoane se pot confrunta cu diverse probleme de la cele simple, dermatologice și până la apariția cancerului.

Vezi și Glosar de termeni in diabetologie si boli metabolice

_____________________________________________________

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

© europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Victoria Hălmagi

Dr. Victoria Hălmagi: ,,Fără a avea o școală de transfuzie în pas cu dezvoltarea științifică, actul transfuzional este cu riscuri”

Cu o experiență vastă de peste trei decenii ca medic de laborator clinic la Centrul …

Lasă un răspuns