Poliomielita, boala care paralizează și ucide copiii ar putea fi eradicată în 2023

Poliomielita, o boală foarte infecțioasă cauzată de virusul poliomielitic, afectează în principal copiii sub 5 ani, dar orice persoană indiferent vârstă care este nevaccinată poate face boala. Un caz din 200 infectat cu acest virus face paralizie ireversibilă, iar din persoanele paralizate în jur de 5-10% mor. Potrivit unui raport UNICEF, în perioada 2019-2021 s-a înregistrat o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei față de intervalul de trei ani precedent.

Nu există leac pentru poliomielită, dar ea poate fi prevenită prin vaccinare și există două vaccinuri disponibile: vaccin antipolio oral și vaccin polio inactivat.

Cazurile generate de poliovirus sălbatic au scăzut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri în peste 125 de țări endemice atunci, la 6 cazuri raportate în 2021, arată o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății(OMS).

În 1988, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție pentru eradicarea poliomielitei la nivel mondial, marcând lansarea Inițiativei Globale de Eradicare a Poliomielitei (GPEI), condusă de guvernele naționale, OMS, Rotary International, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și UNICEF, iar ulterior li s-au alăturat Fundația Bill & Melinda Gates și Gavi, Alianța pentru Vaccin.

Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022

Atâta timp cât un singur copil rămâne infectat, copiii din toate țările sunt expuși riscului de a contracta poliomielita.

Pandemia de COVID-19 a constituit o piedică în îndeplinirea dezideratului de-a eradica această boală de pe fața Pământului.  Pandemia este vinovată de cea mai mare scădere constantă a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani.

Ultimul raport UNICEF arată că 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări. Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior, reliefează Raportul Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil.

Risc biologic uriaș în Sudan, specimene de poliomielită în laborator

Și când lumea credea că se află în pragul eradicării unei boli umane la nivel global pentru a doua oară în istorie, după variola în 1980, a venit acest raport cu cifre tulburătoare. În plus a apărut un nou pericol care vine din Sudan, în urma conflictului din această țară. Directorul general al OMS a declarat că în următoarea perioadă se așteaptă la mai multe decese din cauza focarelor, lipsei accesului la hrană și apă și întreruperile serviciilor de sănătate esențiale, inclusiv imunizarea.

OMS este îngrijorată și de ocuparea laboratorului central de sănătate publică de către una dintre părțile în conflict, pentru că ,,există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea laboratorului de sănătate publică din Khartoum de către una dintre părțile combatante. Este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator”, a declarat Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS din Sudan.

Personalul medical a fost dat afară din laborator, iar în prezent nu mai are nimeni grijă de mostrele folosite pentru dezvoltarea vaccinurilor, deci nu se mai pot manevra cum trebuie materialele biologice care sunt depozitate în laboratori în scopuri medicale.

Cei care ocupă laboratorul ar putea fi expuși accidental la agenți patogeni stocați acolo, inclusiv la poliomielită.

Pakistan și Afganistan, țări endemice la virusul poliomielitei sălbatice

Transmiterea endemică a poliovirusului sălbatic mai continuă și în alte zone ale lumii precum Afganistan și Pakistan, iar prezența poliomielitei în aceste zone ar putea duce la reapariția globală a bolii.

Eradicarea poliomielitei ar economisi cel puțin 40-50 de miliarde de dolari, mai ales în țările cu venituri mici. Dar cel mai important lucru este că niciun copil nu va mai suferi vreodată efectele teribile ale paraliziei poliomielitei pe tot parcursul vieții.

2023 este data-țintă pentru întreruperea transmisteri rămase a poliomielitei la nivel global. Și avem o șansă foarte reală de succes. În cele două țări rămase, care rămân endemice la virusul poliomielitei sălbatice – Pakistan și Afganistan – transmiterea virusului este mai restricționată geografic decât oricând.

Aidan O’Leary, director în cadrul OMS a declarat referindu-se la efortul de eradicare a acestei boli în 2023 că ,,în Pakistan, toate cazurile recente sunt acum concentrate în doar trei districte dintr-o singură provincie, din 170 de districte din întreaga țară. Și mai important, biodiversitatea virusului continuă să se micșoreze și să scadă, adică liniile de virus distincte individual care sunt încă active în țară. Și vedem o situație foarte similară în Afganistan, în ciuda tuturor provocărilor umanitare de acolo, cu virusul poliomielitei la un nivel scăzut istoric. Deci, 2023 este anul nostru pentru a obține succes”.

Efortul global de eradicare a poliomielitei a fost declarat o inițiativă de sănătate publică de interes internațional, în temeiul Regulamentului Internațional de Sănătate, iar recomandările temporare ale unui Comitet de Urgență în conformitate cu Regulamentul Internațional de Sănătate au fost emise țărilor afectate de transmiterea poliovirusului sau care prezintă un risc ridicat de apariție. reapariția bolii.

Poliomielita în România

În anul 1992 a fost consemnat ultimul caz de poliomielita cu virus polio sălbatic, iar în 2006 s-au înregistrat 2 cazuri cu polio vaccinal în urma administrării vaccinului oral (VPO) care conține componenta fr virus viu atenuat.

,,În anul 2009  vaccinul VPO a fost înlocuit cu vaccinul polio inactivat (VPI), s-au eliminat cazurile de paralizie asociate vaccinului polio oral”, scrie asist. univ. dr. Carmen Liliana Barbacariu în cea de-a doua ediție a Îndreptarului de Vaccinare în cabinetul medicului de familie, lansat în aprilie 2023.

Conform Programului Național de Vaccinare  din 2015 în țara noastră imunizarea anti-poliomielitică se efectuează în 3 doze de vaccin hexavalent. Primovaccinarea se face cu 2 doze ( 2 și 4 luni), și cu o doză de rapel la 11 luni. Al doilea rapel se  recomandă la 6 ani, se arată în Îndreptarul de Vaccinare în cabinetul medicului de familie.

Raportul UNICEF a scos la iveală că importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanșarea pandemiei.

,,Atâta timp cât avem transmitere a poliomielitei oriunde, potențial peste tot este pericol. Și am văzut acest lucru într-un mod foarte real în 2022, când am primit rapoarte despre detectări în Londra și New York”, a precizat reprezentantul OMS, care speră totuși că în 2023 ar putea fi eradicată boala.

În noiembrie 2022 a fost lansată alerta epidemiologică, practic OMS a extins Urgența de Sănătate Publică de importanță internațională privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și sau derivat din vaccin.

Vezi  și Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV: Eradicarea cancerului de col uterin, posibilă

______________________________________________

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

Website: https://videomedicina.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina

YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicin…

Instagram: https://www.instagram.com/videomedici…

Twitter: https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com

 

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …

Lasă un răspuns