Homeopatia pe mapamond: 6 din 10 persoane au apelat la homeopatie pe parcursul vieții. Ce țări sunt în top

Homeopatia este o practică medicală populară și recunoscută în întreaga lume. Un studiu internațional realizat de Toluna Harris Interactive, care și-a propus scop măsurarea percepției și utilizării homeopatiei în întreaga lume, a chestionat 14 țări de pe mapamond printre care și România și a aflat că 57% dintre persoanele intervievate declară că au folosit homeopatia pe parcursul vieții lor.

Realizat în ultimele 18 luni pe un eșantion de 14.340 de respondenți din 14 țări, studiul a scos la iveală dorința oamenilor de-a apela și pe mai departe la homeopatie. 55% intenționează să o folosească în viitor, deoarece consideră că tratamentele homeopate sunt naturale și nu au efecte secundare. Gradul de satisfacție este mare, având în vedere că 8 din 10 utilizatori de homeopatie sunt mulțumiți de rezultatele obținute în urma homeopatiei.

Sondajul arată că 82% dintre utilizatorii de homeopatie sunt în medie mulțumiți. Toate țările au o rată de satisfacție de peste 75%, dar un scor foarte ridicat este în SUA și în Columbia, unde 9 din 10 persoane sunt mulțumite de homeopatie. În India, există un record, rata de satisfacție este de 95%. În Europa datele arată astfel: Republica Cehă (81%), Spania (84%), Italia (81%) și Ungaria (82%).

Utilizarea homeopatiei în lume. Topul statelor

În cele 14 țări analizate, utilizarea în ultimele 12 luni a variat de la 27% (în Canada) la 78% (în India). Într-un top al statelor care au un nivel foarte ridicat de utilizare a homeopatiei se situează pe primele locuri: India (78%), Columbia (71%) și Franța (59%).

În Europa, mai multe țări, printre care Germania, Italia, Bulgaria și România, se apropie de o rată de utilizare de 50%.

Referitor la România, Videomedicina.ro v-a prezentat în premieră cele mai noi date cu privire la percepția românilor despre homeopatie, rezultate în urma cercetării de piață, realizată de Harris Interactive în martie 2023 pe un eșantion de 1.000 de persoane în vârstă de 18 ani și peste, reprezentativ pentru populația României.

60% dintre români au apelat la homeopatie de-a lungul vieții, iar 54% dintre ei au folosit homeopatia în ultimele 12 luni, potrivit studiului Harris Interactive.

Datele de acum vin să confirme faptul că homeopatia este apreciată și utilizată atât în țara noastră, cât și în alte state.

Motive pentru care oamenii de pretutindeni apelează la homeopatie

Homeopatia este potrivită tuturor, de la femeile însărcinate și sugari până la persoanele în vârstă. Din studiul realizat de Toluna Harris Interactive s-au desprins 3 motive principale pentru care oameni din toate țările au apelat la homeopatie în viața lor:

  1. Pentru a trata un copil
  2. Pentru a trata o boală cronică (alergii, eczeme, sinuzită etc.)
  3. În urma unui tratament ineficient.

În ceea ce-i privește pe români, datele din țara noastră ale studiului Harris Interactive reliefează că 38% dintre români au apelat la homeopatie în contextul unei boli cronice, 34% pentru a înlocui un tratament mai puțin eficient, iar 26% pentru a îngriji un copil.

O persoană din două intenționează să utilizeze homeopatia în viitor

Franța, India și Columbia se numără printre primele 5 țări care se angajează ferm să folosească homeopatia în viitor. În medie, o persoană din două intenționează să utilizeze homeopatia în viitor. În ultimele 12 luni, 48% dintre respondenți au folosit homeopatia, fie în mod regulat, fie ocazional. Din rândul utilizatorilor obișnuiți și ocazionali de homeopatie, 75% și-au exprimat dorința de-a apela din nou la homeopatie pentru a se trata în viitor. Motivele care-i determină să utilizeze homeopatia pe mai departe este caracterul natural al tratamentelor homeopate și absența percepută a efectelor secundare, dar și siguranța, un mai mare respect pentru sănătatea lor și eficiența produselor homeopate.

În unele țări, homeopatia este, de asemenea, foarte apreciată ca sprijin în practicarea unui sport. Homeopatia promovează cu precădere recuperarea. Această utilizare este deosebit de frecventă în SUA, Columbia, Italia și Spania.

Viitorul homeopatiei sună bine și pe meleagurile noastre. 7 români din 10 iau în considerare utilizarea homeopatiei în viitor. Pentru a afla cât mai multe despre homeopatie, puteți urmări campania, lansată de Videomedicina.ro la rubrica Medicina Integrativă, unde 4 profesioniști în domeniul sănătății: dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie cu competență în homeopatie și membru AREPMF, dr. Arina Demian Popescu, medic primar pediatru cu competență în homeopatie, dr. Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România și președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și Dumitra Bratu – Farmacist Diriginte la Help Net 4, cea mai veche farmacie homeopată din București, oferă mai multe informații.

Foto: mihacreative /envato.com

Vezi și Homeopatia ar trebui inclusă în medicina integrativă

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe WebsiteFacebook,YouTubeInstagramTwitter

© europontis.com videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Află despre testele genetice în cancerul de sân – webinar live organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la nivel global. În fiecare an aproximativ …