Sunt celulele stem, soluția miracol pentru boli care până în momentul de față nu și-au găsit leacul? ,,Experimentul”, o investigație jurnalistică de 7 luni făcută de jurnalistul Michał Janczura și publicată la Radio TOK FM, prezintă povestea mai multor experimente medicale efectuate în Polonia pe scară largă folosind celule stem. Această promisiune a unui tratament potrivit pentru multe boli grave dă naștere unor așteptări mari în rândul persoanelor care trăiesc cu boli ce le pun viața în pericol. ,,Cercetând acest subiect, știam deja perfect că nu avem de-a face cu o singură clinică și cu o mână de pacienți. Operațiile la ochi nu sunt nici măcar vârful aisbergului. La celulele stem sunt reclame și folosite ca remediu pentru căderea părului, riduri, dar și scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică, autism și zeci de alte afecțiuni. În Polonia, mii de astfel de proceduri sunt efectuate în diferite clinici și aproape toate sunt experimente medicale. Pacienții plătesc, deși nimeni în lume nu a dovedit că funcționează”, a declarat Michał Janczura. Un demers jurnalistic, susținut de Science+, din care vă prezentăm cazurile unor pacienți cu retinită pigmentară.
Un amplu material video și un podcast cu subtitrare în limba engleză, prezintă sintetic rezultatele investigației publicului care nu este vorbitor de limba poloneză. Videomedicina.ro, partener în rețeaua Science+ a tradus investigația și a făcut un rezumat al acesteia. Un documentar radio format din șapte episoade numit EXPERIMENTUL pe tokfm.pl și pe canalul de radio TOK FM scoate la iveală fapte inimaginabile și povești tulburătoare ale unor bolnavi disperați.
,,Este o poveste despre căutarea unui remediu miraculos, despre lumea medicinei, despre lupta pentru faimă, despre tranzacțiile la cel mai înalt nivel de putere, despre speranța comercială și despre bani mari”, spune jurnalistul Michał Janczura.
Cazul lui Robert cu retinită pigmentară
Robert, fostul partener al Katarzynei și protagonistul principal al poveștii, suferea de retinită pigmentară, o tulburare genetică care duce la pierderea vederii și pentru că nu există nici un tratament pentru această boală, pacientul a apelat la terapia cu cele stem injectate direct în retină.
,,Mulți ani am trăit cu o victimă. Robert a fost o persoană cu adevărat excepțională în ceea ce privește energia, carisma și nu a văzut niciodată că va deveni o persoană cu dizabilități. Aceasta a fost o lovitură pentru inima lui”, i-a povestit Katarzyna Kierska jurnalistului Michał Janczura.
În urma unui control de rutină la un oftalmolog, Rober a aflat de la medic despre o metodă complet inovatoare: celule stem injectate direct în retină. Doctorul a susținut că tocmai a participat recent la o conferință și tocmai a văzut un clinician din Varșovia care a efectuat aceste proceduri inovatoare la clinica sa, ca experiment. Aceasta a fost într-un stadiu experimental.
Katarzyna Kierska a spus că medicul oftalmolog a vorbit laudativ despre clinică cât și despre medic și despre celule stem, astfel că a doua zi a căutat pe internet adresa acelei clinici, a sunat și l-a programat pe partenerul său de viață pentru o examinare preliminară.
,,Au plătit paisprezece mii de zloți pentru injectarea de celule stem în ambii ochi. Au ajuns să aibă procedura și totul a mers ca într-un scenariu bine jucat. Până la un anumit moment în timp…”, povestește jurnalistul polonez.
,,Celulele stem au fost injectate în ambii ochi. La ambii ochi în același timp în timpul unei proceduri. Ei bine, Robert nu era într-o formă grozavă. Stăteam întinși, îi durea îngrozitor ochii, îi durea îngrozitor capul, vomita. Ne-am întors la Wrocław. De la procedura, el nu a putut vedea nimic. Orice. Robert a început să vadă încet lumină, să-și recapete vederea, ca și cum, și a văzut forme vagi, a văzut niște pete mișcându-se, a simțit că ceva îi zboară în fața ochilor. Când am contactat medicul principal, am aflat că acesta este răspunsul natural al organismului la celulele stem.(…) Au fost săptămâni reale până a venit criza și mai întâi într-un ochi, apoi în celălalt, retina s-a rupt. Și în acel moment, Robert nici măcar nu a văzut lumina și asta a fost extrem de dureros. Intervenția mea cu medicul Fryczkowski la acea vreme a fost eficientă pentru că chiar am simțit în vocea lui că situația era foarte gravă. Pentru a doua zi, a pregătit un medic anestezist, a pregătit o echipă întreagă de oameni, iar clinica în ciuda faptului că este sâmbătă, incidentul rupturii de retine a avut loc vineri, iar sâmbătă ne-a internat la clinica lui și a efectuat un procedură lungă și complicată care a durat câteva ore. Acest lucru a fost menit să salveze, după cum a spus el și a spus că situația este cu adevărat îngrozitoare, a fost menit să-i salveze ochii.
Ne-am întors la hotel fără medicamente, fără analgezice și a fost prima dată când am văzut cu adevărat durerea, durerea mare pe care a suferit-o Robert. Robert a fost o persoană excepțional de rezistentă. Chiar și atunci când suferea foarte mult, zâmbea și pretindea că totul este în regulă. Și acesta era doar el plângând de durere. Îl dureau foarte mult ochii, și era o creștere intensă a presiunii intraoculare, i-am scos bandajele pentru că îmi cerea să o fac, foarte mult, așa că i-am dat jos pansamentul și am văzut cu ochii mei ce s-a întâmplat. Ochii lui aveau dimensiunea unei mingi de tenis de masă. Aceasta a fost o priveliște înspăimântătoare. O presiune intraoculară atât de puternică a provocat o creștere, o creștere atât de mare a globilor oculari. Și scurgeri, multe scurgeri, durere, roșeață”, a povestit Katarzyna Kierska.
Jurnalistul Michał Janczura a stabilit o întâlnire cu doctorul Fryczkowski, șeful clinicii pentru a afla punctul lui de vedere.
,,În lumea oftalmologiei, este cunoscut de ani de zile pentru că face operații la retină și pur și simplu se pricepe la asta. Dar mi-am tot spus că nu sunt acolo să evaluez realizările doctorului. Am venit aici să întreb ceva anume. Despre experiment, despre aspectele pur medicale”, a spus Michał Janczura.
Medicul i-a spus jurnalistului că atunci când Robert a venit la el, era o persoană oarbă din punct de vedere legal care nu ar fi trebuit să obțină permis de muncă, fiindcă acesta avea un loc de muncă înainte de procedură.
Faptele prezentate de jurnalistul de investigații arată însă altceva și anume că Robert a lucrat. S-a facut procedura, a suferit dezlipire de retină și câteva luni mai tarziu, un medic legist de la Oficiul Asigurărilor Sociale i-a acordat pensie de invaliditate. În documentele pe care le-am investigat, citim: „Pacientul nu este capabil să trăiască independent. Este grav handicapat”.
,,Clinica a încercat să-i închidă gura lui Robert. S-au oferit să ramburseze costul operației, dar el trebuia să tacă și să uite de toată treaba. Robert nu a fost de acord, nu a acceptat banii. A sesizat cazul la parchet, iar câteva luni mai târziu a primit o scrisoare în care anchetatorii au întrerupt procesul. Datorită faptului că ancheta implică o evaluare a împrejurărilor care necesită cunoștințe de specialitate, a fost desemnat un expert, doctor Ewa Langwińska, deținătoare a unei diplome post-doctorale. În opinia sa complexă, experta a luat o poziție decisivă, care a servit drept bază pentru a stabili în cele din urmă că acțiunile lui Piotr Fryczkowski și ale celuilalt medic, Agnieszka Siennicka, nu au constituit o infracțiune”, povestește jurnalistul care a verificat cine este acest expert, respectiv Profesorul Ewa Langwińska-Wośko, care lucrează la clinica Universității de Medicină din Varșovia, are o vastă experiență, deține o diplomă științifică.
Clinica Retina a putut desfășura un experiment pentru că a obținut un acord relevant din partea Comitetului de Bioetică.
,,În acest moment, cel mai important lucru este că Comitetul de bioetică și-a emis acordul pe baza opiniei unui expert. Da, expertul a fost profesorul Ewa Langwińska-Wośko.
Aceeași persoană îi permite mai întâi de facto medicului Fryczkowski să folosească celule stem prin injectarea lor în ochi și apoi a evaluat performanța acestui experiment, comandat de Procuratura. Profesoara a refuzat să fie înregistrată, dar în timpul unui apel telefonic, a recunoscut că la emiterea avizului pentru Parchet nu a examinat niciodată un singur pacient și singurele dosare pe care le avea la dispoziție erau documente de la Retina. De ce nu existau înregistrări de la alte practici, care ar fi putut demonstra modul în care vederea lui Robert s-a schimbat după experiment? Profesorul Langwińska-Wośko m-a asigurat, de asemenea, că nu a văzut niciun conflict de interese. Ea a spus că anchetatorii au rugat-o să emită avizul pentru că nimeni altcineva nu era dispus să facă acest lucru”, arată jurnalistul.
Robert a murit anul trecut, în urma unui accident, mai precis a unui incendiu izbucnit acasă și orb fiind nu s-a putut salva la timp.
,,A fost cauzată de o explozie de materiale inflamabile. Explozia și incendiul au început toate în bucătărie. Orb fiind, nu a văzut că ceva a luat foc, cel mai probabil a fost un șervețel și așa a început totul și până la urmă focul ar fi ajuns la materialele inflamabile. Peste 75% din corp era acoperit de arsuri, a fost dus la un spital de specialitate din Siemianowice, dar starea lui era critică. Pe 10 martie, Robert a murit”, a povestit partenera sa de viață.
Investigația „Experimentul” arată că au luat parte la experimentele medicului mai mulți oameni. Parchetul a numărat 144 de persoane, iar medicul însuși vorbește despre aproape 180. De asemenea, nu se știe exact câte complicații au fost. Dr. Fryczkowski menționează 4 persoane, iar doar procuratura a fost abordată de 5 victime.
Alt caz Adrian Wojtasik în altă clinică: Klara, din Częstochowa
Un experiment similar, într-o măsură similară și în același timp a fost realizat de o altă clinică: Klara, din Częstochowa. A folosit exact aceleași celule ca și Retina. Adrian Wojtasik s-a prefăcut că este un pacient pentru a afla dacă mai fac asta.
,,Am făcut injecții la pacienții cu retinită pigmentară. Dar rezultatele nu au fost satisfăcătoare, prin urmare am întrerupt injecțiile”, a spus o voce feminine care a răspuns la telefonul clinicii.
,,Oficial nu știm nimic. Câți oameni au fost supuși experimentului, câți a ajutat și în câți a provocat complicații. Avem doar cuvântul doctorului că la Varșovia, terapia funcționează”, a completat jurnalistul.
Profesorul Józef Dulak, un biotehnolog de la Universitatea Jagiellonian și Comitetul de Biotehnologie și Academia Poloneză de Științe știe mai multe despre celulele stem decât majoritatea oamenilor din această țară. El este cel care susține de ani de zile că celulele stem au un mare potențial în medicină și trebuie să fie cercetate și lucrate în continuare. Cu toate acestea, Dulak indică locul în care utilizarea lor în Polonia înseamnă doar derularea unei afaceri și o simplă fraudă.
,,Celulele stem au un mare potențial. Diferite celule stem pot fi potențial utilizate pentru tratamentul diferitelor boli, dar, desigur, acest lucru necesită ani de cercetare și, mai presus de toate, necesită o justificare biologică expertă a motivului pentru care aplicarea unei anumite terapii celulare este justificată, nu? Și în al doilea rând, pe parcurs, trebuie oferite soluții la o serie de probleme de natură tehnică, predominant medicală și, în afară de eficacitate, trebuie verificată siguranța aplicării celulelor”, a explicat Profesorul Józef Dulak.
Biotehnologul de la Universitatea Jagiellonian a spus că pacienților polonezi care suferă de afecțiuni severe netratabile li se oferă terapii numite terapii cu celule stem.
,,Terapiile care sunt oferite sunt susținute cu date foarte slabe sau cu nicio justificare, ceea ce implică faptul că celulele recoltate dintr-un singur loc și cultivate într-un laborator (în majoritatea cazurilor celulele utilizate în Polonia sunt obținute pentru jeleul Wharton) pot fi de ajutor în tratament. de atât de multe afecțiuni diverse, inclusiv diverse afecțiuni neurologice, scleroza laterală amiotrofică, boala Parkinson, atrofia musculară spinală, tulburări de dezvoltare, cum ar fi autismul, paralizia cerebrală, diverse distrofii și așa mai departe. Și există instituții care oferă astfel de terapii neconfirmate pe bază comercială”, a declarat biotehnologul din Comitetul de Biotehnologie și Academia Poloneză de Științe, potrivit jurnalistului de la postul de radio TOKfm.
Michał Janczura a mers mai departe cu investigația, a ajuns la Banca poloneză de celule stem, cea care domină în totalitate piața poloneză și care colectează celule stem din sânge din cordonul ombilical la nașterile copiilor în toată Polonia.
Interesant este că în Polonia este legală obținerea de celule stem din maternitățile din toată țara pentru așa-numita bancă publică. Părinții nu plătesc pentru asta, dar nici nu au drepturi asupra probelor. În laborator, celulele sunt izolate din sângele din cordonul ombilical, apoi vândute la diferite clinici. Ele sunt folosite pentru a efectua experimente terapeutice în toată Polonia. De exemplu, clinica Retina a colectat material de la Banca poloneză de celule stem (PBKM).
Nota redacției:
Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical. Datorită structurii lor primare celulele stem ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni și dizabilități, printre care se afla: Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Transplantul de celule stem hematopoietice este un act medical prin care sunt transferate celule stem hematopoietice sănătoase de la un donator la un pacient. Înainte de transplant, pacienţii fac un tratament de chimioterapie şi, eventual, de radioterapie, care distruge măduva bolnavă şi lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase.
Potrivit Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice al Ministerului Sănătății din România transplantul de celule stem este indicat ca tratament în :
– anemie aplastică severă
– leucemie acută
– mielodisplazie
– leucemie mieloidă cronică
– leucemie limfocitară cronică
– talasemie majoră
– siclemie
– cazuri selecţionate de mielom multiplu
– cazuri selecţionate de limfom Hodgkin
– cazuri selecţionate de limfom Non-Hodgkin
– boală mieloproliferativă
– boli imunodeficitare
– anemia Fanconi
– dereglări metabolice ereditare
– sindroame de insuficiență medulară:
– aplazie eritroidă pură (Sindrom Blackfan Diamond)
– anemie diseritropoietică congenitală
– trombocitopatie ereditară severă
Sursa: https://registru-celule-stem.ro/intrebari-frecvente/