Conf. dr. Sanda Crețoiu: Medicina funcțională m-a învățat că totul contează, ce gândim, ce mâncăm, ce facem în fiecare zi

EXCLUSIVITATE –

Medicina funcțională este un concept pe care îl auzim din ce în ce mai des chiar și în România. Sanda Crețoiu, conferențiar la disciplina de Biologie celulară, moleculară și histologie de la UMF Carol Davila București este medicul român care a înființat o clinică medicală cu scopul de a practica medicină funcțională. A urmat chiar o facultate de medicină funcțională în Statele Unite, ce i-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor pe care le știa din facultatea de medicină clasică. Ce este medicina funcțională, cui  i se adresează a explicat  în cadrul unui serial video în exclusivitate la Videomedicina.ro conf.dr. Sanda Crețoiu, care a prezentat și câteva cazuri de tiroidita Hashimoto, sindromul metabolic și tulburările de comportament din experiența sa profesională.

Medicina funcțională este, de fapt medicina care se adresează pacientului, în general care prezintă boli cronice, și urmărește nu tratarea simptomelor, așa cum face medicina clasică, ci depistarea cauzelor bolilor. Medicina funcțională se bazează în principal pe 4 mari piloni spre deosebire de medicina clasică. În sensul că avem starea de sănătate a pacientului, depistată în urma evaluării medicale, dar ținem cont și de starea psihoemoțională, de dieta pacientului și de starea de somn.

,,Medicina funcțională include oarecum medicina integrativă, pentru că medicina integrativă folosește pe lângă metodele clasice de tratament, cele care se adresează simptomelor, și metodele alternative, în timp ce medicina funcțională se bazează în principal pe reacțiile biochimice care au loc în corp și se adresează strict cauzei, nu simptomatologiei.

Iar medicina clasică se adresează simptomelor pe care încearcă să le dedice unui anumit compartiment al organismului”, a precizat conf.dr. Sanda Crețoiu, de la UMF Carol Davila, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară.

Iar trendul la nivel mondial este de a aborda organismul uman din mai multe perspective. ,,M-a interesat foarte mult acest domeniu, și am făcut la un moment dat o facultate de medicină funcțională în Statele Unite, care mi-a schimbat perspectiva tot ceea ce știam eu din facultatea de medicină clasică, în sensul că am învățat acolo că analizele de laborator se interpretează cu totul altfel, foarte mult că contează ceea ce facem în fiecare zi, cu ce intrăm în contact, ce gândim și ce mâncăm”, a spus medicul.

Medicina funcțională se adresează în principal pacienților cu afecțiuni cronice, dar bineînțeles că poate fi folosită și în cazul celor care doresc să prevină apariția anumitor boli: cum ar fi sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip II sau alte condiții.

,,Testări ale diferitelor componente cum ar fi microbiomul intestinal, contribuie foarte mult la starea de sănătate atât psihoemoțională cât și a întregului organism. De asemenea, ne putem baza și pe teste care ne arată necesitățile nutriționale particulare ale unui anumit pacient”, a  explicat conf.dr. Sanda Crețoiu.

Vestea bună este că de medicina funcțională poate beneficia oricine, nu există limită de vârstă.

,,Putem începe încă din fragedă copilărie, pentru că atunci se instalează corect microbiomul, adică intestinul nostru se populează corect, în funcție de mecanismul de naștere sau de faptul că a fost alăptat natural sau nu copilul respectiv. Și este foarte important ce se întâmplă în primii 3 ani de viață.

Deci, oricând este binevenit un copil într-un cabinet de medicină funcțională care să-i permită o stabilire a unei alimentații corecte încă din primi ani de viață, dar și să purtăm discuții cu părintele asupra faptului că trebuie să dezvolte și o activitate fizică, să se dezvolte armonios și din punct de vedere psihoemoțional”, a afirmat conf.dr. Sanda Crețoiu.

Medicina funcțională în tiroidita Hashimoto, sindromul metabolic și tulburările de comportament

Medicii care practică medicină funcțională petrec timp cu pacienții lor, ascultându-le istoricul problemelor de sănătate și uitându-se cu atenție la interacțiunile dintre factorii genetici, de mediu și stilul de viață care pot influența sănătatea pe termen lung și bolile cronice complexe. Conf. dr. Sanda Crețoiu a prezentat succint 3 cazuri din practica sa cu boli precum: tiroidita Hashimoto, sindromul metabolic sau tulburări de comportament.

,,Tiroidita Hashimoto este una din cele mai frecvente afecțiuni cu care se prezintă la cabinet. Pacientele, de obicei – pentru că majoritatea sunt femei – se plâng de erupții pe piele, de stări de balonare, de lipsă de somn și în astfel de situații facem un test de microbiom”, a spus conf.dr. Sanda Crețoiu.

Medicul a descris cazul unei femei în vârstă de 30 de ani, care se știa de 7 ani cu tiroidită Hashimoto, care nu a urmat tratament medicamentos și care era foarte deschisă să-și schimbe stilul de viață.

,,Pacienta prezenta erupții cutanate în special pe ceafă, în pielea capului dar și pe abdomen, tulburări de tranzit, balonări, și nu lua, nu reușea să ia în greutate oricât de mult spunea ea că ar fi mâncat.

S-au făcut determinări paraclinice pentru a ști situația de unde pornim, am determinat hormonii tiroidieni, anticorpii și după efectuarea testului de microbiom și instaurarea unei diete specifice bolii autoimune, s-a observat scăderea acestor parametri, dispariția erupțiilor cutanate, restabilirea tranzitului intestinal normal și dispariția balonărilor”, a povestit medicul.

Primele rezultate apar cam după o lună de la instaurarea schimbărilor care țin de stilul de viață, de tratamentul de restabilire a florei normale, de recomandarea unei diete antiinflamatoare și rezultatele complete depind de la caz la caz, pot apărea chiar după un an, dar în general scăderea valorilor anticorpilor se obțin cam după 3 luni.

Referitor la sindromul metabolic din ce în ce mai prezent în rândul tinerilor, medicul a povestit cazul unei femei care avea o obezitate de gradul II, modificări foarte mari pe analizele paraclinice, care arătau și o afectare hepatică, cu valori foarte crescute ale colesterolului, cu valori la limita superioară ale glicemiei, cu valori ale lipidelor totale foarte crescute. ,,În asemenea situații pacientul trebuie să fie foarte compliant. În primul rând dieta, în al doilea rând s-a efectuat un test de microbiom și un test de intoleranțe alimentare, iar pacienta noastră a dorit să-și modifice stilul de viață, fiindcă avea o viață foarte stresantă la serviciu. A început să doarmă cât trebuie, adică aproximativ 7-8 ore pe noapte, a început să facă și managementul stresului, iar intervenția nutrițională a durat un an de zile, timp în care pacienta a pierdut 30 de kilograme. Valorile paraclinice de laborator s-au normalizat și pacienta declară că are o altă viață”, a spus medicul.

Un alt caz prezentat de conf. dr. Sanda Crețoiu legat de tulburările de comportament, în care medicina funcțională și-a dovedit utilitatea, a fost ce al unui adolescent cu sindrom Asperger, care era pe medicație psihiatrică.

,,Părinții au apelat la noi pentru că nu erau de acord cu medicația psihiatrică de la 16 ani, plus că medicația psihiatrică mai rău îi accentua simptomele pe care le avea.

Tânărul respectiv avea accese de furie necontrolată, nu mai dorea să meargă la școală. Și în urma efectuării unui test de microbiom și a intervenției nutriționale conform testului, am reușit în decurs de 3 luni, să văd primele rezultate – prin cooperarea cu psihiatrul – cu scăderea dozei de medicație, pentru ca în final să ajungă la rezultate foarte bune și să fie – cum declarau părinții – același copil care era și înainte”, a mărturisit medicul, în opinia căruia medicina funcțională este viitorul medicinei convenționale – disponibilă acum. Acest tip de medicină caută să identifice și să abordeze cauzele fundamentale ale bolii și vede corpul ca un sistem integrat, nu ca pe o colecție de organe independente împărțite pe specialități medicale.  Medicina funcțională tratează întregul sistem, nu doar simptomele.

Urmăriți și Conf. dr. Sanda Crețoiu despre medicina funcțională: Pacienții care au pierdut orice speranță încearcă și alte metode de abordare

Un material realizat cu sprijinul Teste de bine.

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Află despre testele genetice în cancerul de sân – webinar live organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la nivel global. În fiecare an aproximativ …