(P) Cursuri de perfecționare în domeniul îngrijirii medicale pentru asistenţii cu experienţă sau în formare, studenţii la medicină sau tinerii rezidenţi

Se simte o nevoie din ce în ce mai mare de personal medical bine pregătit, empatic și cu potențial de lideri în domeniu. În România anului 2023, sunt foarte puține oportunitățile de acest tip pentru asistenții medicali ori pentru studenții la medicină. Cu atât mai rare sunt ocaziile în care pot experimenta și exersa aparatura și tehnica medicală de cea mai înaltă calitate. O rază de speranță se vede dinspre Academia Europeană pentru Asistenți Medicali care de curând a lansat o serie de cursuri de perfecționare pentru asistenţi medicali cu experiență sau în formare, studenți la medicină sau tineri rezidenți.

Este cu certitudine o acțiune extrem de utilă și binevenită atât pentru cei care activează în domeniul medical, cât și pentru cei care își doresc să lucreze în viitor în asistență medicală.

Scopul acestor cursuri vizează alinierea sistemului de îngrijiri medicale din România la nevoile și așteptările pacienților de astăzi. Ne referim aici la proceduri și tehnici medicale moderne, o abordare empatică din partea personalului medical. În mâinile profesioniştilor medicali stă calitatea îngrijirilor, iar abilitățile lor sunt cele care fac diferența între o experiență “bună” și una “excelentă” pentru pacient.

Aflăm mai multe despre acest program atât de necesar în domeniu, de la Managerul de Programe Educaționale în cadrul Academiei, Dan Cârciumaru. Discutăm totodată despre acest proiect îndrăzneț și cu Dr Alexandru Moruz – Senior Lector in cadrul Academiei, Trainer Certificat ERC şi cu Cătălina Ciobanu, Senior Asistent Medical ATI, Senior Trainer ENA, Trainer Certificat ERC.

 

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali oferă o șansă unică profesioniştilor medicali interesați de aprofundarea meseriei pe care şi-au ales-o, iar produsele noastre educaționale oferă cursanților o perspectivă diferită asupra învățării, un model de predare și pregătire tip „360 grade”, la cele mai înalte standarde. Ei au posibilitatea de a-şi exersa abilităţile studiate într-un mediu atent construit şi care beneficiază de tehnologie actuală. Paleta de cursuri pe care o oferim este foarte variată, fiecare cursant putând opta pentru unul sau mai multe traininguri, în funcţie de nevoile sale, povestește Dan Cârciumaru, Manager Programe Educaționale în cadrul Academiei.

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali este un proiect educativ unic în România, fondat de Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA.

 

Am încercat să creăm, pe lângă un program de licenţă pentru asistenţi medicali și cursuri de educaţie medicală continuă pentru profesioniştii medicali. Ne referim aici la oameni care au niște ani de experință în spate, dar care au oportunitatea să își dezvolte anumite abilități și competențe. Proiectul promovează un nou model de instruire, axat pe învățare experiențială. Ce înseamnă asta? Participanţii la cursuri au şansa să exerseze concret tehnici şi gesturi medicale pe manechine umanoide robotice, într-un Centru de Simulare de ultimă generaţie care arată ca un adevărat spital în miniatură. În plus, cursanţii primesc feedback în timp real de la specialişti cu experienţă relevantă şi sunt antrenaţi în rezolvarea de studii de caz şi scenarii de simulare., completează Dan Cârciumaru.

Academia dispune de un Centru de Simulare ultra modern, un hub medical extraordinar chiar și pentru un medic care are ani de exercițiu  în spate, cu încăperi ieșite parcă din filmele SF care redau în detaliu saloanele unui spital și de manechine high-tech, pe post de pacienți. Manechinele Academiei pot reproduce orice scenă din viața unui pacient, atât în stadiu cronic, cât și acut, iar cursanții pot interveni asupra lor cu manevre specifice, sub îndrumarea trainerilor.

Cursurile Academiei sunt de interes atât pentru asistenţii medicali cu experienţă sau în formare, pentru studenţii la medicină sau pentru tinerii rezidenţi, cât şi pentru factorii decizionali din instituţiile medicale: manageri de instituţii medicale, directori de îngrijiri sau asistenţi şefi. Pentru aceştia din urmă este important ca membrii echipelor lor să îşi perfecţioneze continuu abilităţile practice, pentru a face faţă cu succes diverselor situaţii din activitatea zilnică.

Academia dispune de o diversitate mare de produse educaționale şi îşi poate adapta cu uşurinţă cursurile și atelierele la nevoile specifice de formare din instituțiile cu care colaborează.

Cursanții Academiei învață într-un Centru de Simulare spectaculos, un spital 100%, cu tehnologie de ultimă generație în care manechinele răspund la acțiunile pe care cursantii le fac în relație cu ele. În acest spaţiu, studenții află ce face asistentul într-o cameră de gardă, într-o secție de terapie intensivă sau în alte secţii, care e rolul unui asistent medical într-o echipă de resuscitare, cum faci recoltări de sânge, cum administrezi o medicație și multe altele.

Se învață pe manechine robotice, cu configurații care le fac să fie aproape umane. De exemplu, manechinul Apollo clipește, vorbește, plânge și poate simula diverse stări prin care trece un pacient real. Lui Apollo, pe lângă faptul că i se pot verifica funcțiile vitale și respirația, i se poate face resuscitare, poate fi intubat, i se poate pune guler, poate fi defibrilat manual. El poate chiar și să sângereze, deci noi putem simula foarte aproape de realitate ceea ce un asistent poate face într-o cameră de gardă sau într-un serviciu de urgență prespitalicesc.Centrul de Simulare dispune și de dispozitive care ajută asistenții să transporte pacienții care au diferite afecțiuni neurologice și care trebuie mișcati de pe dreapta pe stânga.

Este extrem de important faptul că toți cursanții sunt expuși unor scenarii reale, unele dintre ele chiar scenarii-limită, dar exersează mai întâi pe manechine umanoide, într-un mediu sigur și controlat. Mai apoi, când vor ajunge să profeseze, ei nu vor fi luați pe nepregătite și vor putea acționa rapid pentru a salva o viață., detaliază Dr Alexandru Moruz – Senior Lector ENA în cadrul Academiei şi Trainer Certificat ERC.

 Pentru un asistent medical este important să vină la cursuri pentru a se perfecționa continuu și pentru a se dezvolta. Spre exemplu, la cursul Pas cu pas în Tehicile Medicale, asistentul învață atât tehnici specifice secţiei în care lucrează, cât şi cum să monteze corect o branulă, cum să recolteze analize şi cum să pregătească acele analize pentru a ajunge în siguranţă în laborator. Punem foarte mare accent şi pe cursurile de neonatologie, iar spre exemplu în cadrul cursului de Reanimare Neonatală, cursanţii au oportunitatea de a lucra pe un manechin ultra-performant, numit Paul, care este reproducerea exactă a unui bebeluş născut prematur în a 27-a săptămână de gestaţie, având o dimensiune de 35 de cm, o greutate de 1000 g şi o anatomie externăfoarte realistă. Pe manechinul Paul se pot observa inclusiv modificări ale culorii pielii pentru a simula cianoza (albastru) şi hiperoxia (roşu)., relatează Cătălina Ciobanu, Senior Asistent Medical ATI, Senior Trainer ENA şi Trainer Certificat ERC.

 

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali a integrat cele mai noi tehnici de îngrijire, adaptate la standardele internaționale, oferind cursanților acces la cursuri precum: ACLS (Resuscitare Cardiacă Avansată), Reanimare Neonatală, Îngrijirea de Rutină a Nou-Născutului la Termen, Comunicare Empatică în Domeniul Medical ori Noțiuni Fundamentale de Genetică. Toate cursurile sunt fundamentate pe cele mai noi protocoale medicale, validate cu JCI, iar toate informațiile cuprinse în cursuri sunt actualizate constant.

Cursul BLS (Basic Life Support), de pildă, cu implicare în acordarea primului ajutor, le oferă cursanților informațiile necesare pentru a face față cu succes situațiilor de urgență, precum și principiile fundamentale de conduită pentru a reduce riscul de eroare în acordarea primului ajutor.

 

Cursul Consiliere în Alăptare îi învață cum să susțină proaspetele mămici, să inițieze și să întrețină alăptarea, cursanţii primesc informații despre beneficiile alăptării și învață diferite poziții pentru alăptare, astfel încât să poată să lucreze cu echipa mamă-copil pentru a obține o alăptare de succes.

 

Cursul Pas cu Pas în Tehnicile Medicale aduce asistentul medical în prim plan, acesta fiind principalul responsabil în executarea corectă a numeroase tehnici și manevre medicale, precum si principalul factor în evitarea riscurilor asociate acestora.

 

Îngrijirea pacienților pediatrici necesită de multe ori monitorizarea precum și administrarea tratamentului în situații speciale, cum ar fi intervenția în cazul unei crize epileptice sau administrarea terapiei inhalatorii în insuficiența respiratorie acută și cronică. Cursul Situații Speciale în Ingrijirea Pediatrică vine cu informații teoretice și oportunitatea de a-și însuși abilitățile practice necesare pentru monitorizarea pacienților și administrarea tratamentului în câteva situații speciale. De asemenea, cursul abordează și tehnici de comunicare cu copiii cu nevoi speciale.

 

Reanimarea neonatală, este un alt curs de maxim interes. Modul în care un nou-născut este îngrijit în primele minute de viaţă poate avea consecinţe în dezvoltarea psiho-neuro-motorie ulterioară. De aceea, fiecare nou-născut are dreptul la o reanimare cât mai competentă şi diferenţiată. Cursul își propune să ofere toate informațiile esențiale pentru un asistent medical, astfel încât acesta să fie extrem de bine pregătit în orice situație ce necesita reanimare neonatală. Cursul de îngrijiri speciale în terapia intensivă neonatală își propune să familiarizeze asistenții de neonatologie cu universul magic al terapiei intensive a celor mai mici pacienți.

Specialităţile şi domeniile acoperite de cursurile Academiei urmăresc viaţa pacientului, de la stadiul de nou-născut (prin produsele educaţionale destinate ariei de neonatologie sau pediatrie), până la cel de adult. Cursurile adresează nu doar competenţele “tehnice”, cele care presupun manualitate, ci şi abilităţile “soft”, atât de necesare profesioniştilor din domeniu, prin trainingurile de comunicare şi atitudine. Întreaga listă de cursuri și descrierile acestora, precum și detalii despre înscriere pot fi consultate online, accesând link-ul https://cursuri.nursing-academy.eu/cursuri/

 

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

Împreună cu soțul și cei doi copii, ucraineanca Larisa Dovgopola de profesie neurolog și medic …

Lasă un răspuns