Noi date privind percepția românilor despre homeopatie din studiul ROMÂNII ȘI HOMEOPATIA

Videomedicina.ro vă prezintă cele mai noi date cu privire la percepția românilor despre homeopatie, rezultate în urma unei cercetări de piață, realizată de Harris Interactive (o agenție de cercetare de piață din Marea Britanie) pe un eșantion de 1.000 de persoane în vârstă de 18 ani și peste, reprezentativ pentru populația României.

60% dintre români au apelat la homeopatie de-a lungul vieții, iar 54% dintre ei au folosit homeopatia în ultimele 12 luni, potrivit studiului Harris Interactive.

77% dintre români au încredere în homeopatie, în condițiile în care gradul de încredere pe care îl au pacienții la nivel internațional în homeopatie variază între 50% în Canada și 73% Franța.

Studiul Harris Interactive s-a derulat și în alte țări europene, dar și în Statele Unite, iar gradul de încredere în homeopatie a fost de 60% în SUA, 61% în Spania și 66% în Italia.

Plecând de la ideea exprimată de 92% dintre românii chestionați și anume că homeopatia ar trebui să fie recomandată la fel sau mai des de către profesioniștii din domeniul sănătății, Videomedicina.ro demarează o campanie de informare a publicului larg cu privire la utilizarea homeopatiei și beneficiile acesteia asupra sănătății.

În cadrul campaniei, lansată astăzi de videomedicina.ro la rubrica Medicina Integrativă, 4 profesioniști în domeniul sănătății: dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie cu competență în homeopatie și membru AREPMF, dr. Arina Demian Popescu, medic primar pediatru cu competență în homeopatie, dr. Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România și președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și Dumitra Bratu – Farmacist Diriginte la Help Net 4, cea mai veche farmacie homeopată din București, vor oferi mai multe informații prin intermediul unor materiale multimedia (video, audio, articole scrise) despre homeopatie și despre felul în care poate fi abordată prevenția, dar și tratarea anumitor simptome și afecțiuni prezente la copii și adulți.

Iată rezultatele studiului Harris Interactive, efectuat în luna martie 2023:

Percepția despre homeopatie:

  • 85% dintre români cunosc homeopatia, iar 27% dintre români ar ști cum să o explice altcuiva.
  • 87% dintre români consideră că medicina convențională și medicina alternativă sunt complementare.
  • 77% dintre români au încredere în homeopatie.

,,Este remarcabil interesul românilor pentru homeopatie și faptul că au cunoștințe despre acest domeniu. Acest lucru ar trebui să se reflecte practic în disponibilitatea pacientului de a accepta un tratament homeopat, atunci când îi este recomandat. Eu folosesc frecvent homeopatia în ameliorarea rapidă a unor simptome din cadrul afecțiunilor acute, în tratamentul unor alergii, dar și complementar cu tratamentul alopat de fond în afecțiuni ale pielii”, a declarat dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie cu competență în homeopatie, membru AREPMF.

Homeopatia și utilizarea ei:

  • 60% dintre români spun că au folosit homeopatia de-a lungul vieții.
  • 38% în contextul unei boli cronice
  • 34% pentru a înlocui un tratament mai puțin eficient
  • 26% pentru a îngriji un copil
  • 54% dintre români au folosit homeopatia în ultimele 12 luni (42% ocazional, 12% adesea)
  • 91% dintre utilizatorii homeopatiei sunt satisfăcuți.

,,Din practica mea din cabinet am observat o creștere serioasă a numărului de persoane care apelează la homeopatie în ultimii 2 ani. În general, cam jumătate dintre pacienții care au suferințe cronice, alergii, intoleranțe sau care au fost la foarte multe cabinete medicale, ajung să recurgă la homeopatie și de foarte multe ori au succes, pentru că schimbă relația între medici și pacienți și pentru că înțeleg cât de importantă este schimbarea stilului de viață și adaptarea la niște reguli care să le permită să controleze ei boala și nu boala pe ei”, a precizat dr. Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România și președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).

Viitorul homeopatiei:

  • 7 români din 10 iau în considerare utilizarea homeopatiei în viitor.
  • Pentru cei care iau în considerare homeopatia, aceasta oferă multe beneficii:
  • Tratament natural (fără efecte secundare cunoscute) 54%
  • Eficiență 35%
  • Mai bine pentru sănătate 34%
  • Ușor de folosit 27%

Pentru a cumpăra sau a fi consiliat cu privire la homeopatie:

  • 58% vor consulta medicul generalist.
  • 51% vor consulta un medic cu competență în homeopatie.

Farmacia este cel mai potrivit loc pentru a procura medicamente homeopatice pentru 87% dintre români.

92% dintre români consideră că homeopatia ar trebui să fie recomandată la fel sau mai des de către profesioniștii din domeniul sănătății.

,,Homeopatia este, în prezent, al doilea cel mai mare sistem de medicină din lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și este practicată în peste 80 de țări.

Ca specialiști, am remarcat în multe dintre studiile efectuate în aproape toate țările unde medicina alternativă este activă că oamenii sunt mai deschiși la homeopatie în ultimii ani. Aceasta a devenit unul dintre cele mai populare tratamente medicale din întreaga lume, datorită modalităților sale sigure și blânde de tratare a bolilor.

Dacă ne bazăm pe experiența personală a pacienților din farmaciile Help Net, există un număr mare de oameni care susțin, de obicei cu mare siguranță, că au fost vindecați sau cel puțin ajutați de homeopatie atunci când medicina alopată nu a fost suficientă. Trei din cinci pacienți care ajung în farmacia Help Net 4 solicită produse homeopate atât pentru prevenție, în special în perioadele specifice, cât și pentru boli cronice”, a afirmat  Dumitra Bratu – Farmacist Diriginte la Help Net 4.

În unele dintre statele europene (Germania, Belgia, țările nordice), medicamentele homeopatice sunt compensate într-un anumit procent din valoarea medicamentului, la fel și consultația medicului.

 

,,Ar trebui decontat un număr de consultații homeopate pe an de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la fel ca și în alte specialități, fiindcă homeopatia este practicată de medici în România și nu văd de ce nu ar fi recunoscută și de Casa de Asigurări de Sănătate și onorată ca atare. Ar trebui să ne îndreptăm privirea și către alte zone ale lumii civilizate, unde homeopatia este decontată de Casa de asigurări, de exemplu Germania”, a atras atenția dr. Arina Demian Popescu, medic primar pediatru cu competență în homeopatie.

Până la finalul acestui an, videomedicina.ro va publica în mod regulat materiale jurnalistice care vor avea ca subiect central homeopatia.

Videomedicina.ro se adresează publicului larg de toate vârstele și își propune să facă educație pentru sănătate, folosind informații furnizate de profesioniști în domeniul medical.

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

3.930 de medici și stomatologi ucraineni au primit o decizie pozitivă în legătură cu depunerea …

Lasă un răspuns