Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea de la prof. dr. Urban Alehagen, renumit cardiolog suedez

EXCLUSIVITATE –

Îmbătrânirea populației este un fenomen mondial. Conform datelor ONU, ponderea populației de vârsta a treia (persoane de 60 de ani și peste) era în 2019 de 13%. Aproape o cincime (19 %) din populația Uniunii Europene avea vârsta de 65 de ani sau mai mult în 2018. Europa este cea mai afectată, înregistrând un declin natural și o îmbătrânire excesivă a populației. ,,S-ar putea ca lumea occidentală să fie concentrată pe faptul că încearcă să fie tânără. Cred că ar trebui să rămânem la fel de în vârstă așa cum suntem deja”, a mărturisit prof. dr. Urban Alehagen, visiting profesor la Universitatea din Linköping și cardiolog, într-un serial video în exclusivitate pentru videomedicina.ro.

Oare putem opri îmbătrânirea este una din întrebările care-i frământă pe cercetători și pe bună dreptate. ,,Dacă avem o situație în care procesul de îmbătrânire a accelerat, sunt absolut predispus să încetinesc procesul de îmbătrânire accelerată”, a spus omul de știință suedez.

,,Am demonstrat că am putea încetini procesul de îmbătrânire la cei care au un conținut scăzut de seleniu și coenzima Q10. Trăind în Europa, știm că suntem cu toții săraci în seleniu, fiind mai în vârstă de 20 de ani știm că producția în interiorul inimii este încetinită a coenzimei Q10, așa că dacă avem mai mult de 20 de ani, cred că suntem înțelepți dacă luăm apoi seleniu și coenzima Q10 pentru a ajusta dezechilibrul într-un echilibru”, a explicat prof. dr. Urban Alehagen, visiting profesor la Universitatea din Linköping.

În România, ponderea vârstnicilor va crește de la 18% în 2019 la  28% în 2070, astfel că ar trebui să fim la curent cu fenomenul îmbătrânirii și să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l întârzia.

,,Dacă trăim în Europa, știm că suntem expuși la o mulțime de riscuri și doar faptul că avem un conținut scăzut de seleniu și, de asemenea, de coenzima Q10, crește riscurile. Deci, dacă ai 40 de ani, sau dacă ai 70 de ani, sau dacă ai 100 de ani, cred că este la fel de important”, e de părere cardiologul referindu-se în special la seniorii  care suferă de boli cardiovasculare.

Majoritatea persoanelor în vârstă trăiesc din amintiri, lucru care le accentuează procesul de îmbătrânire. Prof. dr. Urban Alehagen, omul de știință din spatele studiului revoluționar KiSel-10 și reputat cardiolog  se trage dintr-o familie longevivă. Mama sa a împlinit recent 101 ani, un bun motiv pentru a ne dezvălui secretul acesteia, care are de-a face cu stilul de viață activ.

,,Are o memorie mai bună decât mine. Așa că, atunci când trebuie să știu ceva, ce se întâmplă în sistemul politic, o sun mereu, pentru că ea știe, și e atât de supărată că eu nu știu asta. Se antrenează de două ori pe zi la sală și își folosește iPhone-ul, care crede că este prea lent. Și da, cred că are o viață bună”, a spus prof. dr. Urban Alehagen despre mama sa.

În opinia cardiologului, secretul unei vieți bune se bazează pe multe lucruri. ,,Poate dintre cele mai importante lucruri este să ai relații bune. O relație foarte bună cu soțul, soția, copiii, rudele, vecinii. S-a arătat în mai multe rapoarte că, având o viață bună și având relații bune, ne umple organismul de lucruri pozitive. Și bineînțeles, dacă te antrenezi și corpul tău va fi în formă, vei scădea riscul de diabet, de exemplu. Bineînțeles, dacă avem un nivel scăzut de seleniu, crește posibilitatea de face aceste boli”, a afirmat cercetătorul principal al studiului KiSel-10, în cadrul căruia a fost studiat efectul suplimentării dietei zilnice cu seleniu și coenzima Q10. Suedezul a participat la conferinta ,,Cum poate știința să încetinească procesul de îmbătrânire?”, organizată de compania Pharma Nord în România.

Urmărește și :

Prof. dr. Urban Alehagen, cardiolog suedez: Cum poți scădea riscul de mortalitate cardiovasculară?

Autorul unui studiu revoluționar, prof. dr. Urban Alehagen, cardiolog: ,,Medicina integrativă are multe de oferit!”

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

© europontis.com | videomedicina.ro

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Prima refugiată din Ucraina care a cerut echivalarea studiilor în România, o farmacistă care lucrează la Salvați Copiii

De la declanșarea crizei din Ucraina și până în prezent, organizația Salvați Copiii România a …