Vaccinul gripal antrenează sistemul imun

Populația Uniunii Europene îmbătrânește, ponderea persoanelor cu vârsta peste 80 de ani aproape s-a dublat între 2001 și 2020 în unele state membre. De exemplu, din 2001 România a ajuns de la 2% din populație la 5% vârstnici peste 80 de ani în 2020. Sistemul imunitar scade pe măsură ce îmbătrânim și devine mai vulnerabil la infecții, inclusiv la cele gripale. După ce în primul episod publicat pe Videomedicina.ro a spulberat mitul conform căruia gripa nu este periculoasă, prof. univ. dr. Sorin Aramă de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, care predă imunologie la Facultatea de stomatologie, explică ce este imunosenescența și cum pot preveni seniorii gripa.

,,Imunosenescența înseamnă că organismul nostru este mai puțin capabil să creeze celule care asigură apărarea imună, Sistemul imun pe care ne bazăm noi pentru protecția de lungă durată contra unor boli se numește sistemul imun specific, sistemul imun care face anticorpi. Acest sistem imun specific are o calitate extraordinară, faptul că are memorie. Adică dacă eu am venit în contact cu un anumit microb la un moment dat în viața mea și am declanșat un răspuns imun specific împotriva acelui microb, organismul meu va ține minte lupta respectivă. Adică după ce eu am câștigat lupta, eu rămân imunizat pe termen mai lung sau mai scurt”, a precizat profesor universitar dr. Sorin Aramă.

Persoana rămâne imunizată astfel încât la o nouă agresiune din partea aceluiași microb, sistemul imun va răspunde mult mai repede ca prima oară, mult mai eficient, iar a doua, a treia, a patra oară când vine în contact cu același microb, va face o formă foarte ușoară sau n-o va mai face deloc.

Vaccinarea stă la baza acestui mod extraordinar de a preveni bolile grave. Iar vaccinarea antigripală este unul dintre ele.

,,Noi aducem în contact organismul unui individ cu niște bucățele, cu niște fragmente dintr-un microb, fragmente foarte caracteristici pentru acel microb pe care noi le arătăm într-un fel sau altul sistemului imun specific. Iar sistemul imun specific de răspunsul imun face anticorpi împotriva acelei bucățele de microb. Prin momentul în care intră microbul adevărat agresiv în organismul meu, eu am deja anticorpii pregătiți. Aceasta este cheia. Aceasta este esența procesului de vaccinare”, a subliniat prof. dr. Sorin Aramă.

Profesorul a ținut să precizeze că vaccinurile nu conțin microbi vii, cu rare excepții, respectiv vaccinurile cu germen viu atenuat.

,,Un vaccin care conține un anumit germen, bacterie sau virus care a fost într-un fel, amețit, nu mai poate să producă boala. Cu excepția acestor vaccinuri cu microorganisme vii atenuate, restul vaccinurilor nu conțin microbi vii, nu conțin material genetic care să poată să transmită o boală prin vaccin. Conțin vaccinurile sub o formă sau alta informație legată doar de acele bucățele din bacterie sau din virus care sunt foarte importante pentru sistemul imun, ca să recunoască acea bacterie sau acel virus”, a explicat cadrul didactic de la UMF ,,Carol Davila”. Și pentru a înțelege  mai bine a dat următorul exemplu: ,,ai un câine de vânătoare și tu îi arăți să miroasă o ureche de iepure. În momentul în care tu ești în pădure, câinele de vânătoare va fugi după urechea de iepure, dar urechea aia este prinsă de iepure. Deci, câinele tău va prinde iepurele. Cam asta este și cu vaccinul.” Referindu-se la vaccinul gripal, prof. Aramă a atras atenția că acesta nu poate să producă boala. ,,El este conceput astfel încât în niciun caz să nu transmită o boală. În schimb îți antrenează sistemul imun, acela cu memorie, îi arată sistemului imun părticelele astfel încât sistemul imun a creat anticorpi și când vii în contact cu acel dușman, tu distrugi imediat dușmanul la poarta de intrare. Nu îi permiți virusului sau bacteriei să pătrundă în organism și să facă nenorociri”.

Fenomenul de îmbătrânire demografică se accentuează în țara noastră. 124 de seniori la 100 de tineri sub 15 ani este o proporție îngrijorătoare pentru România. În cazul persoanelor vârstnice, gripa poate avea niște forme absolut severe.

,,Dacă peste o bronșită cronică pe care o are pacientul vine o infecție gripală, aceasta îi poate induce o insuficiență respiratorie foarte severă, care poate merge până la deces”, avertizează profesorul universitar dr. Sorin Aramă.

Află:

De ce gripa este un pericol pentru vârstnici

Prof. univ. dr. Sorin Aramă despre adaptarea vaccinurilor gripale la vârstnici

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe WebsiteFacebook,YouTubeInstagramTwitter.

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

3.930 de medici și stomatologi ucraineni au primit o decizie pozitivă în legătură cu depunerea …