Homeopatia ar trebui inclusă în medicina integrativă

Medicina integrativă este un concept recunoscut și aplicat în SUA, dar începe să fie familiar și în Marea Britanie și în alte câteva țări din Europa. Organizația Mondială a Sănătății a adunat deja centre specializate în medicină tradițională și integrativă din peste 13 țări cu care colaborează. ,,Homeopatia ar trebui inclusă în medicina integrativă pentru că este important să găsim modul de tratament potrivit pentru pacientul potrivit la momentul potrivit”, a precizat pentru videomedicina.ro  dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie, competență în homeopatie.

În demersul de-a oferi cât mai multe informații cu privire la opțiunile terapeutice și diagnostice care există în lume și care sunt girate de profesioniști în domeniul sănătății, Videomedicina.ro a lansat rubrica de Medicină Integrativă, unde vor fi prezenta metode poate mai puțin cunoscute sau uzitate de-a vă păstra sănătatea, de-a preveni anumite boli și de-a le trata, dar și medici renumiți care practică acest tip de medicină.

,,Medicina integrativă este aceea care pune pacientul în centrul ei, încercând să folosească toate mijloacele de tratament sau de terapie, să spunem mai degrabă fizice, psihice, emoționale, toate mijloacele pe care medicul respectiv le are la îndemână, în beneficiul pacientului. Asta înseamnă că dacă există niște standarde de practică care cuprind tratament alopat sau nealopat, le putem folosi, dacă există terapii alternative care nu cuprind mijloace terapeutice bazate pe medicamente cum sunt terapia prin muzică sau prin artă și acestea pot să intre. Psihoterapia iarăși este un element important al medicinei integrative. De asemenea, cred că e foarte importantă poziționarea pacientului în societate și în familie”, e de părere dr. Raluca Ghionaru, medic de familie.

Dr. Raluca Ghionaru
Dr. Raluca Ghionaru

Medicina integrată nu este un sinonim pentru medicina complementară. Medicina integrativă înseamnă mai mult decât atât, concentrarea celor care o practică fiind mai degrabă pe sănătate și vindecare decât pe boală și tratament. Omul este privit ca un întreg, cu trup, minte și spirit, ținând cont de toate aceste aspecte în diagnosticare și tratament.

,,Uneori se potrivește tratamentul alopat, alteori nu. Uneori riscurile tratamentului alopat sunt mai mari decât beneficiile. Uneori există exprimată ferm dorința pacientului de a primi un tratament care să aibă cât mai puține reacții adverse sau care să fie un tratament pe care să-l poată lua pe termen lung, fără riscuri. Aici homeopatia este foarte potrivită pentru că îndeplinește aceste condiții. E un tratament care este grevat de foarte puține riscuri. Poate fi administrat pe perioadă foarte lungă. Se potrivește tuturor categoriilor de vârstă. Are puține contraindicații”, a spus dr. Raluca Ghionaru, care are competență în homeopatie.

 

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Ciprian Ene

Dr. Ciprian Ene: Deficitul de seleniu este foarte frecvent subdiagnosticat!

Deficitul de seleniu din organism, prezența metalelor grele, stresul, infecțiile virale pot avea repercusiunui asupra …

Lasă un răspuns