Răgușeala sau disfonia este un simptom pe care adesea îl acuză atât adulții, cât și copiii, mai ales în sezonul rece, deși nu este prezent numai iarna. Și vara oamenii pot fi răgușiți. Cauzele care duc la inflamarea laringelui și care schimbă calitatea normală a vocii sunt multiple și este important să fie cunoscute. În plus, răgușeala poate ascunde o afecțiune mai gravă, de aceea nu trebuie ignorată sau tratată superficial.
Când vocea sună răgușit, corzile vocale nu mai pot vibra liber. Vinovații de serviciu pot fi: fumatul, alcoolul, vorbitul sau cântatul excesiv care pot duce la o suprasolicitare a vocii, provocând inflamația mucoaselor. Sunt anumite afecțiuni precum laringita, refluxul gastroesofagian sau cel laringofaringian, leziunile benigne ale corzilor vocale sau hemoragia pe corzile vocale, anumite afecțiuni endocrinologice precum gușa polinodulară tiroidiană, modificările hormonale la pubertate, menstruația, îmbătrânirea corzilor vocale la vârstnici (presbifonie), anumite boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson, miastenia gravis ori Accident vascular cerebral pot da răgușeală. Disfonia poate fi prezentă și cancerul de laringe, incidența este între 40 si 70 de ani, afectând mai frecvent bărbații.
,,90 % din pacienții mei cu cancer laringian mi-au spus da, sunt răgușit că am băut asta-vară rece. N-are nicio legătură un cancer laringian cu băuturile reci. Sfatul meu este că orice pacient care o răgușeală ce ține mai mult de 3 săptămâni trebuie obligatoriu să meargă la un consult laringologic”, a precizat pentru videomedicina.ro dr. Vlad Budu, președintele Societății Române de Rinologie, medic primar orelist.
Potrivit medicului, pacienții se adresează târziu medicilor și în primă fază merg la medicii de familie pentru răgușeală.
,,Medicul de familie nu poate consulta astfel încât să vadă la laringele și din nefericire pacientul poate începe un tratament neadecvat. Se dau foarte mult aerosoli. Am avut cancere tratate cu aerosoli în ideea că ar fi ok, dar una este să tratezi un cancer în stadiu 1 când se poate trata lejer, elegant, cu ajutorul chirurgiei laser care se face pe laringe, și alta este tratezi un cancer în stadiul 4, când practic operația înseamnă scoaterea laringelui și montarea unei canule traheale. Pacientul va fi cu un handicap major, pentru că nu mai vorbește”, a atras atenția dr. Vlad Budu.
Răgușeala poate fi si un simptom al disfoniei spasmodice, o boala neurologică rară, de asemenea poate apărea și în atacuri de panică, manie, anxietate, stres sever, precum si in schizofrenie.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că laringita cronică, ce are ca simptome și disfonia, poate fi cauzată, mai rar ce-i drept, de o infecție, care afectează și corzile vocale. Cu toate astea, antibioticele nu se recomandă a fi administrate decât la indicația medicului.
Vezi și Dr. Vlad Budu: Antibioticele se prescriu când există microbi, nu ca să prevenim o suprainfecție