EXCLUSIVITATE –
Seleniul și coenzima Q10 sunt esențiale pentru celulele organismului uman. Aportul zilnic de seleniu este insuficient în multe țări din Europa de Vest, există chiar o strânsă legătură între conținutul de seleniu din sol și aportul alimentar de seleniu, astfel că medicii și cercetătorii recomandă o suplimentare cu acest microelement. Renumitul cardiolog suedez, prof. dr. Urban Alehagen, visiting profesor la Universitatea din Linköping a studiat legătura dintre seleniu și bolile cardiovasculare și a explicat într-un interviu în exclusivitate pentru videomedicina.ro ce a constatat.
Seleniul poate fi găsit în fructe de mare, nuci de Brazilia, cereale integrale sau suplimente alimentare. Asocierea dintre boala cardiacă ischemică și deficitul de seleniu a fost raportată în mai multe studii. Oamenii de știință au observat un risc crescut de deces cardiovascular de aproape 3 ori la pacienți.
,,Sunt cardiolog și, desigur, de aceea mă concentrez pe perspectiva cardiovasculară. Cu toate acestea, știm că seleniul are o mulțime de efecte pe lungă durată, de exemplu, este folosit în clinicile de fertilitate. Știm că seleniul are și efecte pozitive pentru creșterea funcțiilor cognitive, știm că seleniul are efecte pozitive și pentru infecția sau disfuncțiile prostatei, în timp ce are și efecte pozitive în ceea ce privește depresia. Deci da, cu siguranță există și alte domenii în care am putea obține efecte constante utilizându-l”, a precizat prof. dr. Urban Alehagen, visiting profesor la Universitatea din Linköping și cardiolog.
Coenzima Q10 (numită și ubichinonă) este prezentă în toate celulele corpului uman și chiar noi înșine producem ubiquinonă. Însă de la 20-25 de ani, producția proprie a corpului începe să scadă. E însă important să avem un aport optim și de coenzima Q10 și de seleniu.
,,În celulă, există un proces continuu care are loc în fiecare zi, în care celula utilizează ambele substanțe și pentru a activa coenzima Q10, celula are nevoie de prezența seleniului. Dacă nu avem suficient seleniu, celula nu poate activa coenzima Q10 într-un mod normal. Prin urmare, avem nevoie de amândouă. Și sunt la fel de importante”, a subliniat medicul cardiolog.
Profesorul Urban Alehagen, cercetătorul principal al studiului KiSel-10 – în cadrul căruia a fost studiat efectul suplimentării dietei zilnice cu seleniu și coenzima Q10, a vorbit despre combinația unică de coenzimă Q10 și seleniu la conferinta ,,Cum poate știința să încetinească procesul de îmbătrânire?”, organizată de compania Pharma Nord. Videomedicina.ro i-a cerut reputatului cardiolog să ofere un sfat persoanelor care vor să-și scadă riscul de mortalitate cardiovasculară.
,,Dacă ești supraponderal, reduci greutatea, pe cât posibil. Dacă nu te antrenezi, te rog să începi să te antrenezi, așa cum consideri. Dacă fumezi, nu mai fuma. Dar, avem și ceva care ar putea crește sau îmbunătăți calitatea vieții și șansele tale de supraviețuire și, de asemenea, ceea ce am văzut în ultima noastră subanaliză, avem posibilități de a încetini procesul de îmbătrânire prin reducerea stresului, dând seleniu celor care au prea puțin seleniu”, este povața cercetătorului suedez.
Urmărește și:
Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea de la prof. dr. Urban Alehagen, renumit cardiolog suedez
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
Website: https://videomedicina.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina
Instagram:https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com | videomedicina.ro