În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV (virusul papilloma uman) este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților, respectiv a reprezentanților legali care formulează o cerere la medicul de familie. Deși HPV îi afectează și pe bărbați, anual la nivel mondial infecția cu HPV cauzează peste 60.000 de cazuri de cancer în rândul bărbaților, în România nu sunt incluși băieții în programul național de imunizare cu acest tip de vaccinare. Atât medicii, cât și părinții văd în vaccinare o cale sigură și eficientă pentru prevenirea infecției cu HPV și la băieți.
,,Este foarte oportună și este intens solicitată chiar de părinți vaccinarea împotriva HPV, pentru că de fapt băieții sunt cei care poartă virusul și îl dau mai departe, dar nu strict prin act sexual în sine și evident că vaccinarea purtătorilor ar crește mult modalitatea de a ne apăra de acest virus”, a declarat pentru videomedicina.ro dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov
Primele 5 motive de refuz ale părinților cu privire la vaccinarea copiilor împotriva HPV, identificate de Centrul american de Control al Bolilor CDC sunt legate de probleme de siguranță ale vaccinului, nu se recomandă, lipsa de cunoștințe, copilul nu este activ sexual, nu este necesar.
În România, doar 10% din părinții de fete știu și cer vaccinarea gratuită pentru copii lor, potrivit Asociației Mame pentru Mame. Medicul de familie dr. Sandra Alexiu a mărturisit că nu s-a confruntat în ultima vreme cu refuz absolut din partea părinților, dimpotrivă.
,,Aș zice că a crescut mult solicitarea. Probabil că e importantă proba timpului. Se vede deja că-s multe țări care au vaccinat și nu au avut niciun fel din problemele care erau semnalate la început de către cei din tabăra anti-vaccin. Au fost foarte speriați, au împrăștiat o mulțime de zvonuri false și au circulat mituri. Cele mai importante mituri erau legate de infertilitate, erau legate de afectarea pe termen scurt a fetelor și mai ales că vaccinarea îndeamnă la promiscuitate. Această idee de promiscuitate venea din legarea virusului de act sexual. În realitate, contaminarea nu se face neapărat printr-un act sexual, ci prin contact destul de apropiat și pentru că el se transmite extrem de ușor încă de la primele contacte, se recomandă ca această vaccinare să se facă înainte de debutul vieții sexuală. Dar nu este neapărat legat de acest lucru, dovadă că astăzi se recomandă să se vaccineze femeile până la 45 de ani, tocmai pentru a evita contaminarea cu virusul care are mult mai multe tulpini”, a explicat președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Din cele 100 de tulpini cunoscute, medicii știu deja la ora actuală care sunt cele mai patogene sau cele care produc cele mai importante leziuni.
,,În vaccinul despre care discutăm la ora actuală în România sunt nouă tulpini și este foarte puțin probabil ca o femeie care este adultă să aibă toate cele nouă tulpini. De asta, dacă depistăm una sau două tulpini, recomandăm în continuare vaccinarea ca să fie protejată de toate”, a spus dr. Alexiu.
Vaccinarea se recomandă de către medicul de familie și se face la medicul de familie. Se procură prin programul național pentru fete fiind gratuit (află între ce vârste aici).
,,Sigur că se poate face și opțional. Pentru cei care doresc să își cumpere, medicul de familie eliberează o rețetă cu care pacienta sau pacientul își cumpără din farmacie acest vaccin care trebuie transportat în condiții de frig. El trebuie transportat la rece și vaccinarea se face în cabinetul medicului de familie, cu toate precauțiunile necesare la orice vaccinare”, a spus dr. Sandra Alexiu pentru videomedicina.ro.
Efecte secundare ale vaccinării împotriva HPV
În ceea ce privește efectele locale, acestea pot fi: durere, umflare și roșeață la locul injectării, precum și dureri de cap, oboseală și greață.
Cele mai frecvente efecte secundare grave ale vaccinării împotriva HPV sunt amețelile și leșinul ( lipotimie).
,,Până în prezent nu am avut, din copiii pe care îi vaccinez din 2008 nici măcar reacții locale. S-au întâmplat, într-adevăr, au fost descrise lipotimii, dar ele s-au legat mai ales de vaccinarea în grup, pentru că vaccinarea se face la adolescenți și atunci când se vaccinează în grup se întâmplă foarte des să apară reacții vegetative și fetele să leșine la vaccinare sau uneori chiar și băieții. S-a constatat că dacă se vaccinează individual, în cabinetul medicului nu se mai întâmplă acest lucru. Acesta este și unul dintre motive pentru care s-a renunțat la vaccinarea în școli din cauza reacțiilor la grupurile de adolescenți”, a explicat președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Vezi și :
Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV: Noutăți privind extinderea vârstei de vaccinare
Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV: Eradicarea cancerului de col uterin, posibilă
Interviu de Alexandra Mănăilă
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
Website: https://videomedicina.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicin…
Instagram: https://www.instagram.com/videomedici…
Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com