Dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog despre 4 afecțiuni oculare care pot duce la orbire

Îngrijirea ochilor trebuie să devină o prioritate de sănătate, mai ales că 90% dintre afecțiunile oculare se pot trata dacă sunt descoperite din timp. În topul bolilor oculare cu incidență și prevalență mare în România se situează 4 afecțiuni oculare care pot duce la orbire. ,,Cataracta, glaucomul, retinopatia diabetica și degenerescența maculară legată de vârstă au în comun potențialul de a duce la orbire. Toate sunt boli oculare relativ frecvent întâlnite în practica oftalmologică. Toate au însă și opțiuni de prevenire și tratament eficiente. De aceea este important să facem consulturi de depistare precoce”, a precizat dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog, pentru videomedicina.ro

Cataracta se dezvoltă de obicei lent și progresiv, provocând o scădere treptată și nedureroasă a vederii. Cea mai bună abordare este detectarea timpurie, monitorizarea progresiei și luarea în considerare a unei intervenții chirurgicale de cataractă, care este de obicei efectuată în momentul în care pierderea vederii începe să interfereze cu cerințele vizuale ale persoanei. Glaucomul este o boală cu dezvoltare lentă și fără simptome evidente. 50% din cei cu această afecțiune nu află de problema lor decât atunci când este prea târziu, mai exact atunci când își pierd o parte din vedere.Degenerescența maculară legată de vârstă reprezintă una dintre principalele cauze de orbire la persoanele adulte. Aceasta face ca oamenii să își piardă vederea clară și dreaptă, necesară pentru a conduce, citi sau pentru a distinge fețe sau detalii. În urma unui studiu a reieșit că 60% din populația României vede în ceață atunci când citește sau șofează.Retinopatia diabetică poate fi prevenită în mare măsură prin diagnosticare precoce și tratament. Prima se dezvoltă retinopatia neproliferativă. Retinopatia proliferativă este mai severă și poate conduce la hemoragie vitroasă și dezlipire de retina.

Am invitat-o pe dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog la Lotus-Med, să ne ofere mai multe detalii legate de cele 4 afecțiuni oculare care pot duce la orbire.

Cum le-ați putea caracteriza din punct de vedere al gravității: cataracta, glaucomul, degenerescența maculară și retinopatia diabetică? Care dintre ele este cel mai ușor de tratat, dar cel mai dificil?

Dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog
Dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog

Cataracta este o boala oculară tratabilă. O dată operată cataracta, în marea majoritate a cazurilor, nu mai e nevoie decât de o supraveghere anuală (screening general). Celelalte patologii amintite au nevoie de o urmărire pe termen lung și uneori, chiar și în ciuda tratamentului nu reușim să stopăm complet o oare progresie a bolii. Reușim însă să evitam complicații grave, care pot duce la un ochi nevăzător și dureros, cronic.

În ce stadii ale bolilor se prezintă românii la medicii oftalmologi? Cum este situația în România comparativ cu Europa în acest sens?

Prezentarea la medic este destul de variabilă în funcție de mediul de viață și condițiile sociale. În mediul urban cred că pacienții respectă destul de mult screeningul anual. În mediul rural, de multe ori, pacienții ajung în stadii tardive. În Franța, lucrurile sunt mai omogenizate.

Ați observat o creștere a numărului de cazuri cu aceste boli?

Nu cred neapărat că există o creștere a numărului de cazuri, ci că există o evoluție fantastică a medicinei în ultimii ani, ceea ce a dus la creșterea speranței de viață și cu aceasta a prevalenței numărului de boli oftalmologice mai frecvent întâlnite la vârstnici (cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă, glaucom). De asemenea aparatura modernă ne permite să depistăm bolile din stadii incipiente, care până acum erau, poate, trecute cu vederea. Și nu în ultimul rând, felul în care circula informația azi ne face să fim mai atenți cu privire la sănătatea noastră.

Care sunt cele mai importante mituri legate de cataractă, glaucomul, degenerescența maculară și retinopatia diabetică?

Există această părere (mai ales printre pacienții în vârstă) că dacă nu doare sau nu deranjează nu e nimic în neregulă. Glaucomul este o boală silențioasă și nu dă simptome până în stadii tardive când recuperarea vizuală este imposibilă, retinopatia diabetică, de asemenea. Poate avea forme care devin simptomatice în stadii tardive. Cataracta neglijată are riscuri intraoperatorii mai mari și recuperarea este mai greoaie.

Din cele 4 boli oftalmologice care se poate vindeca 100%?

Cataracta este o boală oculară vindecabilă 100%.

Cum pot fi prevenite aceste boli?

Protecția ochilor de razele ultraviolete (ochelari de soare, pălărie), dieta bogata în fructe și legume, mai ales legume cu frunze verzi, semințe (nuci, migdale, fistic etc), uleiuri vegetale și pește gras, activitate fizică regulată.

Cum poate fi evitată orbirea și cât de mult? Există medicamente sau proceduri chirurgicale care pot reda vederea în aceste boli?

Orbirea poate fi evitată și tratată. Tratament curativ, avem mai ales în cazul patologiilor legate de partea anterioară a ochiului (cataracta, degenerescențe corneene). Însă majoritatea bolilor oftalmologice pot fi tratate și în felul acesta prevenită sau mult încetinită, progresia spre orbire.

Serviciile preventive sunt esențiale pentru a-i ajuta pe adulți să își mențină vederea. Acestea includ un examen oftalmologic complet anual pentru toți cei cu vârsta de peste 40 de ani. Campania “Nu pierde din vedere!” scoate în evidență importanță consultului oftalmologic anual  în prevenția bolilor degenerative, inclusiv cele patru afecțiuni oculare.

Mai multe detalii despre campania „Nu trece cu vederea! ” pot fi găsite pe https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte/nu-pierde-din-vedere

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

Website: https://videomedicina.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina

YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicin…

Instagram: https://www.instagram.com/videomedici…

Twitter: https://twitter.com/videomedicina

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Top 3 motive pentru care oamenii aleg homeopatia

În prezent, peste 400.000 de profesioniști din domeniul sănătății folosesc homeopatia și peste 300 de …

Lasă un răspuns