Conf. dr. Sanda Crețoiu despre medicina funcțională: Pacienții care au pierdut orice speranță încearcă și alte metode de abordare

EXCLUSIVITATE –

Tot mai multe persoane suferă de boli cronice complexe, de la diabet, bolile de inimă, afecțiuni autoimune până la cancer  și boli neurodegenerative. Tipul de medicină practicat de majoritatea medicilor este orientat către medicina clasică, alopată, dar evaluarea cauzelor care stau la baza bolilor complexe și cronice pentru a putea aplica strategii precum nutriția, exercițiile fizice pentru a trata și a preveni aceste boli este apanajul medicinei funcționale, din păcate destul de puțin aplicată la noi. Care sunt limitele abordării medicinei clasice și ce poate face medicina integrativă, în special medicina funcțională, explică într-un serial în exclusivitate pentru Videomedicina.ro conf.dr. Sanda Crețoiu, de la UMF Carol Davila, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară.

Medicina alopată se ocupă de îngrijirea acută, diagnosticul și tratamentul bolilor de scurtă durată, dar și de îngrijirea cronică, oferind tratamente specifice, prescrise, cum ar fi medicamentele sau intervențiile chirurgicale, care au ca scop tratarea problemei sau simptomelor imediate.

Medicina funcțională abordează cauzele care stau la baza bolii, utilizând o abordare orientată spre sisteme și implicând atât pacientul, cât și medicul curant într-un parteneriat terapeutic. Este o evoluție în practica medicinei care se adresează mai bine nevoilor de sănătate ale secolului XXI. Mutând focalizarea tradițională centrată pe boală a practicii medicale către o abordare mai centrată pe pacient, medicina funcțională se adresează întregii persoane, nu doar unui set izolat de simptome.

,,Medicina clasică se adresează simptomelor. Ceea ce mi se pare deosebit de important este că în medicina funcțională pacientul devine parte integrantă a tratamentului. Este implicat în mod direct, nu doar ia niște pastile și așteaptă efectele, ci contribuie la starea sa de bine prin efectuarea acestor schimbări în principal în stilul de viață”, a precizat conf. dr. Sanda Crețoiu, de la UMF Carol Davila, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară.

La medicina funcțională se poate apela nu doar în situații complexe, dificile care nu și-au găsit soluțiile, ci și în scop preventiv. Din nefericire, mulți dintre români se duc la doctor numai atunci când se simt foarte rău și când problemele medicale s-au agravat.

,,În general, pacienții care ajung în cabinetul meu de medicină funcțională sunt pacienții care au pierdut orice speranță de a-și mai rezolva problema, și atunci încearcă și alte metode de abordare. Pacienții doresc o discuție mai lungă, care nu este posibilă în sistemul medical clasic, în care medicul îi întreabă despre toate problemele pe care le au doar despre cele medicale pentru că este foarte important și contextul familial și mediul din care provin și stilul de viață despre care în sistemul clasic puțini doctori pun întrebări”, a explicat în acest episod al serialului conf. dr. Sanda Crețoiu.

Deși medicina funcțională este încă un concept destul de nou pentru piața românească, sunt destule cabinete în București și în principalele centre universitare din țară care abordează acest tip de medicină.

Conf. dr. Sanda Crețoiu este printre puținii medici care a început cu acest tip de medicină în România și care combină dieta cu testele de microbiom și cu rezultatele analizelor din medicina clasică. Întrebată la ce ar trebui să fie atenți pacienții atunci când aleg sau decid să meargă pe calea medicinei funcționale, specialista a subliniat că ,,pacientul trebuie să fie atent în primul rând dacă persoana respectivă, care deține centrul de medicină pe care unii îl numesc integrativă (e o mică suprapunere între medicina funcțională și integrativă) este medic, în primul rând,  dacă a făcut facultatea de medicină clasică, pentru că nu poți să practici medicină funcțională, dacă nu ai în spate o pregătire medicală temeinică”.

Urmăriți și primul episod Conf. dr. Sanda Crețoiu: Medicina funcțională m-a învățat că totul contează, ce gândim, ce mâncăm, ce facem în fiecare zi și aflați cum i-a ajutat medicina funcțională pe pacienții cu tiroidita Hashimoto, sindrom metabolic și tulburări de comportament.

Un material video realizat cu sprijinul Teste de bine.

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Vitamina Soarelui: Medici și farmaciști despre nivelul optim de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor La nivel …

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.