Cum poți dona sânge și care sunt beneficiile donării

România are foarte puțini donatori de sânge, proporția fiind de doar 2,5% din populația cu vârste între 18 – 60 de ani. Potrivit unui sondaj Sorma, 7 din 10 români asociază donarea de sânge cu viața, dar numai 4 din 10 români din mediul urban au declarat că au donat sânge vreodată. Care sunt condițiile în care o persoană sănătoasă poate dona sânge, dar și care sunt beneficiile donării a explicat pentru videomedicina.ro Doina  Elena Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

,,Este suficient dacă suntem sănătoși, este foarte important acest lucru, să fim perfect sănătoși ca să putem dona sânge și să ne deplasăm la un centru de transfuzie sanguină”, a spus Doina  Elena Goșa, director Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) București.

În România există 41 de centre de transfuzie sanguină. Fiecare județ are un centru de transfuzie și câteva spitale care au nevoie de o anumită cantitate de sânge pentru tratarea pacienților.

 ,,Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Pentru prima donare trebuie să aibă greutatea peste 50 kg, să fie sănătoși, doamnele nu trebuie să fie la ciclul menstrual și nici însărcinate”, a precizat directorul CTS București.

Doina  Elena Goșa, director Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) București
Doina  Elena Goșa, director Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) București

Sănătatea este prima condiție, persoanele bolnave nu pot dona sânge, fiindcă ar putea să-și înrăutățească situația.

Gândul care trebuie să-i însoțească pe cei care vor să doneze sânge este că prin gestul lor pot contribui la stocurile de sânge din România.

,,La nivel național trebuie să existe stocuri de sânge, pentru că dacă un om pățește ceva sau cineva din anturajul lui, din apropierea lui, pățește ceva, o persoană dragă lui, din familia lui și are nevoie de sânge, dacă nu donează oamenii, nu se găsește la centru. Oricând i se poate întâmpla oricui să aibă nevoie de sânge”, a atras atenția Doina Goșa.

În România, donarea de sânge este voluntară. Se acordă doar un voucher de hrană sub forma unui card de masă în valoare de 70 lei, cu care donatorul poate să-și cumpere alimente, să-și facă o friptură, să servească, o masă bună.

,,Avantajele pentru sănătatea donatorului țin de prevenție pentru că din păcate, în România nu prea există un sistem de prevenție a bolilor, ca oamenii să vină să se controleze. Dacă vin să doneze sânge din trei în trei luni, trec printr-o consultație medicală, stau de vorbă cu un medic, li se efectuează niște teste, niște analize și dacă se descoperă o boală sau se sugerează că donatorul respectiv ar avea o suferință, medicul îl redirecționează către spital, către medicul de familie și în felul acesta își poate monitoriza sănătatea. De asemenea, donatorul care donează în mod sistematic, în cazul în care el însuși ar avea nevoie de sânge, are un accident rutier sau are o boală care se soldează cu pierderi mari de sânge, este adaptat pentru că periodic, donează o anumită cantitate de sânge, organismul deja știe cum să reacționeze, să refacă echilibru și suportă mult mai ușor pierderea de sânge comparativ cu cineva care nu a donat niciodată și se poate dezechilibra în cazul în care pierde o cantitate mai mare de sânge”, a spus directorul CTS București.

Și un alt beneficiu al donării de sânge care se răsfrânge asupra semenilor aflați în suferință este acela de-a salva vieți.

Vezi și:

Cum poți dona sânge și care sunt beneficiile donării

Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic altceva

Doina Goșa, CTS București: ,,Nevoia de sânge este foarte mare”

________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

VIDEOMEDICINA.ro | © europontis.com

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Ciprian Ene

Dr. Ciprian Ene: Deficitul de seleniu este foarte frecvent subdiagnosticat!

Deficitul de seleniu din organism, prezența metalelor grele, stresul, infecțiile virale pot avea repercusiunui asupra …