Doina Goșa,  CTS București: ,,Nevoia de sânge este foarte mare”

Transfuzia de sânge este una dintre procedurile cel mai frecvent utilizate în spitale. Însă rezerva de sânge este o problemă presantă a sistemului de sănătate, cu implicații directe asupra pacienților români. În Uniunea Europeană (UE), 1400 de centre de transfuzii sanguine colectează și procesează 20 de milioane de donări de sânge anual, facilitând aproximativ 25 de milioane de transfuzii. În 2022 atât Statele Unite, cât și Marea Britanie au emis avertismente privind rezervele scăzute de sânge. Crucea Roșie americană a declarat anul trecut prima criză națională de deficit de sânge în urma complicațiilor generate de pandemia de Covid-19.

Serviciul național de sânge și transplant din Marea Britanie a emis o alertă cerând spitalelor să pună în aplicare planuri de management pentru a proteja stocurile de sânge. În ceea ce privește România cel puâin în București, ,,nevoia de sânge este foarte mare, cererea este foarte mare și este dificil să asigurăm toate spitalele” susține Doina  Elena Goșa, director Centrul de Transfuzie Sanguină București (CTS)

În Capitală sunt 60 de spitale care au nevoie de sânge. ,,Există operații care se pot programa și oameni care pot să stea în standby până când primesc o pungă de sânge, pentru că sângele merge în primul rând acolo unde sunt cazurile urgente. Ne descurcăm până la urmă și reușim să asigurăm cât de cât nevoia spitalelor și cu ajutorul altor centre”, a explicat pentru videomedicina.ro Doina Goșa.

CTS București a apelat și la Centru de Transfuzii Ploiești care o colectă mai bună și care poate nu o folosește pe toată și la Argeș, Buzău și Galați.

,,Mergem din când în când, cam la două-3 săptămâni până în vestul țării să adunăm punguță cu punguță de la centrele care ne ajută ca să putem să ne refacem stocurile de weekend. De exemplu, mergem la Oradea, Arad, Satu Mare și adunăm ce putem pentru a face față cererii spitalelor, însă ar fi frumos dacă oamenii ar dona în număr mare și să avem stocuri astfel încât să nu fim nevoiți să trimitem mașina din centru în centru și operațiile să nu mai fie amânate”, a mărturisit directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București (CTS).

Referitor la media lunară a donatorilor din București versus nevoi, Doina Goșa a precizat că ,,sunt în jur de 4500-5000 de recoltări pe lună. Sigur, numărul donatorilor prezentați este mai mare, în jur de 5000-6000, dar mai sunt restricționați unii dintre ei. Avem nevoie de de mai mult, în jur de 7.000 donări pe lună pentru a putea face față fără probleme spitalelor”.

Cum se poate dona sânge

Donarea de sânge se poate face în trei moduri:

  • la sediul centrelor de transfuzie
  • la centrele mobile de donare organizate la instituții, întreprinderi, campusuri universitare
  • prin Centrul Mobil de Donare de Sânge

În afara centrului de donare din incinta CTS București, mai există un punct fix de recoltare la Spitalul Universitar de Urgență București. Se face și colecta mobilă în diferite locații, la sediul companiilor, chiar și instituții publice.

,,Uneori avem și două colecte mobile pe zi, însă din păcate nu avem personal ca să putem să organizăm mai multe colecte mobile într-o zi. Ar fi bine dacă am avea cinci-șase colecte mobile care să plece în fiecare zi, măcar una pe sector, având în vedere faptul că Bucureștiul este un oraș mare, greu de accesat de la un capăt la altul și oamenii nu vin să doneze, poate și datorită faptului că pierd mult timp pe drum”, a spus Doina Goșa.

În primul semestru al acestui an (2023) au fost 11.000 de recoltări de sânge din colecta mobilă și aproape 30.000 de recoltări din colecta fix.

Vezi și Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic altceva

Cum poți dona sânge și care sunt beneficiile donării

___________________________

Realizator: Alexandra Mănăilă

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

VIDEOMEDICINA.ro | © europontis.com

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Aurelian Pintiliescu, biolog

Biologul Aurelian Pintiliescu despre lupta cu țânțarii și West Nile: ,,Tratamentele de dezinsecție ar trebui să vină în completarea măsurilor de prevenție. La noi, din păcate, se întâmplă invers”

În lume trăiesc peste 3.500 de specii de țânțari, iar unele dintre ele răspândesc virusul …