Pe mesele românilor de sărbători se regăsesc bucate tradiționale: cozonac, sarmale, cârnați, salată boeuf. De Crăciun și de Revelion persoanele care au anumite intoleranțe alimentare, dar și cele care sunt vegetariene sau vegane pot să-și satisfacă poftele culinare încercând variante alternative la produsele specifice acestor festivități. Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu, Președintele Societății Române de Educație Nutrițională, a oferit câteva sugestii ,,gustoase și sănătoase” pentru videomedicina.ro.
,,Crăciunul înseamnă tradiții și chiar dacă ai intoleranțe alimentare poți să te supui acestor tradiții pe care le iubim cu toții, adică să avem prăjiturile de Crăciun, cozonacul care va avea o rețetă adaptată, de asemenea tot ce înseamnă alimente care conțin carne de porc, dacă nu ai o intoleranță la carne de porc, și moderația este cuvântul de ordine”, a afirmat Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu.
Ce poate mânca de Crăciun și Noul An un român cu intoleranță la lactoză sau la ou
O persoană din zece din lumea întreagă are intoleranță la lactoză. În situațiile acestea persoanele care nu pot consuma lapte cu lactoză, pot încerca niște dulciuri vegane sau există cozonac făcut cu lapte din ovăz.
Oul de găină poate fi înlocuit cu oul de prepeliță în cantitate mai mică, ne sfătuiește nutriționista care spune că un ou de găină echivalează cu trei ouă de prepeliță. ,,Și dacă totuși există și în situația asta intoleranță, atunci vom vorbi despre un cozonac fără ou, înlocuim oul. Sigur, gustul nu va fi același, dar ideea de cocă crescută poate să rămână și poate să aibă pigmentul din turmenic. Atunci putem vorbi de un mic artificiu”, a precizat Lygia Alexandrescu.
În opinia specialistei în nutriție, sarmalele, sunt un aliment echilibrat, dacă nu prăjim ceapa și avem grijă să fie doar fierte și cu un aport scăzut de sodiu.
,,Avem orez, carne, ceapă, în principiu sunt foarte rare intoleranțele la astfel de la astfel de ingrediente și atunci ne bucurăm de sarmale”, explică președintele Societății Române de Educație Nutrițională.
Persoanele intolerante la lactoză pot drege sarmalele cu smântâna vegetală.
,,Mălaiul, în ceea ce privește aportul de consumul de mămăligă, e foarte slab alergenic, riscul de alergie la mălai e mic, pentru că nu are gluten, deci putem adapta”, sfătuiește nutriționista.
Salata boeuf, servită în mod special de Revelion, poate fi făcută cu o maioneză din avocado, în cazul persoanelor intolerante la ou.
Pentru persoanele care au intoleranță la gluten, care ar fi soluțiile, în special în ceea ce privește aluaturile, prăjiturile?
Idei de produse de patiserie pentru cei care suferă de intoleranță la gluten
Persoanele cu intoleranță la gluten, o proteină aflată în grâu, secară, orz și alte cereale, pot încerca să folosească făinuri care nu conțin gluten: făina de nucă, de migdale pentru blaturile prăjiturilor.
,,Dacă vine vorba de cozonac, atunci e mai pretențios și practic trebuie să căutăm o cofetărie care are specificul acesta de produse fără gluten în așa fel încât să folosească alte tipuri de cereale sau folosim făinurile pe bază de oleaginoase și atunci n-avem niciun fel de probleme”, a spus Lygia Alexandrescu.
Meniuri pentru persoanele vegane
Meniurile pentru vegetarieni și ovolacto-vegetarieni sunt simple, potrivit nutriționistei care sugerează piftia de pește marin care este aproape la fel ca o piftie de curcan.
,,Dacă vorbim despre cei care nu trec prin foc alimentele, atunci meniul va fi unul destul de restrâns, pentru că nu orice poate fi consumat crud. Sigur, salatele, fructele cele obișnuite, tot ce este umflat la abur, să zicem că ar putea fi folosit, dar în niciun caz leguminoasele. Adică nu vom folosi năut, linte, fasole, negătite, neprelucrate termic, pentru că pot fi periculoase pentru pancreas”, a avertizat Președintele Societății Române de Educație Nutrițională.
Sarmalele tradiționale pe masa de Crăciun și preparatele din carne de porc pot fi înlocuite cu un amestec de spanac și ciupercă. ,,Nuca se mai poate adăuga în aceste sarmale, sunt foarte bune. Pentru noi, cei care suntem omnivori și mâncăm de toate, pare o rețetă de desert, dar pentru cei care sunt obișnuiți cu aceste amestecuri din plante, e un amestec delicios!, subliniază renumita nutriționistă.
Salata boeuf în stil vegetarian poate conține cartof, mazăre, castravete murat, maioneza de avocado, maioneza din cartof, cartof pasat cu ulei de măsline și o grămadă de semințe.
,,Să încercăm să ne bucurăm de sărbători chiar mâncând, ciugulind așa ca păsările cerului. Să folosim cât mai puține surogate. Pentru a da gust bun folosim de multe ori sosuri, maioneze la borcan, care sigur nu au ou, dar au o serie de trigliceride, de aceea e bine să verificăm întotdeauna eticheta alimentară”, îndeamnă Lygia Alexandrescu.
Vezi și Sfaturi dietetice pentru persoanele cu intoleranțe alimentare