La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei. În 2020 s-au înregistrat peste 600 000 de cazuri noi pe glob. Din cele 342 000 de decese estimate prin cancer de col uterin în 2020, aproximativ 90% dintre acestea au avut loc în țările cu venituri mici și medii. Dar cancerul de col uterin poate fi vindecat, dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient și tratat prompt. În august 2020, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat Strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin.
,,Nu se pune problema de eradicare încă, dar având în vedere că acoperirea vaccinală este foarte bună, s-a pus chiar problema ca una dintre țintele Organizației Mondiale a Sănătății să fie eradicarea acestui virus prin vaccinare masivă, pentru că astfel putem să scăpăm de mai multe tipuri de cancere”, a explicat dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Medicul de familie a subliniat că papilomavirus uman (HPV) determină mai multe tipuri de cancer, nu doar cancerul de col uterin cancer. Cancerul de faringe, de laringe, cancerul anal sunt destul de frecvente și în cazul acestora cauza poate fi o infecție cu HPV.
Cum au reușit australienii să lupte cu HPV?
Înainte de vaccinarea împotriva HPV, până la 90% dintre australieni erau infectați cu papilomavirus uman la un moment dat. Programul gratuit de vaccinare a început în Australia în 2007 și acesta a redus rata infecției cu HPV cu 92%, astfel că pe fondul creșterii ratelor de vaccinare împotriva HPV, Australia pe cale să elimine cancerul de col uterin până în 2035.
,,Accesibilitatea este foarte mare pentru că în Australia există disponibilitate inclusiv pentru vaccinarea băieților, gratuit. Există un program de vaccinare foarte bine respectat, acoperiri mari. Există foarte bună comunicare din partea autorităților și reguli foarte stricte pentru cei care nu sunt vaccinați. Sunt niște programe care nu pot fi accesate. Alocațiile copiilor, de exemplu, nu pot fi accesate dacă vaccinarea nu este efectuată la timp”, a afirmat dr. Alexiu.
Australia pune restricții persoanelor care nu sunt vaccinate pentru a fi protejate de infecții și din acest motiv acoperirea vaccinală cu toate vaccinurile este mult mai mari decât în alte țări.
România este țara Uniunii Europene care are cea mai mare incidență a cancerului de col uterin, adică de 2,5 ori mai mare decât în oricare alt stat UE. În România, mortalitatea prin cancerul de col uterin este de peste 4 ori mai ridicată.
Peste 1500 de femei își pierd viața în fiecare an din cauza acestui tip de cancer.
Vezi și Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV: Noutăți privind extinderea vârstei de vaccinare
,,Avem în cabinete cazuri de papiloame, de vegetații veneriene care sunt produse tot de HPV. Avem în cabinete cazuri de cancer de faringe, laringe, de cancer anal. Sunt destul de frecvente și fiind în zone care afectează foarte mult funcționalitatea, e complicat, pentru deși există terapie și se face chimioterapie sau chirurgie, te marchează pe viață. Nu mai discutăm de cancere peniene sau de cancer anale, care sunt invalidante pentru oricine”, a atras atenția medicul de familie.
Pentru a elimina cancerul de col uterin, toate țările trebuie să atingă și mențină o rată de incidență sub 4 la 100 000 de femei. Organizația Mondială a Sănătății a trasat trei piloni cheie:
-90% dintre fete vaccinate complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
-Screening pentru 70% dintre femei până la vârsta de 35 de ani și respectiv la vârsta de 45 de ani;
90% dintre femeile cu cancer invaziv tratate
Fiecare țară ar trebui să atingă obiectivele 90–70–90 până în 2030 pentru a elimina cancerul de col uterin în următorul secol.
Vezi și Despre vaccinarea împotriva tuberculozei și hepatitei B: Accesul românilor și refugiaților ucraineni
Ce va însemna în următorii ani vaccinarea împotriva HPV pentru România?
,,Ne așteptăm ca în cazul HPV, după niște ani de la vaccinare, în care persoanele care acum sunt adolescenți și se vaccinează vor deveni adulte și nu vor mai fi fost contaminate cu acest virus, să nu ne mai întâlnim cu aceste patologii. Faptul că la ora actuală omenirea dispune de două vaccinuri care ne scapă de cancer, poate boala care ne sperie cel mai mult, ar trebui să ne dea forță. Să sperăm că se vor găsi în curând și alte alte leacuri pentru alte tipuri de cancer. Vaccinurile care astăzi ne feresc de cancer sunt contra HPV și contra Hepatitei B. Putem spune foarte clar că vaccinarea este singura cale prin care ne putem feri de aceste boli”, a concluzionat președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Vezi și Dr. Sandra Alexiu: ,,Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV nu îndeamnă la promiscuitate”
Despre vaccinarea împotriva tuberculozei și hepatitei B: Accesul românilor și refugiaților ucraineni
Interviu de Alexandra Mănăilă
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
Website: https://videomedicina.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicin…
Instagram: https://www.instagram.com/videomedici…
Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com