După pandemia de COVID-19, în anul 2022 este prima oară când se observă tendința de creștere a cazurilor de tuberculoză depistate în România, în condițiile în care țara noastră furnizează peste 20% dintre cazurile de tuberculoză raportate la nivelul Uniunii Europene. Specialiștii atrag atenția că este nevoie de o concentrare atentă asupra depistării precoce/a screeningului cazurilor de tuberculoză, dar și măsuri care să vizeze creșterea aderenței la tratament, concomitent cu intervenții de reducerea a stigmei specifice acestei patologii. Potrivit datelor statistice provizorii ale Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, în România au fost înregistrate 8824 de cazuri în 2022 față de 7618 cazuri în anul 2021. Incidența înregistrată în 2022 a ajuns la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la 39,7 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, în anul precendent.
Tuberculoza este o afecțiune contagioasă, potențial fatală dacă este netratată, fiind de altfel una dintre cele mai mari provocări endemice la nivel mondial cu 1,6 milioane de decese înregistrate în 2021. Strategia Organizației Mondiale a Sănătății este de-a elimina tuberculoza, astfel că în acest scop până în anul 2030 numărul de cazuri noi de tuberculoză ar trebui să fie redus cu 80%, numărul deceselor cauzate de tuberculoză să se reducă cu 90%, iar protecția familiilor afectate de tuberculoză față de costurile catastrofale cauzate de boală să fie realizată în proporție de 100%. Însă în România, în ultimii doi ani se constată o creștere a cazurilor nou diagnosticate de TBC.
,,Da, putem să eliminăm tuberculoza. Avem la îndemână toate cele necesare, trebuie numai să știm să le utilizăm cât mai eficient. Tuberculoza este o boală vindecabilă, ceea ce este un lucru esențial de care alte patologii nu beneficiază în aceeași măsură, dar în același timp este o boală gravă, care poate să provoace foarte multă suferință atât pacientului, familiei acestuia, dar și întregii comunități. România a avut o rată de incidență foarte mare la tuberculoză, dar în ultimii 20 de ani s-au făcut eforturi deosebite și se constată o scădere vizibilă a acestei rate de incidență. Cu toate acestea, mai avem încă multe de făcut, deoarece încă România furnizează peste 20% dintre cazurile de tuberculoză raportate la nivelul Uniunii Europene. Pentru asta, toți colegii care lucrează în acest domeniu, epidemiologii și oamenii de sănătate publică care lucrează acest în acest domeniu, societățile nonguvernamentale care au început să se implice în acest domeniu, dar și Ministerul Sănătății depun în continuare și sper că vor depune în continuare eforturi susținute ca să atingem o rată de incidență sub media Uniunii Europene”, a declarat de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei dr. Adriana Pistol, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății și medic epidemiolog.
Dacă numărul județelor cu incidență mare (roșu) a rămas comparabil în ultimii doi ani, numărul județelor cu incidență medie (galben) între 37,1 și 59 de cazuri la suta de mii de locuitori a crescut de la 12 în anul 2021, la 19 în anul 2022. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în județele: Iași 476 cazuri, Dolj 430 cazuri, Bacău 327 cazuri și Botoșani 327 cazuri. 327 de copii au fost diagnosticați cu tuberculoză în anul 2022, cu o incidență de 10,7 la 100.000 copii, sub nivelul celei din 2019, care a fost de 12,7.
Videomedicina.ro a atras atenția încă de anul trecut, în cadrul serialului video realizat în premieră pentru România ,,Bolile cu transmitere comunitară: hepatite, HIV, tuberculoză și accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni” asupra faptului că în 2021 incidența TBC este în ușoară creștere. Dr. Ioana Munteanu, medic pneumolog la Institutul ,,Marius Nasta” din Capitală și Coordonatorul Programului Național de Supraveghere și Control a Tuberculozei, declara în episodul Tuberculoza: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni din cadrul serialului că apar în spitalele din România cazuri foarte severe de tuberculoză.
90 de cazuri diagnosticate cu tuberculoză în județe cu populație din Ucraina
Împreună cu dr. Ioana Munteanu, Ștefan Răduț, Vicepreședintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și fost pacient cu TBC și dr. Irina Saied, medic ucrainean refugiat în România, videomedicina.ro a trasat accesul românilor și al ucrainenilor refugiați cu tuberculoză la servicii medicale din sistemul sanitar, în contextul în care România este una dintre țările cu cea mai mare incidență a tuberculozei multidrog rezistente din Uniunea Europeană, iar Ucraina este prima din Europa la acest tip de tuberculoză.
,,Suntem aici vecini cu un conflict, odată cu începerea războiului din Ucraina, și cunoscând datele incidenței tuberculozei în această țară și criza refugiaților, împreună cu colegii de la Institutul Marius Nasta și cu finanțare de la Fondul Global, am inițiat și se află în desfășurare o acțiune de depistare activă a tuberculozei în 11 județe care au găzduit sau găzduiesc populație din zona de conflict. Până în prezent, au fost evaluate peste 10.000 de persoane, din care am depistat precoce, rapid și au intrat în sistemul de tratament circa 90 de cazuri de tuberculoză”, a declarat dr. Adriana Pistol, Secretar de Stat în Ministerul Săntătății.
La nivelul Institutului de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din Capitală există proiecte finanțate din granturile norvegiene, care au contribuit și ele la dotarea cu echipamente de tip GIN expert, reactivi, aparate de cultură în mediu lichid, aparate de echipamente de depistare a tuberculozei latente, acestea fiind instrumente absolut necesare și care sprijină diagnosticul precoce și inițierea tratamentului în TBC.
Pentru prima oară, există în România cinci aparate moderne de radiologie mobilă pentru diagnosticarea tuberculozei în zonele greu accesibile, în valoare de aproximativ 365.000 dolari.
Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta derulează în prezent cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România – www.screeningtb.ro. Proiectul se află în ultimul an de implementare, până în acest moment intrând în screening 79.418 persoane din 33 de județe (datele parțiale de la începutul lunii ianuarie). Proiectul vizează populația din zonele rurale cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, persoane fără adăpost și consumatori de droguri injectabile din marile aglomerații urbane și persoane private de libertate. Incidența depistată de caravanele mobile Screening TB în aceste zone vulnerabile este de 258,7 cazuri la suta de mii de locuitori, de 5,6 ori mai mare decât incidența calculată la nivel național.
Vezi și: Vaccinarea împotriva tuberculozei și hepatitei B: Accesul românilor și refugiaților ucraineni
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
- Website: https://videomedicina.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
- YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicin…
- Instagram: https://www.instagram.com/videomedici…
- Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com