Medicina integrativă este un concept recunoscut și aplicat în SUA, dar începe să fie familiar și în Marea Britanie și în alte câteva țări din Europa. Organizația Mondială a Sănătății a adunat deja centre specializate în medicină tradițională și integrativă din peste 13 țări cu care colaborează. ,,Homeopatia ar trebui inclusă în medicina integrativă pentru că este important să găsim modul de tratament potrivit pentru pacientul potrivit la momentul potrivit”, a precizat pentru videomedicina.ro dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie, competență în homeopatie.
În demersul de-a oferi cât mai multe informații cu privire la opțiunile terapeutice și diagnostice care există în lume și care sunt girate de profesioniști în domeniul sănătății, Videomedicina.ro a lansat rubrica de Medicină Integrativă, unde vor fi prezenta metode poate mai puțin cunoscute sau uzitate de-a vă păstra sănătatea, de-a preveni anumite boli și de-a le trata, dar și medici renumiți care practică acest tip de medicină.
,,Medicina integrativă este aceea care pune pacientul în centrul ei, încercând să folosească toate mijloacele de tratament sau de terapie, să spunem mai degrabă fizice, psihice, emoționale, toate mijloacele pe care medicul respectiv le are la îndemână, în beneficiul pacientului. Asta înseamnă că dacă există niște standarde de practică care cuprind tratament alopat sau nealopat, le putem folosi, dacă există terapii alternative care nu cuprind mijloace terapeutice bazate pe medicamente cum sunt terapia prin muzică sau prin artă și acestea pot să intre. Psihoterapia iarăși este un element important al medicinei integrative. De asemenea, cred că e foarte importantă poziționarea pacientului în societate și în familie”, e de părere dr. Raluca Ghionaru, medic de familie.
Medicina integrată nu este un sinonim pentru medicina complementară. Medicina integrativă înseamnă mai mult decât atât, concentrarea celor care o practică fiind mai degrabă pe sănătate și vindecare decât pe boală și tratament. Omul este privit ca un întreg, cu trup, minte și spirit, ținând cont de toate aceste aspecte în diagnosticare și tratament.
,,Uneori se potrivește tratamentul alopat, alteori nu. Uneori riscurile tratamentului alopat sunt mai mari decât beneficiile. Uneori există exprimată ferm dorința pacientului de a primi un tratament care să aibă cât mai puține reacții adverse sau care să fie un tratament pe care să-l poată lua pe termen lung, fără riscuri. Aici homeopatia este foarte potrivită pentru că îndeplinește aceste condiții. E un tratament care este grevat de foarte puține riscuri. Poate fi administrat pe perioadă foarte lungă. Se potrivește tuturor categoriilor de vârstă. Are puține contraindicații”, a spus dr. Raluca Ghionaru, care are competență în homeopatie.