Prof. dr. Codruț Sarafoleanu: Virozele și răceala comună nu se tratează cu antibiotice!

Antibioticele sunt ineficiente în 9 din 10 episoade de răceală și gripă. Dar 52% dintre români se încăpățânează să creadă că antibioticele ucid virusurile și le iau când au viroze.

 

,,Virozele respiratorii se tratează simptomatic în fazele incipiente cu picături de nas, vitamina C, antitermice, antipiretice, deci absolut obișnuit. În momentul în care avem semne ale unei infecții bacteriene, atunci da, este oportun să ne adresăm unui medic de familie sau unui medic specialist pentru a primi tratamentul antibiotic corect. Virozele nu se tratează cu antibiotice. Răceala comună, de asemenea. Nu împrumutăm antibiotice de la rude sau de la vecini. În momentul în care lucrurile se agravează și apar semne mai grave de boală, ne adresăm unui medic de familie sau medicului specialist”, a declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, Secretar General al Societății Române de Rinologie pentru videomedicina.ro.

Cu ocazia Săptămânii dedicate conștientizării Rezistenței la antimicrobiene (WORLD ANTIMICROBIAL AWARENESS WEEK), marcată anual în perioada 18-24 noiembrie, Societatea Română de Rinologie, Societatea Națională de Medicina Familiei și Colegiul Farmaciștilor din România, cu sprijinul Reckitt, au derulat o campanie de educare a populației cu privire la folosirea corectă a antibioticelor, în contextul în care uzul  neadecvat al acestora a dus la creșterea alarmantă a rezistenței la aceste medicamente.

În România, 40% dintre adulții au luat antibiotice pentru o afecțiune de tract respirator, potrivit unui studiu ( Studiul Attitudes, perceptions and knowledge regarding Antibiotic use for Respiratory illness and antibiotic resistance in Romania: an observational, questionnaire-based study results, realizat cu sprijinul  Parteneriatului Global pentru Infecții Respiratorii și publicat Jurnalul Român de Rinologie în Septembrie 2023), realizat pe 1.000 de persoane adulte din România.

În ultimele 6 luni cele mai întâlnite simptome cu care s-au confruntat respondenții au fost nasul înfundat, durerea în gât, strănutul, și rinoreea. Mulți încă folosesc antibiotice pentru simple răceli sau dureri în gât, 47% cred că antibioticele sunt eficiente pentru durerile în gât, iar 48% cred că antibioticele ameliorează durerea.

,,Rezistența la antibiotice este o problemă de sănătate publică globală. Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă încă din 2016, când ne-a atras atenția că trebuie să le manipulăm cu foarte multă atenție, să nu mai facem exces de medicație antibiotică pentru afecțiuni care nu își găsesc tratamentul în antibiotic. Peste 20-30 de ani s-ar putea să avem mari probleme în a găsi o variantă terapeutică pentru o infecție în aparență banală”, a semnalat prof. dr. Codruț Sarafoleanu.

În 2019 s-au înregistrat, 5 milioane de decese la nivel global asociate cu rezistența la antibiotice, iar până în 2050 infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an.

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

Website: https://videomedicina.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina
Instagram:https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
Twitter: https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

3.930 de medici și stomatologi ucraineni au primit o decizie pozitivă în legătură cu depunerea …