Probleme cu dantura pe perioada sarcinii? Ce trebuie să știe gravidele

Sunt afecțiuni dentare care pot apărea pe timpul sarcinii, dar sunt și afecțiuni precum cariile și gingivitele, preexistente, care se pot agrava în această perioadă frumoasă, dar delicată pentru viitoarele mămici și care netratate, pot duce la infecții, parodontoză și chiar la pierderea dinților. Află care sunt recomandările d-nei dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, cu specializarea estetică dento-facială, cu privire la tratamentul ortodontic în sarcină, dar și ce intervenții și tratamentele stomatologice pot face gravidele.

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare care apar la gravide în timpul sarcinii?

Perioada sarcinii determină anumite transformări hormonale în corpul gravidei, în principal creșterea nivelului unora dintre hormoni, cum sunt progesteronul și estrogenul, fapt care atrage după sine o creștere a riscului de agravare sau apariție a unor probleme în cavitatea orală. De asemenea, apetitul crescut al gravidelor și tendința de a consuma anumite alimente poate afecta sănătatea orală. Sensibilitatea crescută manifestată la nivelul mucoaselor, dar și faptul că femeia însărcinată obosește mai ușor, pot duce la o igienă precară a danturii (sunt cazuri în care gravidele spun că perierea dinților sau folosirea aței dentare le provoacă senzația de greață/vomă).

Prin urmare, cele mai comune probleme de sănătate orală care se pot agrava sau apărea în timpul sarcinii sunt: apariția cariilor dentare, gingivita (conform unor studii, un procent cuprins între 65 și 70% dintre gravide suferă de această afecțiune), hiperplazia gingivală, parodontoză, pierderea dinților, mici, așa-zise, tumori de sarcină (granuloame) la nivelul gingiilor și erodarea smalțului dentar (afectat de prezența acidului gastric în cavitatea orală, atunci când gravida suferă vărsături).

Este recomandat tratamentul pentru îndreptarea dinților în timpul sarcinii sau mai degrabă femeia gravidă ar trebui să amâne tratamentul?

Dr. Anca Oltean

Depinde de complexitatea tratamentului. De principiu, este bine ca acesta să se desfășoare după naștere și lăuzie. Dacă sarcina intervine în timpul tratamentului, acesta poate continua. În general, tratamentul ortodontic este sigur pentru femeile gravide, dar medicul trebuie să fie precaut și să-și adapteze abordarea în conformitate cu starea femeii respective. Purtarea aparatelor dentare, fixe sau mobile, nu influențează în mod negativ fătul sau femeia gravidă. Cu toate acestea, medicul specialist ortodont trebuie informat despre starea de graviditate, iar medicul obstetrician despre tratamentul ortodontic în curs.

Vezi și Dr. Anca Oltean, ortodont, explică ce este tratamentul cu myobrace și cine îl poate urma

Care sunt intervențiile și tratamentele stomatologice contraindicate în sarcină?

În sarcină sunt contraindicate intervențiile care presupun efectuarea anesteziei locale, în primul și ultimul trimestru de sarcină, pentru a nu produce efecte teratogene care să afecteze dezvoltarea fătului, respectiv declanșarea unei nașteri premature.

În schimb, în sarcină pot fi tratate fără probleme cariile minore, care nu implică anestezie, detartrajele profesionale și, în principal, tratamentele profilactice (preventive).

Investigațiile precum radiografiile dentare nu sunt recomandate în sarcină. Ce se întâmplă dacă femeia nu știe că este însărcinată și face o astfel de investigație?

Radiografiile sunt strict interzise în timpul sarcinii. De altfel, toate consimțămintele informate au o întrebare de genul: suspectați că sunteți însărcinată, tocmai pentru a putea fi evitate efectele negative ale investigațiilor radiologice asupra fătului. Dacă femeia nu este sigură, mai bine să amâne investigația radiologică. Dacă nu știe și nici nu bănuiește că ar fi însărcinată și face o investigație radiologică, atunci trebuie să se adreseze de urgență medicului specialist. În cazurile de urgență medicală, pot fi făcute investigații radiologice locale, cu ajutorul aparatelor moderne, care folosesc o cantitate mică de radiații și cu purtarea de către pacientă a unor dispozitive de protecție, de preferință în al doilea trimestru de sarcină.

Se pot face extracții dentare în sarcină și în ce condiții?

În general da, atunci când este cazul și nu pot fi amânate. Cu toate acestea, pentru siguranța gravidei și a fătului, medicul specialist va efectua o astfel de operație în al doilea trimestru de sarcină. Vor fi evitate, pe cât posibil, extracțiile în primul și al treilea trimestru de sarcină.

Ce fel de anestezie se poate acorda în sarcină fără repercusiuni asupra fătului?

După cum am afirmat anterior, anestezia locală, în cavitatea orală, se poate efectua în timpul sarcinii, doar atunci când este neapărată nevoie, cu excepția primului și ultimului trimestru.

Când apar infecțiile dentare în sarcină cum trebuie gestionate? Antibioticele pot fi evitate?

Infecțiile dentare pot apărea oricând, de aceea este important să prevenim acest lucru. Atunci când ele se manifestă în timpul sarcinii, medicul stomatolog și cel specialist ortodont, cărora gravida cu astfel de probleme li se adresează, sunt cei mai în măsură să aprecieze care sunt medicamentele sigure pentru administrarea în astfel de situații. Anumite analgezice și antibiotice pot fi luate în timpul sarcinii, dar întotdeauna la recomandarea medicului. Netratarea unor infecții, inclusiv a celor dentare, în timpul sarcinii poate produce efecte extrem de nedorite în organism și afectarea fătului. De aceea, medicul va acționa în scopul protejării atât a mamei, cât și a fătului.

Care sunt cele mai mari frici ale gravidelor legate de stomatologie?

În primul rând, cred că este vorba despre frica de intervenția medicală și de modul în care aceasta poate afecta sarcina/fătul. După cum se remarcă, medicul specialist știe ce metode să folosească, în funcție de caz și afecțiune, pentru binele mamei și al fătului. Apoi, este o frică legată de pierderea calciului din oase, incluziv dinți, în timpul sarcinii. Cel mai probabil această teamă are la bază degradarea sănătății dentare în timpul sarcinii, dar care are alte cauze, nu pierderea de calciu. Desigur, este prezentă și frica de investigații radiologice. Aici părerile sunt împărțite și veți găsi informații contradictorii, dar reiterez faptul că radiografiile sunt interzise în timpul sarcinii.

Albirea dinților este recomandată în sarcină?

Albirea dinților este o procedură comună, de natură estetică, dar neesențială. Prin urmare, ca medic specialist ortodont recomand efectuarea tuturor procedurilor neesențiale în perioada de după naștere și lăuzie.

Cât la sută din cazuistica dvs reprezintă gravidele? De ce credeți că gravidele evită stomatologul și tratamentele ortodontice?

De obicei, nu am paciente gravide în tratament și recomand amânarea tratamentului ortodontic după naștere și lăuzie, principalul motiv fiind evitarea investigațiilor radiologice. Dacă o pacientă devine gravidă în timpul tratamentului, acesta poate continua tratamentul fără probleme, dar fără anestezie sau radiografii dentare.

Sarcina în sine poate afecta dantura, deteriora dinții?

Sarcina în sine, nu, efectele produse de această condiție în organism, da. Deteriorarea dinților și/sau afectarea sănătății acestora și a gingiilor sunt cauzate, în principal, de creșterea nivelului de hormoni, prezența stărilor de vomă și regurgitarea alimentelor, care înseamnă apariția acizilor gastrici în cavitatea orală, igiena dentară precară etc.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ați da gravidelor vizavi de dantură?

În primul rând, dacă femeia intenționează să rămână gravidă, trebuie să-și rezolve probleme de sănătate orală existente și care nu pot fi amânate, înainte de obținerea sarcinii. Apoi, igiena dentară este importantă în timpul sarcinii și pentru profilaxia eventualelor probleme care pot apărea, expuse anterior. Îndemn gravidele să se adreseze medicului specialist pentru orice problemă manifestată în această perioadă specială!

Vezi și Dinții permanenți versus dinții de lapte – care sunt problemele ce pot apărea

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Vitamina Soarelui: Medici și farmaciști despre nivelul optim de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor La nivel …

Lasă un răspuns

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.