Postul intermitent este din ce în ce mai des utilizat pentru a pierde în greutate atât de persoanele supraponderale și obeze, cât și de persoanele care suferă de diabet sau sindrom metabolic. Și în România sunt tot mai mulți oameni care recurg la acest tip de dietă, care presupune a mânca într-o anumită fereastră de timp. Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smart Nutrition a explicat pentru videomedicina.ro ce se întâmplă în perioada de repaos alimentar, de obicei de 16 sau 18 ore în timpul postului intermitent cu organismul uman, dar și care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătatea celui care adoptă acest regim alimentar.
În România, 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea, potrivit Studiului Naţional privind Prevalența Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). Rata obezității este în creștere în România.
și rezultatele caravanei „Sănătatea vine la tine” dezvăluite în vara acestui an arată că 3 din 4 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (75%) și 71% ei nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor. Proiectul pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 lansat în luna mai 2023 și care se derulează în prezent în farmaciile din țară, cu scopul de a contribui la prevenția și depistarea precoce a acestei afecțiuni, a scos la iveală că 41,6% dintre respondenții studiului sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate.
Ce ar trebui să facă o persoană care nu poate să slăbească deși ține diete alimentare?
O persoană care nu poate să slăbească ar trebui să apeleze la ajutorul unui medic specialist în vederea stabilirii cauzei pentru care nu scade în greutate, cât și a unor soluții adaptate nevoilor fiecăruia. Frecvent este nevoie și de ajutorul unui psiholog, mai ales dacă pacientul mănâncă pe fond emoțional sau a ținut foarte multe diete restrictive, în urma cărora a slăbit însă nu a putut menține rezultatele.. De obicei, persoanele care nu reușesc să scadă în greutate au perioade alternante în care se înfometează, conștient sau nu, consumând prea puține calorii, urmate de perioade în care mănâncă exagerat de mult, compulsiv. O altă problemă întâlnită în rândul celor care nu reușesc să slăbească este lipsa activității fizice. Dieta asigură 50-60% din rezultate, restul fiind condiționate de nivelul de activitate fizică, hidratare și odihnă. Din păcate, mulți se rezumă doar la a respecta o dieta populară sau convenabilă, fară a ține cont de celelalte aspecte care asigură succesul unui plan nutrițional. Consider că este foarte important că fiecare persoană să aibă în obiectiv îmbunătățirea compoziției corporale, prin scăderea țesutului adipos și creșterea celui muscular, acest demers presupunând o îmbunatățire a stilului de viață, cu un plan alimentar sănătos și variat, nerestrictiv, care să fie însoțit de o creștere a nivelului de activitate fizică și de o hidratare suficientă.
Este la mare modă postul intermitent. D-voastră îl recomandați și de ce?
Într-adevăr, postul intermitent este foarte popular și îl recomand pacienților care își doresc să îl țină sau care au tendința de a ordona mesele după o structură similară. Există o multitudine de beneficii ale postului intermitent, însă în niciun caz nu îl impun, de obicei propunând să începem un plan nutrițional cu “abordarea clasică”, ce cuprinde 3 mese și 1 sau 2 gustări pe zi. Consider că este foarte important că această dietă să fie ținută pentru beneficiile sale, nicidecum că “este la modă” sau că “teoretic se poate slăbi mai bine”, altfel nu vă duce decât la frustrare și la revenirea rapidă la vechile obiceiuri.
Care sunt beneficiile, dar riscurile postului intermitent?
În perioada de repaos alimentar, de obicei de 16 sau 18 ore, organsimul este “forțat” să își procure energia din depozitele de grăsime. Există numeroase studii care au demonstrat faptul că postul intermitent ameliorează diabetul zaharat de tip 2, ajută sănătatea cardiovasculară prin scăderea colesterolului LDL, poate îmbunătăți tensiunea arterială și poate “întineri” organismul prin procesul de autofagie (proces prin care sunt înlocuite celulele bolnave sau mai puțin performante cu unele noi, sănătoase). Cu toate acestea, există și anumite dezavantaje ale postului intermitent. În primul rând, nu este compatibil cu anumite tratamente, care trebuie administrate la intervale orare fixe alături de alimente sau care presupun stimularea secreției de insulină (cum sunt sulfonilureicele sau glinidele în cazul tratamentului diabetului zaharat de tip 2). De asemenea, persoanele care au gastrită hiperacidă și boala de reflux gastroesofagian pot întâmpina dificultăți în a ține o pauză alimentară atât de lungă. Nu în ultimul rand, pacienții cu sindroame anxioase sau depresive prezintă un risc crescut de a-și agrava simptomele dacă țin o astfel de dietă. Un risc frecvent al postului intermitent este reprezentat de faptul că pacienții pot avea un aport caloric insuficient, aceștia renunțând la o masă (de obicei micul dejun), fară să crească în mod compensator caloriile de la mesele restante. Astfel, în timp se va obține o scădere nedorită a ratei metabolice de repaos, lucru care conduce la apariția efectului de yo-yo. O altă mare provocare a postului intermitent este aceea de a nu fi ținut corect din punct de vedere al orelor, aportul alimentar în perioada de pauză ducând la stimularea secreției de insulină și la anularea efectelor benefice. Practic, postul intermitent presupune consumul a 2 sau 3 mese la ore fixe, iar pauza dintre ultima masă dintr-o zi și prima masă din ziua următoare ar trebui să fie de minim 14-16 ore în mod constant. În această perioadă se pot consuma doar apă, ceai sau cafea neîndulcite. Orice aport caloric în pauza va limita foarte mult beneficiile postului intermitent.
Nota redacției: În contextul prevalenței în creștere a obezității în România, clinica Smart Nutrition a lansat o carte – ghid de nutriție – „Stil de viață sănătos, zi de zi”, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să își îmbunătățească sănătatea și să atingă greutatea optimă. Ghidul poate fi parcurs atât independent, cât și însoțit de consultanța specialiștilor de la clinica Smart Nutrition.
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
Website: https://videomedicina.ro
Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina_ro
Instagram: https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
Twitter: https://twitter.com/videomedicina
VIDEOMEDICINA.ro | © europontis.com