Știați că la fiecare inspirație, 2% din oxigen se transformă în radicali liberi? Smogul, mâncarea contaminată cu ftalați, pesticide, plasticele din viața noastră, metalele grele și chiar utilizarea îndelungată a telefoanelor mobile au legătură cu stresul oxidativ. Dr. Manuela Udrea, medic specialist medicină generală, coordonatorul clinicii Quantica 720º, care are competențe în medicină holistică, integrativă și cuantică, explică ce legătură are acest tip de stres cu cel fizic, psihic. Cum ne dăm seama că suntem supuși unui stres oxidativ, ce putem face pentru a ne curăța organismul și a scăpa de stresul oxidativ, dar și ce vitamine și minerale sunt de folos explică pentru videomedicina.ro dr. Manuela Udrea.
Uneori analizele de sânge pot fi doar puțin modificate și spunem este în regulă, mergem mai departe, altă dată nici acestea nu ies rău și totuși nu ne simțim bine, fără să cunoaștem cauza. Poate fi la mijloc stresul oxidativ?
Există niște simptome pe care noi dacă le conștientizăm, putem să ne dăm seama că ar putea avea legătură cu stresul oxidativ și că s-a produs o schimbare în corp. Am luat niște kilograme în plus și nu reușesc să le gestionez foarte bine, fie nu dorm foarte bine, fie nu mai mă concentrez foarte ușor la serviciu sau sunt mult mai nervos, am o stare de agitație în corp sau pur și simplu adrenalele mele nu mai gestionează stările de oboseală, iată câteva semnale!
Omul modern e stresat tot timpul. Duce acest stil de viață la stres oxidativ?
Da, cortico-suprarenalele sunt foarte turate, noi tot timpul suntem supuși la situații pe care trebuie să le rezolvăm imediat. Și asta înseamnă că ne supunem unui stres, fie că este oxidativ, fie că este nitrozativ. Stresul nitrozativ are legătură cu electrosmogul, cu mâncarea, cu ftalații, cu pesticidele, cu apa care este infestată, cu tot ce este în jurul nostru. Iar acest stres nitrozativ este adăugat și stresului care vine de la un serviciu foarte încărcat, de la probleme în familie, copii de crescut. Ne doboară problemele pe care le avem în fiecare zi și dacă nu știm să facem curat în viața personală și nutrițională, mai devreme sau mai târziu vor apărea niște simptome. Pot fi simptome ocazionale, unele de ani de zile pe care nu le-am băgat în seamă, care aparent depind de niște circumstanțe. Astea ar trebui să vă pună pe gânduri sau ar trebui să le luați un pic mai în serios.
Stresul psihic și stresul fizic pot ambele duce la stres oxidativ?
Avem foarte multe plastic în alimentație, bem apă din peturi, avem foarte multe adaosuri în produsele din carne, se adaugă nitriții, lucruri care astea dau un stres asupra corpului fizic, dar pot duce și la tulburări în zona mentală, cum sunt și metalele grele. Dacă adrenalele au blocate receptorii pe traseul lor hormonal înseamnă că avem prezența unor metale grele. Metalele grele sunt măsurabile din sânge, le măsurăm, dar de cele mai multe ori din punct de vedere epigenetic ele au valoare înainte ca gena să fie foarte murdară pentru că discutăm de o medicină a viitorului de epigenetică.
Ce înseamnă epigenetica?
Înseamnă că pe parcursul vieții aceste gene se murdăresc și dacă nu știm să facem curățenie se tot adaugă aceste reziduri. Rezidurile acestea sunt greu îndepărtabile. În momentul în care noi trăim într-un electro-smog, trăim cu telefonul lângă pat în fiecare noapte, ne expunem la rețea de wi-fi din casă, avem o rețea electrică foarte veche putem să ne confruntăm cu niște simptome. Toate lucrurile acestea sunt ca cireașa de pe tort, se supraadaugă zi de zi de zi, de aceea trebuie să știm să ne protejăm. Protecție înseamnă să consumăm alimente care să aducă antioxidanți în celulă, să le dăm în cap radicalilor liberi.
Vezi și Alimentația omului sănătos: noi recomandări
Concret cum putem să luptăm împotriva stresului oxidativ?
Trebuie să luăm măsuri vizavi de alimentație, nutriție, gândire pozitivă, sport. În primul rând, trebuie să ne hidratăm foarte bine pentru că apa e un vehicol. Dacă nu suntem bine hidratați, celula nu are semnal și degeaba mâncăm sau luăm niște suplimente, că nu au absorbție foarte bună pentru că nu e suficientă hidratare în celulă.
În al doilea rând, din cauza alimentației care este săracă în nutrienți, pentru că știți foarte bine că nu mai avem solul atât de hrănit cu tot ce înseamnă nutrienți, trebuie să adăugăm plus valoare prin suplimente nutriționale care sunt de calitate, au biodisponibilitate bună și există pe piață astfel de suplimente. Coenzima Q 10 ne dă energie în mitocondrii. Apropo de stresul oxidativ, în momentul în care există un stres oxidativ în celulă, mitocondriile sau bateriile energetice ale corpului sunt terminate, de aceea corpul se depreciază atât de ușor. Deci totdeauna trebuie să aducem plus valoare pe zona energetică mitocondrială.
Seleniul, care este un antioxidant foarte important, ne ajută într-o măsură mare să ne protejăm de aceste metale grele pe care nu știm de unde le luăm, din pește sau din apă, din mâncare… Habar n-avem ce mâncăm.
Vitamina C, care e regina, este un antioxidant care ajută să crească imunitatea, să aibă organismul un sistem de oxidare mai pregătit pentru a ține corpul într-o anumită rezonanță cu sistemele. Omega 3 are rol antiinflamator și nu în ultimul rând sunt și polifenolii pe care fie îi luăm din ceaiul verde, fie din fructele de pădure: mure, afine, cătină. Avem nevoie de aceste fructe închise la culoare, să curățăm, să detoxifiem sistemul nostru canalicular de limfă. Trebuie curățată limfa, pentru că acumularea limfatică nu face altceva să ducă către o stagnare. Și dacă nu faci sport, dacă nu miști limfa, corpul acumulează în sistemul lui reziduuri metabolice și nu reușești întotdeauna să le elimini prin scaun, prin urină, iar microbiota ta nu e totdeauna pregătită.
Să nu uităm de probiotice și de prebiotice. De cele mai multe ori tratăm abdomenul ca să rezolvăm capul. Vitamina D este importantă. După 4-5 ani de zile nu am reușit să o implementăm foarte bine în populație, să-și dozeze vitamina D. Și acum vin pacienți după 3-4 ani la mine, care nu au dozat vitamina D și nu au cunoștințele elementare de a lua Vitamina D zi de zi. Magneziu este necesar, pentru că noi avem doar 2 % în sânge, restul este în toate structurile. Deci o dozare de magneziu în sânge este absolut nerelevantă. Magneziu este absolut obligatoriu zi de zi.
Citește și Creierul îmbătrânește diferit. Cine câștigă în bătălia sexelor?