Bogdan Florea, medic neurolog: Când spui unui adolescent că are epilepsie, pare că i se termină viața. Nu, nu-i sfârșitul lumii!

Să fii persoană cu epilepsie în România nu e deloc ușor. Stigma din partea societății, accesul dificil la diagnostic și monitorizare dacă locuiești departe de un centru universitar, lipsa unor medicamente pentru boală și crizele fac viața grea pacienților cu această boală. Nici nu e de mirare că aceste persoane au nevoie de sprijin psihologic. Iar dr. Bogdan Florea, medicul neurolog care a fondat rețeaua de telemedicină în epilepsie în România, este îngerul păzitor al românilor cu epilepsie. A mișcat inimile medicilor muzicieni din lumea întreagă și a adus Orchestra Mondială a Medicilor în țara noastră de două ori pentru a susține concerte caritabile și din fondurile strânse să doteze centre de epilepsie cu video EEG-uri aparate necesare în diagnosticarea epilepsiei și monitorizarea bolii și pentru a crea un centru de sprijin psihologic Angel pentru persoanele cu epilepsie.

 ,,În momentul în care spui unui adolescent că are epilepsie, acestui tânăr i se pare că i se termină viața pentru că se duce pe dr. Facebook, dr. Google citește și spune: mi-a zburat permisul de conducere, îmi iau adio de la cariera pe care mi-o doream la Academia Militară și atunci i se pare că-i sfârșitul lumii. Nu, nu-i sfârșitul lumii! În momentul în care spui unei mămici că puiuțul ei de 3 ani, 5 ani sau mai mult are epilepsie i se pare că se prăbușește totul. Este un moment extrem de vulnerabil și în momentul acela oamenii ar face orice să se îndepărteze de diagnosticul de epilepsie și să îmbrățișeze alt diagnostic, ceva gastrointestinal, ceva cardiac, un leșin, ceva ce să nu fie epilepsie”, a povestit Bogdan Florea, medic neurolog, fondatorul Rețelei de Telemedicină în Epilepsie, cu ocazia concertului caritabil al Orchestrei Mondiale a Medicilor de la Cluj Napoca, din 25 mai 2023.

Se estimează că în România sunt 300.000 de persoane cu epilepsie. În cei 7 ani de când s-au pus bazele Rețelei de Telemedicină în Epilepsie peste 22.000 de pacienți au beneficiat de consultații în cele 12 centre de epilepsie dotate cu video EEG-uri. ,,Peste 65% dintre pacienții cu epilepsie care au pășit într-unul din aceste cabinete au avut nevoie de schimbarea schemei de tratament, adică fie adăugarea unui medicament nou, fie de modificarea dozelor care erau prea mici. Două treimi din acești pacienți au avut beneficii clare în reducerea frecvenței crizelor sau dispariția lor”, a spus dr. Bogdan Florea.

Următorul pas îl reprezintă înființarea unui centru de sprijin psihologic pentru persoanele cu epilepsie și familiile acestora, un număr unic scurt 0800… Angel apelabil la orice oră din zi și din noapte la care să răspundă medici.

,,Oamenii trebuie ajutați când au nevoie, nu mai devreme, nu mai târziu. Gândiți-vă că noi am găsit deja 40 de medici tineri, rezidenți sau studenți la Medicină sau psihologi care și-au oferit din timpul lor să facă treaba aceasta. Ne-ar mai trebui puțin timp și niște bani pe care dorim să-i strângem acum prin concertele Orchestrei Mondiale a Medicilor”, a afirmat medicul neurolog.

Bagheta magică a dirijorului Stefan Willich, fondatorul Orchestrei Mondiale a Medicilor de profesie medic internist și epidemiolog, a făcut să ,,curgă” muzica celor peste 100 de medici-muzicieni veniți să cânte din toată lumea ca o alifie vindecătoare pentru suflet la Cluj Napoca și va repeta și la București, pe 27 mai 2023. Iar prof. dr. Florin Amzica, profesor neurolog reputat în Canada, în calitate de organizator al turneului în România, s-a implicat cu pasiune în susținerea cauzei românilor cu epilepsie, mai ales că doi ani a durat pregătirea turneului în țara noastră.

Acești medici frumoși, cu suflet mare și iubire pentru muzică și oameni: prof. dr. Florin Amzica, prof.dr. Stefan Willich, dr. Bogdan Florea îi veți putea vedea aici la videomedicina.ro.

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …

Lasă un răspuns