În fiecare an în România, infecțiile cu HPV- Human Papiloma virus sunt responsabile de apariția a peste 3300 de noi cazuri de cancer de col uterin. Jumătate din femeile care primesc acest diagnostic au sub 55 de ani. În 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de până în 65 ani. ,,Avem această promisiune ca vaccinările să se poată face pentru femeile până la vârsta de 45 de ani, iar acestea să beneficieze de compensare a prețului la acest vaccin”, a declarat pentru videomedicina.ro dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
În prezent, în România peste 1500 de femei își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin, în condițiile în care acestea sunt prevenibile prin vaccinare și screening.
,,Sigur că noi avem deja un program național care include fetițele care sunt în vârstă de 11 până la 18 ani împliniți, dar restul populației care are acces la acces vaccin sau care ar putea avea acces nu poate să și-l achiziționeze, pentru că este foarte scump. Undeva, fiecare doză este în jur de 150 euro. Asta înseamnă că un necesar de trei doze este mult peste posibilitățile multor pacienți de-ai noștri și atunci este în curs de stabilire a listei de medicamente compensate, o listă nouă care va cuprinde probabil și acest vaccin. Pe lângă celelalte vaccinuri care sunt disponibile pentru adulți sau pentru copii, în cazul vaccinărilor opționale”, a spus dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
4 – 5 decese survin în medie pe zi din cauza cancerului de col uterin, în țara noastră.
În România toate fetele care au 19 ani fără o zi până la maxim 19 ani fără o zi pot să înceapă această schemă de vaccinare.
,,Se face până în 15 ani cu două doze și peste 15 ani cu trei doze, iar schema se stabilește împreună cu medicul de familie care-și primește cererea de la părinți pentru aceste fetițe. Se face cu anumit interval de timp între cele două doze, astfel încât să se păstreze schema corectă”, a explicat medicul de familie.
Grupul Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE) al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a concluzionat că vaccinarea cu doză unică împotriva HPV oferă o protecție comparabilă cu schemele de vaccinare cu 2 doze .
Analiza SAGE că un vaccin cu doză unică împotriva virusului papiloma uman (HPV) oferă o protecție solidă împotriva HPV ar putea schimba modul de abordare pentru prevenirea infecțiilor cu acest virus.
,,Toate studiile făcute în ultima vreme arată că nivelul de anticorpi obținut după un an cel mult cu două doze ar putea fi suficient pe termen lung. Se întâmplă asta acum, pentru că avem deja proba timpului, pentru că vaccinarea se face probabil din aproximativ 2006. Există proba timpului la numeroase populații sunt să nu uităm că două continente practic vorbesc la ora actuală de eradicare a HPV. Vorbim de Australia și America de Nord. Asta înseamnă că după niște ani de experiență, se vede deja din studii nivelul anticorpilor, care rămâne foarte mare chiar și după două doze, ba chiar și după o doză, se pune problema să se vaccineze în viitor doar cu o singură doză, a 2-a făcându-se doar la populațiile aflate la risc pentru a face infecții cu HPV sau diverse cancere determinate de acesta”, a afirmat dr. Sandra Alexiu.
Reuniunea din 4-7 aprilie 2022 a Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE) a OMS a evaluat dovezile care au apărut în ultimii ani că programele cu o singură doză oferă o eficacitate comparabilă cu schemele cu două sau trei doze.
Noua recomandare SAGE este susținută de preocupările legate de introducerea lentă a vaccinului HPV în programele de imunizare și de acoperirea generală scăzută a populației, în special în țările mai sărace.
Peste 95% din cancerul de col uterin este cauzat de HPV cu transmitere sexuală, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei la nivel global, 90% dintre aceste femei trăind în țări cu venituri mici și medii.
Interviu de Alexandra Mănăilă
Vezi și:
Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV: Eradicarea cancerului de col uterin, posibilă
Dr. Sandra Alexiu: ,,Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV nu îndeamnă la promiscuitate”
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
Website: https://videomedicina.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicin…
Instagram: https://www.instagram.com/videomedici…
Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com