Demența fronto-temporală, explicată de prof. dr. Dan Rujescu, cercetător în topul celor 5% oameni de știință ai lumii

Prof. Univ. Dr. Dan Rujescu este medic psihiatru de origine română, stabilit în străinătate, care face parte din categoria celor 5% oameni de știință ai lumii, potrivit topului publicat de Universitatea Stanford în anul 2022. Prof. Dan Rujescu are o experiență de peste 30 de ani acumulată în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor psihiatrice și psihologice, principalele sale interese de cercetare fiind neurogenetica, schizofrenia, boala Alzheimer și psihologia neurocognitivă. Despre demența fronto-temporală, boala de care suferă celebrul actor Bruce Willis, renumitul cercetător a precizat pentru VIDEOMEDICINA.ro că  ,,se poate crede ușor că este o altă boală psihiatrică, depresie, manie, dar demența fronto-temporală are componenta de comportament.”

La nivel mondial, demența afectează peste 50 de milioane de oameni, anual fiind diagnosticate 10 milioane de cazuri noi. Din acestea, 10% reprezintă cazurile de demență fronto-temporală, o afecțiune înrudită cu Boala Alzheimer.

Dan Rujescu, psihiatru cu diploma de medicină obținută la universitățile din Heidelberg și Essen, a activat ca medic și cercetător mulți ani în Germania, iar acum este profesor titular de Psihiatrie la Universitatea de Medicină din Viena, Austria și colaborator la Wiener Privatklinik, având preocupări intense în studiul bolilor neurodegenerative.

Demența fronto-temporală este una dintre aceste afecțiuni, fiind cunoscută și ca „boala lui Pick”, fiindcă cel care a descris în 1892 pentru prima dată un pacient cu demență fronto-temporală cu simptome distincte care afectează limbajul a fost medicul Arnold Pick.

Alți termeni folosiți pentru a descrie demența fronto-temporală includ tulburările fronto-temporale, degenerarea fronto-temporală și tulburările lobului frontal.

,,Se manifestă în mediu mai devreme decât boala Alzheimer și se manifestă cu probleme de comportament. Deci problemele de uitare, de orientare, vin mult mai târziu”, a explicat prof. univ. dr. Dan Rujescu, care a atras atenția că este destul de rară demența fronto-temporală, dar începe mai devreme, când mulți nu se gândesc la ea, de aceea pentru diagnosticul demenței fronto-temporale este nevoie de un medic familiarizat cu această tulburare.

Tipul de probleme cu care se confruntă pacientul și rezultatele examenelor neurologice sunt elemente importante în stabilirea diagnosticului.

,,Există testele de laborator, exact același lucru se face ca și la Boala Alzheimer și la demență fronto-temporală, examinarea proteinelor tau/ fosfo-tau, , Amiloid beta, și ca să se excludă Alzheimer cea mai bună este examinare de PET-CT, unde fronto-temporal se văd tulburări”, a afirmat renumitul medic psihiatru.

În ceea ce privește cauzele bolii, acestea se cunosc aproximativ la fel de bine și în cazul bolii Alzheimer. Degenerescența fronto-temporală este moștenită în aproximativ o treime din toate cazurile

,,Proteinele Tau care se agreghează în neuroni, de exemplu. Dar sunt mai multe alte cauze, noi cunoaștem mai multe proteine care au mutații, însă de multe ori avem acumularea asta de proteine Tau și regiunile afectate sunt regiunea frontală și regiunea temporală”, a subliniat prof. dr. Dan Rujescu.

Dacă e să vorbim de cauze, se cunosc cauzele acestei degenerescențe?

În demența fronto-temporală apar modificări proeminente ale personalității și comportamentului la persoanele între 50 și 60 de ani. Pot apărea modificări încă de la vârsta de 20 de ani. Demența fronto-temporală se agravează în timp, pacienții ajung să fie imobilizați în scaun cu rotile sau în pat

Nu există tratamente specifice pentru niciunul dintre subtipurile fronto-temporal, dar sunt medicamente care pot reduce agitația, iritabilitatea și/sau depresia.

Vestea bună este că sunt studii și medicamente în cercetare pentru această patologie.

,,Există mult mai multe pentru boala Alzheimer, fiindcă Alzheimer este  foarte comună, și e o mare problemă și economică și socială și personală pentru foarte mulți. Dar, bineînțeles că există și studii în demență fronto-temporală. Nu atâtea ca în Alzheimer, dar există, clar”, a precizat prof. Univ. dr. Dan Rujescu.

 

Realizator: Alexandra Mănăilă

Sursa foto: meduniwien.ac.at

Bibliografie

_______________________

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

Website: https://videomedicina.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina

YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicin…

Instagram: https://www.instagram.com/videomedici…

Twitter: https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Serialul despre virusul West Nile realizat de Videomedicina.ro, inclus între cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est

Serialul multimedia intitulat „West Nile în România: Impactul schimbărilor climatice și măsurile de prevenire împotriva …

Lasă un răspuns