Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic altceva

La fiecare 2 secunde, o persoană de pe Terra are nevoie de o transfuzie de sânge. Dacă sângele tău este sănătos, poți salva  trei vieți, printr-un simplu gest: acela de-a dona sânge. ,,Acest lichid vital, sângele are o activitate complexă în organism fără de care nu se poate”, a explicat Doina Elena Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București (CTS).

Sângele este un lichid roșu, vâscos care circulă prin venele și arterele organismului și care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi. ,,Celulele organismului respiră cu ajutorul oxigenului transportat de către sânge, dioxidul de carbon îl transportă înapoi la plămâni pentru a fi eliminat. De asemenea, transportă substanțele nutritive la țesuturi, deci practic hrănește țesuturile. El este un transportor. De asemenea, se transportă elementele de apărare ale organismului împotriva microbilor, germenilor bacteriilor, virusurilor, paraziților.  El are o activitate complexă în organism”, a declarat Doina Elena Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București (CTS).

Sângele este alcătuit din mai multe elemente: masa roșie care este reprezentată de eritrocite, trombocitele, plachetele cu rol în coagularea sângelui, leucocitele care au rol în apărarea organismului și plasma, care este lichidul care înglobează aceste elemente ale sângelui și care și el este alcătuit, apă, diferite diferite substanțe, minerale.

 Fără sânge nu se poate

Doina Elena Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București
Doina Elena Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București

Pacienții din diferite motive, fie că este vorba de un accident rutier cu pierderi mari de sânge, fie de o boală care determină producția mai mică a sângelui au nevoie de sânge.

 ,,Despre sânge artificial sigur se vorbește, dar nu s-a ajuns în final nicăieri în lume la fabricarea acestui lichid atât de valoros, care de altfel este un lichid viu. Toate elementele sângelui sunt vii se nasc în măduvă, trăiesc și mor în splină, deci nu poate fi deocamdată înlocuit. Însă îl avem noi toți oamenii sănătoși în venele noastre și trebuie trebuie să îl donăm. Spun asta că trebuie să-l donăm pentru că sângele, având în vedere faptul că el este un țesut viu, nu poate fi vândut sau cumpărat de undeva. El trebuie oferit în mod gratuit și în mod voluntar”, a spus directorul CTS București.

Sângele uman donat expiră în 42 de zile. Celulele roșii se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt bune până la 35 de zile de la recoltare. Trombocitele sunt bune până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie, iar plasma congelată poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri.

S-a încercat găsirea unor soluții, dar nici sângele artificial și nici sângele provenit de la animale nu sunt soluții eficiente la om.

,,Primele încercări în transfuzie care au fost făcute cu sânge de animal nu au mers”, a mărturisit Doina Goșa, explicând că este vorba de incompatibilitate chiar și de la om.

,,Uneori se poate întâmpla să nu fie compatibil sângele de la un om la altul nici măcar în cadrul aceleiași grupe din cauza fenotipului care poate să fie diferit”, a precizat directorul CTS București.

Vezi și:

Cum poți dona sânge și care sunt beneficiile donării

Doina Goșa, CTS București: ,,Nevoia de sânge este foarte mare”

___________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

VIDEOMEDICINA.ro | © europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …