Un nou serial video intitulat ,,Sarcina și nașterea în România: experiențele refugiatelor din Ucraina” aduce pe parcursul a patru episoade informații cu privire la analizele ce pot fi făcute în sarcină, servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina, cum și unde nasc gravidele ucrainence refugiate și cum se adaptează mamele refugiate din Ucraina și nou-născuții lor. În primul episod – ,,Sarcina în România: Analize de care beneficiază femeile însărcinate” – dr. Indiana Dincă, medic specialist obstetrică-ginecologie prezintă cele mai importante investigații care trebuie făcute de orice femeie care rămâne însărcinată.
Plecând de la Analiza situației mamelor adolescente din zone rurale defavorizate, făcută de Organizația Salvați Copiii România, potrivit căreia 2 din 5 gravide adolescente din zonele rurale defavorizate din țara noastră nu au efectuat analizele recomandate în sarcină din cauza lipsei accesului la servicii medicale și a resurselor financiare, Videomedicina.ro și-a propus să afle care sunt investigațiile medicale recomandate în sarcină.
,,Ideal ar fi analizele să fie făcute înainte de sarcină, adică ne ajută destul de mult și preconcepțional, dar în marea majoritate femeia vine bucuroasă, să verifice dacă este însărcinată. Îi dăm acea veste frumoasă și recomandăm analize. Analize care sunt împărțite pe trimestre: trimestrul I, trimestrul II, trimestrul III. Foarte important este – toate sunt importante – trimestrul I, fiindcă este trimestrul de debut al evoluției sarcinii. Analizele au scopul de a verifica dacă există o compatibilitate de dezvoltare sănătoasă a copilului cu mămica”, a declarat dr. Indiana Dincă, medic specialist obstetrică-ginecologie.
În România, gravidele pot beneficia de anumite servicii medicale gratuite, chiar dacă au sau nu asigurare de sănătate.
Toate gravidele au dreptul la consultații de monitorizare a evoluției sarcinii.
,,Îi dăm o listă de analize, analize generale care pot fi și compensate prin medicii de familie. Înseamnă o hemoleucogramă cu sideremie-feritină, biochimie – gen funcție ficat, rinichi, pancreas, foarte importantă funcția hormonală tiroidiană, adică disfuncțiile glandei tiroide care numaidecât trebuie rezolvate pe parcursul sarcinii, fiindcă pot să aibă un impact negativ asupra evoluției copilașului, mai ales din punct de vedere intelectual, analizele uzuale împreună cu partenerul, grup sanguin Rh, serologiile: sifilis, hepatitele, HIV-ul și grupul de analize TORCH”, a precizat medicul ginecolog.
La finalul trimestrului I este foarte important ca mama să facă testele care pot identifica riscul de sindromul Down, Edwards, Patau, monosomiile, trisomiile cromozomilor sexuali și alte anumite microdeleții care pot fi verificate.
,,Aici există două tipuri de verificare: screeningul, bitestul, și NIPT-ul. NIPT-ul este un test noninvaziv care depistează, sau mai bine zis verifică, fracții de ADN fetal al copilașului din sângele mamei, deja de la 9-10-11 săptămâni”, a precizat dr. Dincă.
În România, gravidele beneficiază de supraveghere lunară, din luna a treia până în luna a șaptea, și de supraveghere de două ori pe lună, din luna a șaptea până în luna a noua.
,,Următoarele trimestre, iarăși sunt destul de importante. Avem acele ecografii, sunt 3 ecografii de morfologie fetală. Prima la 12-13 săptămâni, următoarea 21-22 și ultima 32-33. Fiecare din aceste ecografii sunt niște filtre care ne spun dacă bebelușul e bine și încercăm să corectăm dacă se poate spune așa, sau să supraveghem mai amănunțit o asemenea sarcină, să pregătim o naștere, să oferim șansă copilașului nou născut, șansa vieții”, a explicat dr. Indiana Dincă, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Doar 4 din 10 gravide din România afirmă că toate analizele pe care le-au făcut au fost gratuite.
,,Avem gravide care nu-și fac investigații. Este decizia lor. Unele nu au, iarăși le înțelegem, altele nu vor. Merg la naștere, nasc copilașul și culmea este că este și sănătos, dar au fost și cazuri când în momentul nașterii s-a depistat că nu era în regulă deloc copilașul. Este o decizie care o ia până la urmă un cuplu, să știți. Clar dacă ar fi compensate sau chiar gratuite investigațiile, sunt convinsă că și acele cupluri le-ar face”, atrage atenția medicul.
Acest episod face parte din serialul video Sarcina și Nașterea în România: Experiențele refugiatelor din Ucraina. Vă invităm să urmăriți și celelalte episoade ale serialului:
Sarcina în România: Analize de care beneficiază femeile însărcinate
Sarcina în România: Servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina
Nașterea în România: Cum și unde nasc gravidele ucrainence refugiate
Nașterea în România: Cum se adaptează mamele refugiate din Ucraina și nou-născuții lor
Serialul ,,Sarcina și nașterea în România: experiențele refugiatelor din Ucraina” este realizat de echipa formată din: Alexandra Mănăilă, Costin Bleotu, Mihai-Gabriel Mănăilă pentru Videomedicina.ro și susținut de SCIENCE+, o platformă dezvoltată de Free Press for Eastern Europe (Cehia) și Free Press Unlimited.
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
- Website: https://videomedicina.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
- YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina_ro/videos
- Instagram: https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
- Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com | videomedicina.ro