Vlad Budu, medic orelist: ,,Consult laringologic obligatoriu pentru o răgușeală care ține mai mult de 3 săptămâni!”

Răgușeala sau disfonia este un simptom pe care adesea îl acuză atât adulții, cât și copiii, mai ales în sezonul rece, deși nu este prezent numai iarna. Și vara oamenii pot fi răgușiți. Cauzele care duc la inflamarea laringelui și care schimbă calitatea normală a vocii sunt multiple și este important să fie cunoscute. În plus, răgușeala poate ascunde o afecțiune mai gravă, de aceea nu trebuie ignorată sau tratată superficial.

Când vocea sună răgușit, corzile vocale nu mai pot vibra liber. Vinovații de serviciu pot fi: fumatul, alcoolul, vorbitul sau cântatul excesiv care pot duce la o suprasolicitare a vocii, provocând inflamația mucoaselor. Sunt anumite afecțiuni precum laringita, refluxul gastroesofagian sau cel laringofaringian, leziunile benigne ale corzilor vocale sau hemoragia pe corzile vocale, anumite afecțiuni endocrinologice precum gușa polinodulară tiroidiană, modificările hormonale la pubertate, menstruația, îmbătrânirea corzilor vocale la vârstnici (presbifonie), anumite boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson, miastenia gravis ori Accident vascular cerebral pot da răgușeală. Disfonia poate fi prezentă și cancerul de laringe, incidența este între 40 si 70 de ani, afectând mai frecvent bărbații.

Dr. Vlad Budu
Dr. Vlad Budu

,,90 % din pacienții mei cu cancer laringian mi-au spus da, sunt răgușit că am băut asta-vară rece. N-are nicio legătură un cancer laringian cu băuturile reci. Sfatul meu este că orice pacient care o răgușeală ce ține mai mult de 3 săptămâni trebuie obligatoriu să meargă la un consult laringologic”, a precizat pentru videomedicina.ro dr. Vlad Budu, președintele Societății Române de Rinologie, medic primar orelist.

Potrivit medicului, pacienții se adresează târziu medicilor și în primă fază merg la medicii de familie pentru răgușeală.

,,Medicul de familie nu poate consulta astfel încât să vadă la laringele și din nefericire pacientul poate începe un tratament neadecvat. Se dau foarte mult aerosoli. Am avut cancere tratate cu aerosoli în ideea că ar fi ok, dar una este să tratezi un cancer în stadiu 1 când se poate trata lejer, elegant,  cu ajutorul chirurgiei laser care se face pe laringe, și alta este tratezi un cancer în stadiul 4, când practic operația înseamnă scoaterea laringelui și montarea unei canule traheale. Pacientul va fi cu un handicap major, pentru că nu mai vorbește”, a atras atenția dr. Vlad Budu.

Răgușeala poate fi si un simptom al disfoniei spasmodice, o boala neurologică rară, de asemenea poate apărea și în atacuri de panică, manie, anxietate, stres sever, precum si in schizofrenie.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că laringita cronică, ce are ca simptome și disfonia, poate fi cauzată, mai rar ce-i drept, de  o infecție, care afectează și corzile vocale. Cu toate astea, antibioticele nu se recomandă a fi administrate decât la indicația medicului.

Vezi și Dr. Vlad Budu: Antibioticele se prescriu când există microbi, nu ca să prevenim o suprainfecție

 

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

Împreună cu soțul și cei doi copii, ucraineanca Larisa Dovgopola de profesie neurolog și medic …

Lasă un răspuns