Un material multimedia din videomedicina.ro preluat de un site de știri din Ucraina

Provocările refugiaților ucraineni cu epilepsie în România, un material multimedia, realizat de Videomedicina.ro cu sprijinul SCIENCE+, spune povestea de viață a lui Sergi, un ucrainean cu epilepsie și a familiei sale. Cea mai mare provocare pentru Sergi Palahuta, unul dintre refugiații din Nicolaev, a fost să plece în România, după începerea războiului din Ucraina. Plecând de la acest caz, videomedicina.ro a încercat să afle care este mai mare provocare a ucrainenilor cu epilepsie refugiați, dar și a românilor cu epilepsie, așa că a contactat medici neurologi care tratează adulți și copii cu epilepsie, dar și reprezentanți ai autorităților sanitare din România.

Dacă în cazul ucrainenilor cu epilepsie cea mai mare provocare o reprezintă lupta cu boala în vreme de război, în cazul românilor cu aceeași afecțiune cea mai mare problemă o reprezintă accesul la anumite medicamente pentru epilepsie, care lipsesc din piață.

,,Schemele de tratament pentru pacienții cu epilepsie nu diferă foarte mult în România față de Ucraina, au spus medicii neurologi. ,,Din păcate însă, este o rușine ce se întâmplă în România în 2023, țară aflată pe timp de pace. Este o rușine ca pacienții din Transilvania să meargă în Ungaria cu rețetă românească, cei din sud se duc în Bulgaria și din Moldova se duc la Chișinău. Nu știu dacă se va repara situația”, a spus dr. Bogdan Florea, medic neurolog român care a fondat rețeaua de telemedicină în epilepsie în România.

Siteul de știri bahmut.in.ua a preluat materialul multimedia publicat de videomedicina.ro și l-a tradus în ucraineană.  Se regăsește la rubrica Eroi. Mulțumim  bahmut.in.ua că ne urmăriți și preluați, mulțumim Free Press Unlimited că ne susțineți proiectele în Science+.

Проблеми українських біженців з епілепсією в Румунії

Provocările refugiaților ucraineni cu epilepsie în România

Sursa foto: screencapture bahmut.IN.UA

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe Website, Facebook,YouTube, Instagram, Twitter

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Aurelian Pintiliescu, biolog

Biologul Aurelian Pintiliescu despre lupta cu țânțarii și West Nile: ,,Tratamentele de dezinsecție ar trebui să vină în completarea măsurilor de prevenție. La noi, din păcate, se întâmplă invers”

În lume trăiesc peste 3.500 de specii de țânțari, iar unele dintre ele răspândesc virusul …