Videomedicina.ro, de două ori într-o lună în buletinul informativ cu cele mai importante știri științifice din Europa Centrală și de Est

Alături de Gazeta Wyborcza din Polonia, de Qubit din Ungaria, și Živě.sk din  Slovacia, Videomedicina.ro din România este menționată în buletinul informativ cu cele mai importante știri ale ultimei săptămâni din luna octombrie întocmit de Science+ pe baza  informațiilor furnizate de agențiile de știri din Europa Centrală și de Est și din străinătate care fac parte din rețeaua Science+. Este a doua oară în luna octombrie când siteul videomedicina.ro este inclus în newsletter-ul săptămânal cu știri științifice și promovat pentru materialele sale.

Interesul europenilor crește când vine vorba despre vaccinarea care-i protejează nu numai de gripă, ci și de infarct, dar și cu privire la un nou instrument pentru identificarea viespilor asiatice invazive, dezvoltat de oamenii de știință maghiari. Din buletinul  informativ săptămânal realizat de Science+, europenii pot afla cum un student de 21 de ani a descifrat un papirus antic cu ajutorul inteligenței artificiale.

Serialul multimedia „Războiul din Ucraina: provocări și oportunități pentru bolnavii de cancer”, realizat de Videomedicina.ro a atras atenția echipei Science+, care a decis să-l promoveze în newsletter.

Iată ce au scris Ludmila Hamplová și Natalia Marshalkovitch în Buletinul  informativ cu cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est din 30 octombrie 2023.

,,Videomedicina.ro explică cum poate statutul de refugiat al pacienților oncologici ucraineni să influențeze șansa lor de a primi un tratament inovator.

Cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces în Ucraina, după bolile cardiovasculare. Aproape 3% din populația Ucrainei suferea de o formă de cancer înainte de război. Pentru mulți pacienți oncologici ucraineni, statutul de refugiat în România înseamnă și accesul la un tratament inovator modern, care nu era disponibil în țara lor.”

Pe 16 octombrie 2023, iubitorii științei din întreaga Europă abonați la newsleterul Science+ au aflat de la živě, Slovacia că la alegerile viitoare, ar trebui să ne așteptăm la influența inteligenței artificiale. Potrivit telex din Ungaria, fizicianul maghiar laureat al Premiului Nobel, oferă banii din premiu victimelor războiului din Ucraina; iar tehnologiile „deepfake” au fost folosite sau ar putea fi folosite în viitorul apropiat pentru a răspândi dezinformarea, după cum arată jurnaliștii maghiari de la Qubit.

Science+ a preluat în buletinul informativ cu cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est și materialul video Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic altceva, realizat și publicat de videomedicina.ro.

,,La fiecare 2 secunde, o persoană de pe Terra are nevoie de o transfuzie de sânge. Dacă ai un sânge sănătos, poți salva trei vieți cu un simplu gest: acela de a dona sânge. „Acest lichid vital, sângele, are o activitate complexă în organism, care nu poate fi reprodusă”, a explicat Doina Elena Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) București.

Sângele uman donat expiră în 42 de zile. Celulele roșii se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt viabile până la 35 de zile de la recoltare. Trombocitele sunt viabile până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie. Plasma congelată poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente, traume și arsuri.

S-a încercat găsirea unor soluții, dar nici sângele artificial și nici sângele provenit de la animale nu sunt soluții eficiente la om. „Despre sânge artificial sigur se vorbește, dar nu s-a ajuns în final nicăieri în lume la fabricarea acestui lichid atât de valoros, care de altfel este un lichid viu. Toate elementele sângelui sunt vii; se nasc în măduvă, trăiesc, și mor în cele din urmă în splină. Deci nu poate fi deocamdată înlocuit. Însă îl avem noi toți, oamenii sănătoși, în venele noastre și trebuie să îl donăm. Subliniez că trebuie să îl donăm pentru că sângele, având în vedere faptul că el este un țesut viu, nu poate fi vândut sau cumpărat. El trebuie oferit în mod gratuit și voluntar”, a spus directorul CTS București.

Sursa: videomedicina.ro, România”, a preluat Science+.

Faptul că materialele publicate de Videomedicina.ro ( fie că sunt articole scrise, fie materiale video ori seriale multimedia) stârnesc interesul și aprecierile reprezentanților unei importante rețele europene din care fac parte jurnaliști, editori de științe, liber-profesioniști și instituții independente de mass-media din 6 țări: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România, ne onorează și în același timp ne determină să continuăm să ținem cât mai sus standardele jurnalismului de sănătate și să nu facem rabat de la calitate.

Mulțumim Science+ pentru promovarea pe care o faceți distribuind munca noastră în lumea largă, mai ales că nu e prima dată când împrăștiați vești bune despre videomedicina.ro. Ați mai făcut-o în 2023, dar și în 2022.

Mulțumim urmăritorilor, cititorilor, prietenilor că ne vizitați și că parcurgeți cu interes conținutul siteului, că veniți cu idei și comentarii, cu feedbackuri care ne ajută să fim mai buni.

Vezi și Două din șase cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est din această săptămână, aparțin siteului Videomedicina.ro

Foto by krisprahl / envato elements

Ne puteți urmări și pe:

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …