România are foarte puțini donatori de sânge, proporția fiind de doar 2,5% din populația cu vârste între 18 – 60 de ani. Potrivit unui sondaj Sorma, 7 din 10 români asociază donarea de sânge cu viața, dar numai 4 din 10 români din mediul urban au declarat că au donat sânge vreodată. Care sunt condițiile în care o persoană sănătoasă poate dona sânge, dar și care sunt beneficiile donării a explicat pentru videomedicina.ro Doina Elena Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.
,,Este suficient dacă suntem sănătoși, este foarte important acest lucru, să fim perfect sănătoși ca să putem dona sânge și să ne deplasăm la un centru de transfuzie sanguină”, a spus Doina Elena Goșa, director Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) București.
În România există 41 de centre de transfuzie sanguină. Fiecare județ are un centru de transfuzie și câteva spitale care au nevoie de o anumită cantitate de sânge pentru tratarea pacienților.
,,Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Pentru prima donare trebuie să aibă greutatea peste 50 kg, să fie sănătoși, doamnele nu trebuie să fie la ciclul menstrual și nici însărcinate”, a precizat directorul CTS București.

Sănătatea este prima condiție, persoanele bolnave nu pot dona sânge, fiindcă ar putea să-și înrăutățească situația.
Gândul care trebuie să-i însoțească pe cei care vor să doneze sânge este că prin gestul lor pot contribui la stocurile de sânge din România.
,,La nivel național trebuie să existe stocuri de sânge, pentru că dacă un om pățește ceva sau cineva din anturajul lui, din apropierea lui, pățește ceva, o persoană dragă lui, din familia lui și are nevoie de sânge, dacă nu donează oamenii, nu se găsește la centru. Oricând i se poate întâmpla oricui să aibă nevoie de sânge”, a atras atenția Doina Goșa.
În România, donarea de sânge este voluntară. Se acordă doar un voucher de hrană sub forma unui card de masă în valoare de 70 lei, cu care donatorul poate să-și cumpere alimente, să-și facă o friptură, să servească, o masă bună.
,,Avantajele pentru sănătatea donatorului țin de prevenție pentru că din păcate, în România nu prea există un sistem de prevenție a bolilor, ca oamenii să vină să se controleze. Dacă vin să doneze sânge din trei în trei luni, trec printr-o consultație medicală, stau de vorbă cu un medic, li se efectuează niște teste, niște analize și dacă se descoperă o boală sau se sugerează că donatorul respectiv ar avea o suferință, medicul îl redirecționează către spital, către medicul de familie și în felul acesta își poate monitoriza sănătatea. De asemenea, donatorul care donează în mod sistematic, în cazul în care el însuși ar avea nevoie de sânge, are un accident rutier sau are o boală care se soldează cu pierderi mari de sânge, este adaptat pentru că periodic, donează o anumită cantitate de sânge, organismul deja știe cum să reacționeze, să refacă echilibru și suportă mult mai ușor pierderea de sânge comparativ cu cineva care nu a donat niciodată și se poate dezechilibra în cazul în care pierde o cantitate mai mare de sânge”, a spus directorul CTS București.
Și un alt beneficiu al donării de sânge care se răsfrânge asupra semenilor aflați în suferință este acela de-a salva vieți.
Vezi și:
Cum poți dona sânge și care sunt beneficiile donării
Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic altceva
Doina Goșa, CTS București: ,,Nevoia de sânge este foarte mare”
________________________
Realizator: Alexandra Mănăilă
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
- Website: https://videomedicina.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
- YouTube: @videomedicina_ro
- Instagram: https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
- Twitter: https://twitter.com/videomedicina
VIDEOMEDICINA.ro | © europontis.com