Prof. univ. dr. Sorin Aramă explică de ce gripa este un pericol pentru vârstnici

În fiecare an, se înregistrează la nivel global, aproximativ 1 miliard de cazuri de gripă dintre care aproape 5 milioane sunt cazuri severe. Gripa este o boală care poate duce la complicații grave și chiar la deces. Anual își pierd viața până la 650 000 de  oameni din cauza gripei. În ciuda acestor cifre sunt încă destui români care consideră că gripa nu reprezintă un pericol pentru vârstnici. Profesor universitar dr. Sorin Aramă de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, care predă imunologie, la Facultatea de stomatologie, spulberă mitul conform căruia gripa nu este periculoasă.

,,Multă lume face o confuzie, pune semnul egal între gripă și răceală banală. Rinitele, cum le spunem în limbaj medical. Diferența este foarte mare între rinită sau rinofaringită, adică o infecție de obicei virală și care interesează nasul, faringele și care are o evoluție favorabilă în câteva zile, cu alterare minoră a stării generale și gripă, care este o cu totul altă poveste. Este produsă de niște virusuri care pot ataca în principal aparatul respirator, dar pot ataca și în afara aparatului respirator”, a declarat pentru videomedicina.ro prof. univ. dr. Sorin Aramă, UMF Carol Davila.

Spre deosebire de o rinită, de o răceală banală, gripa afectează întregul aparat respirator, adică atât arborele bronșic, traheea bronhiile, cât și țestul pulmonar propriu-zis, astfel încât în unele cazuri pacientul ajunge la spital cu stare generală alterată, cu o greutate importantă în respirație, asociată cu anxietate, adică frică pentru că simte că nu poate respira, cu febră, de multe ori cu cefalee, durere de cap importantă o stare de oboseală accentuată.

,,La anumite categorii de populație pe care noi le numim la risc, aceste manifestări pulmonare, care pot fi doar ele însele periculoase, se pot asocia și cu niște manifestări extra-pulmonare care cresc mult gravitatea bolii, începând cu afectarea inimii, afectarea sistemului nervos, afectarea ficatului ș.a.m.d. Este vorba de copilul mic al cărui sistem imun încă nu este obișnuit cu aceste lupte pe care noi le ducem permanent cu microbi din mediul înconjurător, este vorba de femeia gravidă, care este o persoană cu o sensibilitate crescută la infecții din cauza situației particulare în care se află. Este vorba de pacienții trecuți de 60-65 de ani”, a explicat prof. univ. dr. Sorin Aramă, UMF Carol Davila.

În cazul persoanelor vârstnice în general și a celor cu alte boli, gripa poate poate avea niște forme absolut severe.

,,Dacă peste o bronșită cronică pe care o are pacientul vine o infecție gripală, aceasta îi poate induce o insuficiență respiratorie foarte severă, care poate merge până la deces”, avertizează profesorul universitar dr. Sorin Aramă.

Vaccinarea anuală împotriva gripei este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei sezoniere. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor acoperirea vaccinării este încă scăzută în Europa comparativ cu ținta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de 75% din populație. Vaccinarea antigripală reduce impactul adesea subestimat al gripei și al  complicațiilor grave asociate acesteia.

,,Într-o populație generală cu vârste cu o distribuție normală, acoperirea dată de vaccinul contra gripei este undeva în jur de 80% între 70 și 90 la 100. Vorbind despre grupurile la risc și în special despre pacienții cu imuno-senescență, acestea în mod automat vor avea o protecție ceva mai slabă dată de vaccin. Dar protecția aceasta duce la o scădere a formelor grave de gripă din punct de vedere respirator. Din punct de vedere al insuficienței respiratorii este o scădere cu circa 50% deci ajută vaccinarea în peste 50% până la 70% să nu ajungă într-o situație gravă din punct de vedere respirator, din punct de vedere al riscului de spitalizare. Iar dacă ne referim la riscul de deces, protecția dată de vaccin merge undeva spre 70-75. Sunt procente suficient de semnificative pentru ca ele să îndemne pacienții să se vaccineze antigripal”, a semnalat prof. univ. dr. Sorin Aramă, UMF Carol Davila.

Află:

Vaccinul gripal antrenează sistemul imun

Prof. univ. dr. Sorin Aramă despre adaptarea vaccinurilor gripale la vârstnici

De ce este mai bine să fii protejat prin vaccinare decât să îți asumi riscul trecerii prin gripă

__________________

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe WebsiteFacebook,YouTubeInstagramTwitter.

© europontis.com | videomedicina.ro

Distribuie

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

România pe harta Europei, pusă de pacienții cu distonie. Adunarea Generală a organizației Dystonia Europe la Timișoara

Reprezentanții asociațiilor de pacienți cu distonie din  20 de țări din Europa își dau întâlnire …